Fiskars Village saavutti ensimmäisenä suomalaisena matkailukohteena ykkössijan Green Destinations -säätiön vuodesta 2015 järjestämässä kestävän kehityksen matkailukohdekilpailussa.


Green Destinations Story Awards 2021 ”Communities & Culture” -kategoriassa esiteltiin kuusi finalistia Berliinin ITB:n yhteydessä järjestetyssä on line -tilaisuudessa. Fiskars Village valikoitui finaalikolmikkoon yhdessä Azoreiden (Portugali) ja Yilan koillisrannikon (Taiwan) kanssa. Kilpailun ensimmäinen sija myönnettiin Fiskarsin ruukille sen kehityksestä entisestä ruukkikylästä kukoistavaksi matkakohteeksi, jossa vahva yhteisöllisyys ja kulttuuriperinnön vaaliminen kehittyvät sopusoinnussa matkailun kanssa. –Kiitos Communities & Culture” -kategorian voitosta kuuluu aivan jokaiselle fiskarsilaiselle toimijalle, yrittäjälle, paikallisille ja alueellisille yhteistyökumppaneille sekä ruukkikylän asukkaalle. Paikallisen luovan yhteisön, Onoman ja aktiivisen kyläseuran panokset ovat keskeisessä roolissa. Olemme erityisen iloisia voitosta juuri tässä kategoriassa, koska koko historiansa ajan Fiskars-yhtiö on ollut läheisesti sitoutunut sitä ympäröivän yhteisön elämään. Yksi Fiskars Groupin vastuullisuussitoumuksista on luoda positiivista vaikutusta ihmisten ja yhteisöjen elämänlaatuun, toteaa Fiskars Villagen johtaja Kari Selkälä.

Jo neljäs kansainvälinen tunnustus

Fiskars Village on osallistunut Green Destinations -ohjelmaan vuodesta 2018. Tavoitteena on tunnistaa laajasti matkailuun liittyvät vastuullisen toiminnan kriteerit. Ohjelman myötä matkailukohteen kestävän kehityksen tilanne kartoitettiin kuuden aihealueen ja 100-kohtaisen kriteeristön avulla, jotka Green Destinations -säätiön sertifioima auditoija auditoi paikan päällä mm. sidosryhmiä haastattelemalla.

Auditoinnin tuloksena Fiskars Village valittiin 2019 ”Top 100 Green Destinations” -kohteiden listalle ja palkittiin kolmanneksi parhaana kestävän matkailun kohteena ”Best of Europe” kategoriassa 2020. Vuonna 2018 Fiskars Village palkittiin Suomen parhaana nousevana kulttuurimatkailukohteena Euroopan Komission järjestämässä Culture EDEN kilpailussa. Näin ollen voitto ”Communities & Culture” -kategoriassa on jo neljäs Fiskarsin saama kansainvälinen huomionosoitus viime vuosina.

–Meille on elintärkeää, että matkailua edistetään yhteistyössä paikallisen ruukkiyhteisön kanssa. Velvollisuutemme ja kunniatehtävämme on vaalia Fiskars yhtiön ja sen syntysijan historiaa ja kehittää alueen elinvoimaa. Panostamme vastuullisiin ja kestäviin elämyksiin vuoden ympäri. Viimeisin Green Destinations -palkinto on kunnianosoitus ja merkki siitä, että olemme oikealla polulla ja tulemme jatkamaan Fiskars Villagen kehittämistä entisestään, Selkälä lisää.

Fiskars Village voitti kilpailun kehityksellään entisestä ruukkikylästä kukoistavaksi matkakohteeksi. (Kuva: Multifoto)

Green Destinations

Green Destinationson YK:ta edustavan Global Sustainable Tourism Councilin (GSTC) akreditoima kestävän kehityksen matkailukohteita arvioiva, voittoa hakematon järjestö, jonka tehtävänä on arvioinnin ja tunnistamisen lisäksi kestävän matkailun kehittäminen maailmanlaajuisesti.

Fiskars

Fiskars yrityksenä perustettiin vuonna 1649 Fiskarsissa, joka on nykyään kansainvälisesti tunnettu suomalaisen muotoilun ja taiteen keskus, jossa vierailee vuosittain yli 200 000 kävijää. Fiskarsissa asuu noin 600 asukasta, joista merkittävä osa käsityön, muotoilun ja taiteen ammattilaisia. Fiskars Village, siellä olevat noin 110 rakennusta ja ruukkikylää ympäröivät vastuullisesti hoidetut yli 10 000 hehtaarin metsät ovat osa Fiskars Group -konsernin kiinteistöliiketoimintayksikköä.