Salolainen Teatteri PROvinssi tuo Mustiolle jälleen joukon monipuolisia vierailuja sekä kaksi kesäteatteriesitystä. Mustion Linnan kesäteatterin lavalle nousevat tänä kesänä Risto Kaskilahti, Sari Puumalainen, Mika Räinä ja joukko muita teatterin ammattilaisia. Michael Cooneyn käsikirjoittama ja Sami Parkkisen suomentama farssikomedia Ilmasta rahaa on teatterin omaa tuotantoa. Se saa ensi-iltansa 17.6. ja esityskausi jatkuu heinäkuun loppuun kokonaisuudessaan 26 näytöksellä. Työryhmässä nähdään joukko teatterin huippuammattilaisia ja ohjaajakonkari ja rytmin mestariksikin tituleerattu Joonas Suominen. Luvassa onkin farssin vaatimaa tarkkaa rytmitystä, nopeita vaihtoja ja ovien pauketta.

Pääroolin näyttelijä Risto Kaskilahti ei ole ensimmäistä kertaa mukana Mustion Linnan kesäteatterissa.

–On mahtavaa olla täällä taas parin vuoden tauon jälkeen, edellisen kerran oltiin Sarin kanssa Vadelmavenepakolaisessa, Kaskilahti kertoo.

–Yksi iso syy siihen, miksi haluttiin tulla tänne takaisin, on tuo meidän ohjaaja Joonas. Hän on yksi taitavimpia farssiohjaajia, joita tiedän, menee ehdottomasti ihan Top5:een, kehuu pelkästään Kansallisteatterin tuotannot laskien yli 50 näytelmää näytellyt Sari Puumalainen.

–On kiva, kun voi luottaa siihen, että ohjaaja tekee työnsä, ja tekee hyvin. Ovet paukkuu ja se on mahtavaa farssissa! Kaskilahti täydentää.

Myös muut työryhmän jäsenet ovat jo vähintään toistamiseen mukana Teatteri PROvinssin lavoilla.

–Tätä on kiva ohjata, kun mukana on itselle niin tuttu porukka ja niin taitavia ammattilaisia. Aika hyvin tiedän jo ennestään, minkälaiset jutut kenelläkin toimii ja mitä sitten hiotaan enemmän, ohjaaja Suominen arvioi.

Farssikomedia ei tyylilajina ole helpoimmasta päästä. Se vaatii tarkkaa rytmitystä ja teräviä siirtymiä toimiakseen toivotulla tavalla. Näin harjoitusvaiheessa eivät näyttelijätkään aina tunnu olevan täysin perillä omasta roolistaan, käy ilmi Mika Räinänja Mikael Karvian keskustelusta takahuoneessa. Näytelmän juonena on suurhuijaus, jossa päähenkilö yrittää lypsää sosiaaliviranomaisilta mahdollisimman paljon rahaa keinolla millä hyvänsä. Niinpä roolihahmot huijaavat toinen toisiaan, nimet ja identiteetit vaihtuvat lennosta ja farssin ainekset ovat kasassa. –Tässä kohtaa tämä tuntuu meillekin vähän sekavalta, kun ollaan tehty kohtauksia sieltä ja täältä, mutta eiköhän se tässä nyt selkiydy, kun saadaan kokonaisuus kasaan. Tässä on paljon toistoa, nopeita vaihtoja ja muita komedian keinoja. Järjettömän hauska tästä tulee!, lupaavat Räinä ja Karvia.

Ilmasta rahaa -työryhmä Rosita Ahlfors (vas, ylä), Jenni Kitti, Risto Kaskilahti, Sari Puumalainen, Jaakko Loukkola, Esa Nummela, Jussi Salminen (vas, ala), Mikael Karvinen, Mika Räinä ja Hannamaija Nikander. (Kuva: Laura Kuisma)

Kaunis Veera ja vierailevia esiintyjiä

Elokuun ensimmäisellä viikolla Mustion Linnan kesäteatterilavalla nähdään toinenkin isompi teatteriteos, Kaunis Veera, neljän esityksen verran. Yksittäisiä vierailuesityksiä niin teatterin kuin musiikin saralta saadaan myös nähdä useita. Ismo Leikola aloittaa kesän stand-up-vierailut. Kesäillan toivotut -konsertissa käydään läpi suomalaisten rakastamia säveliä eri vuosikymmeniltä Mari Palon, Hannu Lehtosen ja Seppo Hovin seurassa. Jaakko Loukkola esittelee uuden oivaltavan yhden miehen version lastenteatteriklassikosta Maailman ympäri 80 päivässä. Gimme Abba! -bileshow neljän nuoren säteilevän solistin tähdittämänä sekä iki-ihana iskelmätaivaan tähti Katri Helena orkestereineen jatkavat Mustion konserttitarjontaa. Kesän päättää kaksi hulvattoman hauskaa stand-up-vierailua, ensimmäisenä Heli Sutelan, Anders Heleniuksen ja Antti Haapalan Huviseurat ja lopuksi vielä Sami Hedberg.

Ohjaaja Joonas Suominen.