Ihmisten kohdalla fysioterapia on tuttu asia, mutta sitä on tarjolla myös eläimille. Lohjalainen eläinfysioterapeutti Julia Wejberg kertoo, että fysioterapia on sinänsä pitkälti samanlaista niin eläinten kuin ihmistenkin kohdalla, mutta kommunikaatiomahdollisuudet muodostavat merkittävän eron.
–Eläimeltä ei voi kysyä, mihin sattuu, joten tutkiminen ja terapeutin osaaminen ovat isossa roolissa. Eläimen omistajaa haastatellaan toki myös ja kysytään eläinlääkärin havainnoista, mutta tarkkana saa silti olla.
Kokemusta ja tarkkaa silmää vaaditaankin, sillä esimerkiksi kivun aiheuttaja voi olla jossain ihan muualla kuin miltä äkkiseltään katsottuna vaikuttaisi.
–Olemme liikkeen ammattilasia. Pitää ymmärtää liikemekaniikkaa. Avaruudellista hahmotuskykyäkin vaaditaan, jotta tietää eläimen liikkumista katsomalla, missä ongelma voisi olla. Esimerkiksi, jos eläin ontuu, ongelma voi kuitenkin olla ihan muualla kuin jalassa.
Wejberg toteaa, että kehittyneen eläinlääketieteen ansiosta eläimetkin elävät nykyään pidempään kuin ennen. Iän myötä myös sairaudet lisääntyvät, ja fysioterapeutilla riittää töitä.
–Eläimellä voi olla samaan aikaan parikin perussairautta ja jokin ortopedinen ongelma, joka tuo haastetta tutkimiseen ja hoitoon.

Kilpahevosia ja kipuilevia koiria
Wejberg hoitaa enimmäkseen hevosia ja koiria, mutta samoilla opeilla voi löytyä ratkaisu vaikkapa kissankin ongelmaan. Ovatko jotkut eläinfysioterapeutit ratkoneet tuotantoeläintenkin vaivoja. Wejbergin asiakaskunta on laaja, mutta hän on erikoistunut kilpahevosiin.
–Minulla käy paljon kilpahevosia, joilla ei ole välttämättä isompia ongelmia, vaan liiketekniikkaa hiotaan huipputasolle ja ennalta ehkäistään vammoja.
Lisäksi hän ottaa Lohjan Evidensiassa vastaan koiria. Wejbergin potilas voi olla esimerkiksi ortopedisesta leikkauksesta kuntoutuvat, loukkaantunut tai kiputilasta kärsivä koira.
–Kuntoutamme eläimiä takaisin liikkuviksi ja toiminnallisiksi. Potilaana voi olla esimerkiksi koira, jonka ontumiselle lääkäri ei ole löytänyt syytä, Wejberg avaa.
Pitkään jatkunut kipu voi vaikuttaa eläimen liikeratoihin pidemmäksikin aikaa. Virheellinen, alkujaan kivun aiheuttama liikerata voi jäädä tavallaan päälle.
–Alkuperäinen ongelma voi olla jo poistunut, mutta virheellinen liikerata voi aiheuttaa uusia ongelmia.
Eläimiä hoidetaan tiiviissä yhteistyössä eläinlääkärin kanssa.
–Potilaat tulevat minulle lääkärin kautta. Hän sulkee ensin pois vakavat ongelmat, jotka voivat vaikeuttaa eläimen liikkumista.
Hoitomuotoja on koko joukko.
–Erilaisia menetelmiä on paljon, mutta tärkein työkalumme on terapeuttinen harjoittelu. Siinä spesifisien ja kontrolloitujen harjoitteiden avulla parannetaan eläimen fyysisiä ominaisuuksia, esimerkiksi koordinaatiota, ryhtiä, asentotuntoa, lihasvoimaa tai kestävyyttä. Virheellisten liikeratojen muuttamiseksi on paljon erilaisia harjoituksia. Liikkeet ohjataan myös omistajalle, jotta hän voi tehdä niitä hevosen tai koiran kanssa kotona.
–Manuaalisessa terapiassa mobilisoidaan niveliä. Ne voivat olla jäykät tai yliliikkuvat. Lisäksi on pehmytkudos- ja faskiakäsittelyä, hierontaa, venyttelyä, vesiterapiaa ja kinesioteippausta. Kipuihin voidaan antaa myös fysikaalisia hoitoja, sähkö-, laser-, lämpö- ja kylmähoitoja.

Eläinfysioterapia tulee koko ajan tunnetummaksi
Wejberg muistuttaa, että fysioterapia on tutkittuun tietoon perustuva tieteenala. Hänen oma kiinnostuksensa eläinfysioterapiaan syttyi ihmisten kautta.
–Valmistuin ihmisten fysioterapeutiksi vuonna 2009. Eläinfysioterapia on nuori ala, enkä itsekään tiennyt siitä silloin. Yhdessä työharjoittelussa tutustuin ratsastusterapiaan, mutta minua kiinnosti siinä enemmän hevonen kuin ihminen ja aloin selvittää olisiko jokin mahdollisuus erikoistua eläimiin.
Wejberg valmistui eläinfysioterapeutiksi vuonna 2012 ja perusti oman yrityksen 2013.
–Siitä lähtien olen tehnyt eläinten kanssa töitä täysipäiväisesti.
Suomessa täytyy ensin opiskella ihmisten fysioterapeutiksi ennen kuin voi hakeutua opiskelemaan eläinfysioterapeutiksi. Kyseessä on suomalainen erikoisuus, sillä monessa muussa maassa eläinfysioterapeutiksi opiskellaan suoraan. Wejbergistä Suomen tapa on hyvä, sillä ihmispuolen fysioterapeutin koulutuksesta saa hyvän pohjan ja näin koulutus on kattavampi. Myös työskentely ihmispuolella auttoi hahmottamaan ja ymmärtämään liikemekaniikkaa. Tällä hetkellä eläinfysioterapiaa voi opiskella Suomessa vain Satakunnan ammattikorkeakoulussa.
Vaikka eläinfysioterapia on nuori ala, se kehittyy jatkuvasti ja uusia tutkimuksia tulee koko ajan. Eläinfysioterapia tunnetaan silti edelleen huonosti.
–Iso osa ihmisistä ei tiedä, että tällaista on tai mitä me teemme. Yleisin harhaluulo on, että fysioterapia on sama asia kuin hieronta. Pikkuhiljaa tämä ala tulee kuitenkin tunnetummaksi, Wejberg toteaa.
Eläimet lähellä sydäntä
Eläimet ovat aina olleet lähellä Wejbergin sydäntä. Niin lähellä, että hän esimerkiksi käytti osan ensimmäisestä palkastaan ratsastustunteihin, jotta pääsisi tallille heti, kun se oli mahdollista. Nykyään hänellä on itsellään sekä hevosia että koira. Eläinfysioterapeutin työn rinnalla kulkee ura SM-tason kilparatsastajana. Wejbergin omat hevoset ovat islanninhevosia, joilla on omat erikoisaskellajinsa perinteisten lisäksi. Wejberg onkin erikoistunut juuri islanninhevosten hoitoon, vaikka hoitaa toki muitakin hevosia. Eläimet ovat lähellä koko perheen sydäntä, sillä Wejbergin aviomies on eläinlääkäri Otto Wejberg.
–Teemme jonkin verran yhteistyötä ja lähetämme potilaita toisillemme.
Fysioterapian lisäksi Wejberg tarjoaa valmentajaystävänsä kanssa kokonaisvaltaista valmennusta kilpaileville ja maajoukkuetasolle tähtääville ratsastajille. Vuonna 2020 lanseerattu Equine Sports Academy Finland on ainutlaatuinen valmennuskonsepti Suomessa. Se kehittää ratsastajia kohti korkeampaa tasoa uudella, kokonaisvaltaisella tavalla.
SMS