Galleria Lutsin edellisessä näyttelyssä oli esillä Eero Markukselan kiinalaisella tussimaalaustekniikalla tekemiä töitä. Samalla teemalla jatketaan ja 19.9. asti esillä on Tuuli järvellä – Breeze on the Lake -näyttely. Tussimaalaukset Xuan -paperille on tehnyt kiinalainen taidemaalari Xu Xian.

Xu Xian on yksi monista kiinalaisista kuvataiteilijoista, jotka jatkavat tussimaalauksen traditiota. Hän on kehittänyt kuvallista ilmaisuaan persoonallisella tavalla. Tussimaalauksella on yli 2 000 vuoden jatkumo, jonka kolme päälinjaa ovat maisema, henkilöhahmo sekä lintu- ja kasviaihe. Kiinalainen tussimaalaus alkoi hyvin varhaisessa vaiheessa eriytyä eri päälinjoiksi. Maalari Gu Kaizi vapautti maiseman henkilö- ja puutarhamaalauksesta itsenäiseksi lajityypikseen 300-luvulla j.a.a.

Suzhoun kaupunki on paikkana mitä erinomaisin asua kiinalaiselle tussimaalarille. Kaupunki sijaitsee Taihu järven pohjoispuolella, missä ilmasto on leuto talvellakin ja kesät pitkiä. Hyvästä sijainnista huolimatta tekee mieli lähteä välillä kaupungista pois, kun asukkaita on lähes 15 miljoonaan. Toiseksi kaupunki sijaitsee Shanghain lähellä, josta on hyvät yhteydet kaikkialle maahan.

Xu Xian työskentelee viivaan perustuvalla tekniikalla eli Gombi-tekniikalla. Hän haluaa näyttää oman suhteen tussimaalauksen traditioon ja kehittää sitä. Joskus sommittelullisesti kiinalainen tussimaalaus voi näyttää oudolta, mutta muuten tällaisessa esittävässä taiteessa teokset ovat länsimaisen ihmisen luettavissa.

Xu Xianin ja muiden maisemamaalareiden työ elää vahvasti tämän päivän Kiinassa. Xu Xian on hyvin tunnettu taiteilija, joka pitää jatkuvasti näyttelyitä. Hän edustaa selkeästi keskipolven maalareita. Teoksissa näkyy perinne, mutta myös uudet näkökulmat vuorien ja vesien maisemaan (shanshui – vuori ja vesi), joka on kiinalaisten sielunmaisema.

Markuksela on tuntenut Xu Xianin kahdeksan vuotta.

–Tänä aikana olemme työskennelleet monissa tussimaalareiden työpajoissa eri puolilla Kiinaa. Työpajat ovat sijoittuneet Suzhousta pois maakuntiin lähelle kiinnostavia luontopaikkoja kuten Henan maakunnan vuorille ja Anhuin maakunnan myyttisille Huizhoun alueelle, missä on vuoripaikkoja ja geolokisia kerrostumia näkyvissä. Tämmöisille paikoille on syntynyt myös rituaalisia luolia jo vanhoina aikoina. Vuoret, erikoiset luontopaikat, järvet, joet ja kanavat ja vanhat kylät innostavat tussimaalareita. Kaikesta maan myrskyisästä historiasta huolimatta on vanhoja kyliä säilynyt jopa tuhannen vuoden takaa, kuten Zidi. Sitäkään ei voi kieltää, etteivätkö matkat ole myös mukavia ja illalliset pitkiä. Tämäkin kuuluu taiteilijoiden perinteeseen, Markuksela kertoo.

Kiinalaisen taidemaalari Xu Xianin teoksiin voi nyt tutustua Galleria Lutsissa.

Kommentoi kirjoitusta