Galleria Lutsissa on koronavirustilanteen vuoksi siirrytty ikkunanäyttelyyn, joka on esillä 2.5. asti. Tilassa on valot, joten teoksia voi ihailla vaikka vuorokauden ympäri. Näyttelyn työt tulevat esille myös Galleria Lutsin Facebook-sivulle ja ovat siellä nähtävissä myös ikkunanäyttelyn päättymisen jälkeen. Aikaisemman suunnitelman mukaan esillä pitäisi olla nyt Heli Kurimon näyttely, mutta koronan vuoksi se siirrettiin ensi syksyyn. Idea ikkunanäyttelystä sai alkunsa viimeksi esillä olleen 20×20-näyttelyn taiteilijoilta. Koronarajoitukset tulivat osaksi kaikkien arkea kesken heidän näyttelynsä.

–He ovat omalla alueellaan Mikkelin seudulla hyvin aktiivisia ja halusivat tuoda näyttelynsä meidän galleriaamme juuri siksi, että tämä on taiteilijavetoinen galleria. He halusivat tukea meitä, jotta toimintamme lähtisi liikkeelle, kertoo Seija Sainio Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseurasta.

Osa heistä lahjoitti myös teoksiaan näyttelyyn ja niiden myyntitulo menee kokonaisuudessaan Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran ylläpitokustannuksiin.

–Tämä oli heiltä uskomaton ele. Niin suuri palo heillä on tätä ammattikuntaa ja toimeentuloa kohtaan, Sainio iloitsee.

Myös osa Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran omista taiteilijoista on antanut teoksiaan myyntiin seuran tukemiseksi. Tuki onkin tarpeen.

–Meillä on Säästöpankin kanssa jo ennestään edullinen vuokrasopimus, johon saimme vielä vähän alennusta. Silti sekin summa pitää saada jostain. Emme kuitenkaan pysty nyt pitämään galleriaa auki eivätkä ihmiset ehkä uskaltaisi tullakaan katsomaan näyttelyä, Sainio sanoo.

Ikkunanäyttelyllä halutaan piristää ihmisiä ja tuoda hymyjä suupieliin.

Taiteesta piristystä

Ikkunanäyttelyyn voi tutustua gallerian kolmen ikkunan kautta. Sainio kertoo, että teokset on pyritty valitsemaan aikaan sopiviksi.

–Valitsimme teokset sen mukaan, että ne loisivat positiivisuutta ja hymyjä suupieliin nyt kun on tällainen aika, että kaikki paikat ovat kiinni. Ihmiset liikkuvat kuitenkin kaupungilla. Moni pysähtyi katsomaan jo, kun ripustimme näyttelyä. Nyt on myös hyvä aika hankkia kotiin jotain uutta piristystä, kun siellä ollaan paljon. Olemme tiputtaneet teosten alkuperäisiä hintoja, Sainio kertoo.

Ostamalla omaksi tai vuokraamalla määräajaksi teoksen voi nyt siis tukea paikallisen kuvataidekulttuurin säilyttämistä osana lohjalaista kulttuuritarjontaa. Vuokrauksen minimiaika yksi kuukausi. Kaikki teokset voi myös hankkia omakseen kertamaksulla, kahdessa tai kolmessa erässä maksettuna tai maksamalla korottomia kuukausieriä kunnes loppusumma on täynnä. Vuokratun tai ostetun taideteoksen maksu ja toimitus onnistuvat ilman ihmiskontaktia.

Taidelainaamo toimii samassa osoitteessa ja on avoinna sopimuksen mukaan. Tällä hetkellä lainattavissa olevat teokset ovat nähtävissä taidelainaamon Facebook-sivulla. Sieltä ostettujen tai vuokrattujen teosten maksut kulkevat suoraan ostajan/ vuokraajan ja taiteilijan välillä.

Galleria Lutsin toivotaan selviävän korona-ajasta

Sainio ajattelee, että taidelainaamo ja -galleria on tärkeää pitää hengissä, vaikka ne eivät fyysisesti tällä hetkellä voikaan olla avoinna. Kun arki normalisoituu koronan osalta, on tärkeää, että ne ovat olemassa.

–Kenelläkään ei ole varaa pitää kovin usein omaa näyttelyä, mutta näin voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen kautta se on edullisempaa. Tässä pystymme pitämään laadukkaita näyttelyitä ja tekemään myös yhteistyötä muiden paikkakuntien taiteilijoiden kanssa, Sainio sanoo.

Hän ei kuitenkaan tiedä, miten gallerian ja lainaamon käy, sillä apurahojen saamisesta tai koronakriisin kestosta ei ole tietoa.

–Uskon, että selviämme, jos tämä tilanne ei kestä järisyttävän pitkään ja ikkunanäyttelykin tuottaa jotain. Pääsimme hyvin alkuun, kun tämä tila avattiin vajaa vuosi sitten ja tila on hyvä, joten emme haluaisi menettää tätä. Olisi ihanaa, että galleria ja lainaamo olisivat pystyssä vielä tämän kaiken jälkeenkin, Sainio toivoo.

SMS