Tänään: 25.06.2024

Toimittaja

Hallituksen rajoitustoimet huolettavat yrittäjiä

koronavirus, yritykset

Kauppakamarikysely: Matkustusrajoitusten tiukentaminen, ravintoloiden toiminnan lisärajoitukset ja koulujen sulkeminen ovat yritysten pahimmat pelot hallituksen rajoitustoimista.

Koulujen ja päiväkotien sulkeminen, nykyisten matkustusrajoitusten tiukentaminen sekä ravintoloiden toiminnan lisärajoitukset ovat kauppakamarien kyselyyn vastanneiden yritysten mielestä haitallisimmat toimet, joita hallitus voi tehdä koronaepidemian ehkäisemisen nimissä. Nämä kolme rajoitustoimea saivat kaikista eniten mainintoja, kun yrityksiltä kysyttiin haitallisista rajoituksista.

Kysely tehtiin 8.10. ja siihen vastasi lähes 3 000 kauppakamarien jäsenyritystä useilta eri toimialoilta ympäri Suomen. Vastanneista kahdeksan prosenttia oli yksinyrittäjiä, loput olivat työnantajayrityksiä. Avoimissa vastauksissa yritykset viestivät, että talous ei tule kestämään tiukkoja koronarajoituksia pitkään ja että hallituksen olisi tehtävä kaikkensa, jotta yritykset pysyvät toimintakykyisinä.

–Yritykset pyytävät vain johdonmukaisia, hyötysuhteeltaan parhaita toimia siten, että yritysten toiminta pystytään takaamaan koronaoloissakin. Vain näin Suomi pärjää – tarjoamalla työtä ja työllistämällä suomalaisia, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Romakkaniemen mukaan hallituksen pitäisi tehdä kaikki muut toimenpiteet koronaviruksen ehkäisemiseksi ennen kuin se alkaa rajoittaa elinkeinovapautta tai kansalaisoikeuksia haitaten vakavasti yritysten toimintaa.

–Ensin on siis saatava jäljitys ja eristys tehokkaaksi, koronavilkun ongelmat kuntoon ja maskipakko liikennevälineisiin ja sellaisiin tilanteisiin, joissa turvavälejä ei voi pitää. Vasta sen jälkeen tarvittaessa muut toimet, Romakkaniemi sanoo.

Yrityksiltä kysyttiin myös, mitkä olisivat ne keinot, joilla hallitus voisi helpottaa yritysten selviämistä yli koronakriisin. Paikallinen sopiminen ja ansiotuloverojen laskeminen nousivat edelleen suosituimmiksi vaihtoehdoiksi. Samaa viestiä yritykset ovat kertoneet keväästä lähtien.

–Yritykset näkevät, että ansiotuloverojen eli työn verotuksen alentaminen on suoria tukia tehokkaampaa elvytystä koko Suomelle. Työn verotuksen alentaminen kertautuu joka paikassa yhteiskunnassa, niin työntekijöiden ostovoimassa, tuotteiden hintojen halpenemisessa, yritysten hankintakustannuksissa kuin työllistämisessäkin, Romakkaniemi sanoo.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 25 prosenttia vastasi, että konkurssin uhka on noussut merkittävästi koronaepidemian takia. Luku on pienempi kuin keväällä, mutta kesän jälkeen taas pienessä nousussa. Yritykset toivoivatkin myös, että lomautusten ja yt-neuvottelujen lyhyempiä aikarajoja jatkettaisiin.

–Näillä toimilla pelastetaan työpaikkoja. Lyhyemmät aikarajat, kuten myös paikallisen sopimisen helpottaminen auttaisivat yrityksiä pitämään rajoituksista huolimatta yrityksen toiminnassa ja takaisi näin työpaikan mahdollisimman monelle suomalaiselle. Konkurssin tehnyt yritys ei työllistä, Romakkaniemi sanoo.

Kauppakamarien kysely tehtiin 8.10.2020. Kyselyyn vastasi 2 929 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä. Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu 16.3.–17.3, 30.3, 20.4, 4.5, 18.5, 1.6, 23.6 ja 4.9.