Galleria Lutsissa on parhaillaan esillä torniolaisen Sari Raikaslehdon näyttely Silmänkääntäjä. Keramiikkateoksista, valokuvista ja maalauksista koostuva näyttely on esillä 2.7. asti. Raikaslehdon maalaukset saavat usein alkunsa valokuvista.

–Valokuvissani tarkkailen itseäni ulkopuolelta varjon tai heijastuksen kautta ikään kuin kolmannessa persoonassa. Koska varjokuva piirtää vain ääriviivan, korostuu asennon merkitys tunnetilan välittäjänä. Kun kasvonpiirteitä ei näy, katsoja voi tunnistaa kuvasta itsensäkin, Raikaslehto kertoo.

–Taidekuvien lisäksi valokuvaaminen on minulle myös luonteva tapa tallentaa muistiin mielenkiintoisia hetkiä ja havaintoja arjestani, poimia kuvia säilöön tulevaa käyttöä varten. Otan kuvan aina, kun näen jonkin hyvän heijastuksen tai varjon. Nämä voivat olla nopeita hetkiä, joten otan kuvat usein kännykällä. Valo liikkuu nopeasti etenkin syksyllä.

Kuvattavaa löytyy usein hyvin läheltä. Raikaslehdon kotoa löytyy takkoja ja leivinuuni, jotka luovat valon ja varjon leikkejä kotiin. Kun ne heijastuvat vielä lasiseen oveen, on heijastusten aarreaitta valmiina valokuvaajan edessä.

–Maalaukseni saavat usein innoituksensa näistä valokuvamuistiinpanoistani. Kuva toimii maalauksen lähtökohtana. Maalauksessa voi olla paloja useammasta valokuvasta tai se voi olla kokonaan uusi tulkinta alkuperäisestä aiheesta.

Raikaslehto tuo valokuvien kautta esille omia elämänpohdintojaan, jotka siirtyvät eteenpäin maalauksiin. Maalatessaan hän kuuntelee musiikkia, joka innoittaa maalausten nimeämisessä. Teosten nimistä voikin päätellä osaltaan teoksen taustaa.

–Käsittelen töissäni olemassaolon arvoituksellisuutta ja yksilön rajojen tunnistamista ymmärtääkseni paremmin itseäni ja omia tuntemuksiani. Kuvat kertovat osaltaan elämäntarinaani, joka pala palalta täydentyy uusien oivallusten ja itseymmärryksen kasvun myötä, Raikaslehto tiivistää.

Hän maalaa lähinnä akryyliväreillä, mutta hän tykkää toisinaan lisätä mukaan myös kierrätysmateriaaleja.

Sari Raikaslehdon maalauksen innoituksena toimi valokuva kasvojen heijastumisesta takan luukuista.

Korona vei työt, mutta herätti maalausinnon

Raikaslehto on kuvataiteilija ja keraamikko, jolle kuvataide eri muodoissaan on ollut tärkeä osa elämää lapsesta saakka. Välillä hän haaveili muusikon urasta jazz-pianistina, mutta kuvataideopinnot veivät kuitenkin voiton. Raikaslehto on suorittanut mm. kuva- ja mediataiteiden erikoisammattitutkinnon sekä kuvataiteilija AMK -tutkinnon. Kuvataiteilijuuden ohessa hän on opettanut Tornion kansalaisopistossa yli kymmenen vuoden ajan. Kun korona tuli ja vei työt, Raikaslehto innostui panostamaan omiin teoksiinsa aiempaa enemmän. Taiken korona-apuraha tarjosi myös taloudellisia edellytyksiä.

–Työ vie paljon energiaa, mutta kun korona vei työt, maalaaminen lähti sujumaan uudella tavalla. Maalaamisen ilo löytyi.

Entä, miten hän päätyi Torniosta saakka Lohjalle pitämään näyttelyn?

–Seuraan sivustoja, joilla voi hakea näyttelyitä ja törmäsin Galleria Lutsiin. Äitini asuu Nurmijärvellä, joten pystyn tuomaan näyttelyjä tänne lähialueille. Teoksiani on ollut esillä mm. entisessä kotikaupungissani Järvenpäässä, Raikaslehto kertoo.

SMS

Kelirikko-valokuvan innoittamana syntyi sekatekniikkamaalaus Utopia. Maalauksessa näkyvä merimerkki on merkitykseltään turvavesi.