Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Helpota jäteautonkuljettajan talvista työtä

jätehuolto

Liukkaus ja lumiolosuhteet vaikuttavat myös jätekuljetuksiin. Tyhjennykset onnistuvat, kun lumityöt ja hiekoitus on tehty hyvin. Auraamattomat tiet ja pihat puolestaan viivästyttävät jäteastioiden tyhjennyksiä.

Esteetön ja turvallinen reitti jäteastialle on kiinteistön vastuulla

Esteetön pääsy jäteastioille on tärkeää jäteautonkuljettajan työn sujuvuudelle. Kulkuväylien aurauksen ja hiekoituksen lisäksi on tärkeää muistaa huolehtia, että portti, jätekatoksen ovi ja jäteastian kansi ovat avattavissa lumesta ja jäästä huolimatta.

–Hiekoittaminen on erityisen tärkeää, jos pihatie tai jäteastian siirtoväylä viettää alaspäin. Liukkaan mäen vuoksi jäteastian voi myös siirtää tilapäisesti toiseen paikkaan. Siirrosta tulee ilmoittaa ajoissa asiakaspalveluumme, jotta tieto ehtii kuljettajalle ennen seuraavaa käyntiä, kertoo Rosk’n Rollin palvelupäällikkö Tuija Klaus.

Jos jäteauto ei pääse kiinteistölle yleisen tien kunnosta johtuen, asiakasta ei veloiteta tekemättömästä tyhjennyksestä. Käynnistä veloitetaan, mikäli kiinteistön omat kunnossapitotyöt – pihan tai yksityistien – ovat hoitamatta eikä tyhjennystä voida sen vuoksi hoitaa.

Esteetön ja turvallinen reitti jäteastialle on kiinteistön vastuulla.

Poikkeukselliset kelit vaikeuttavat jätetyhjennyksiä

Kulkuväylät ja tiet voivat olla runsaan lumentulon vuoksi liian kapeita. Lauhat jaksot puolestaan saattavat muuttaa tiet liukkaiksi ja sohjoisiksi. Vaikeissa olosuhteissa on liikuttava aina turvallisuus edellä. Poikkeuksellisten lumitilanteiden aikana jätekuljetukset voivat myöhästyä ja osa tyhjennyksistä voi myös jäädä kokonaan tekemättä.

–Kuljetusurakoitsijamme pyrkivät tekemään kaikkensa, jotta reitit saadaan ajettua. Jos jäteastiaa ei kuitenkaan päästä tyhjentämään ja se on täynnä, voi jätteitä laittaa jätesäkkiin astian vierelle. Pakkasilla siitä ei synny edes hajuhaittoja, vinkkaa Klaus.

Nykyisten talvien alati vaihteleva sää aiheuttaa jätteen jäätymistä niin biojäte- kuin sekajäteastioissakin. Jäätymistä voi ehkäistä pakkaamalla jätteet tiiviisti pusseihin sekä laittamalla jätepussiin ja jäteastian pohjalle esimerkiksi sanomalehteä keräämään kosteutta. Jäteastian seiniin jäätynyt jäte on hyvä irrottaa ennen tyhjennyskäyntiä.

Sujuvan jätteentyhjennyksen muistilista:

  • Jäteastia on helposti näkyvillä ja löydettävissä
  • Jäteautolla pääsee alle 10 metrin päähän astiasta
  • Jäteauton kestävä (kantavuus yli 20 t) aurattu tie vie perille saakka
  • Kääntöpaikat on aurattu ja aurauskepit näyttävät tietä myös yksityisteillä
  • Jäteastiassa on asianmukaiset merkinnät
  • Pensaat tai puun oksat eivät ole korkeallakaan jäteauton tiellä
  • Lumikasat tai liukkaus eivät haittaa jäteauton matkaa

Rosk’n Roll