Kun Vihdin matkailu ry:n puheenjohtajalta ja Ratsastuskoulu Hevoslaakson emännältä Raija Pohjolaiselta kysyy, millaista nähtävää Vihti tarjoaa matkailijalle, vastaus on, että vaikka mitä. Sen jälkeen Pohjolainen alkaa luetella hengästyttävällä tahdilla listaa erilaisista luontokohteista, suloisista maalaiskylistä ja vihtiläisistä yksityiskohdista.

Luontokohteista tunnetuin on Nuuksion kansallispuisto, josta suuri osa sijaitsee Vihdin kunnan alueella. Vihdissä kansallispuiston metsiin voi astua Salmen ulkoilualueen pohjoisen portin kautta. Luontoretkeilyn ystäville löytyy silti muitakin kohteita.

–On Pääkslahden kolmen kilometrin polku ja Palakosken 85 hehtaarin alue. Moksijärven rannalta löytyy Konianvuori ja hiidenkirnuja. Kokkokalliolta avautuu kansallisromanttinen maisema Hiidenvedelle. Se on todella kaunis esimerkiksi auringonlaskun aikaan. Rokokallio taas on Vihdin toiseksi korkein kohta. Siellä on jylhiä kallioita, erilaisia kalliomuodostelmia ja luolia. Reitti on vaikeakulkuinen, mutta hieno. Mustankellarin lippakallion ja jylhän kallioseinämän tavoittaa kesällä veneellä ja talvella jäitä pitkin. Vanjärveltä taas löytyy ainutlaatuinen lintualue ja lintutorni, Pohjolainen listaa.

Otalammella vietetään Kalevala-aiheista perinnepäivää 13.6. (Kuva: Tomi Pohja Visuals)

Monipuoliset ratsastusmahdollisuudet

Vihti nousee esille myös hevospitäjänä.

–Suomen kunnista Ypäjällä on eniten ja Vihdissä toiseksi eniten hevosia eli noin 1 140.

Hyvät hevosharrastusmahdollisuudet vetävät hevosihmisiä Vihtiin.

–Vihdissä on hyvät verkostot ja kunta panostaa esimerkiksi ratsastusreitistöjen suunnittelulla. Vihdin kylät on tarkoitus yhdistää tulevaisuudessa ratsastus- ja pyöräilyreiteillä, Pohjolainen kertoo.

Ratsastuskoulu Hevoslaakso tarjoaa ratsastusta niin pitkäaikaisille harrastajille ja kilparatsastajille kuin matkailijoillekin, jotka haluavat vain kokeilla kerran ratsastusta. Tallin valikoimasta löytyy perinteistä este- ja kouluratsastusta, mutta myös esimerkiksi elämysratsastusta, johon voi tulla kuka tahansa.

–Mitään diagnoosia tai lähetettä ei tarvitse olla. Elämysratsastusta on sekä fyysisiin että psyykkisiin oireisiin. Siitä voi hakea mielelle rauhaa, jos on esimerkiksi surua tai stressiä. Edes ratsastaa ei tarvitse, vaan hevosten kanssa voidaan tehdä muita asioita ja vain katsella niitä. Luonnossa voidaan tehdä mielikuvaharjoituksia, Pohjolainen avaa.

Ratsastuskoululla työskentelee erikseen vielä kaksi ratsastusterapeuttia kuntouttavassa potilastyössä.

Harvinaisuutena tallilta löytyy lännenratsastusta, jossa järjestetään useita kilpailuja kesän aikana. Myös terapiaoppilaat ovat tervetulleita osallistumaan. Tyylin mukaisesti käytetään lännensatulaa ja -suitsia, bootseja ja farkkuja.

–Matkailijoiden kanssa voidaan mennä vaikka maastolenkille. Ulkomaalaisiakin turisteja on käynyt. Lännenratsastuksessa käytetyt hevoset ovat tottuneet tekemään monipuolisesti erilaisia asioita ja tottuneet sietämään häiriötekijöitä, terapiaratsastushevoset taas ovat hyvin kilttejä, joten tänne voi tulla vaikka isoäiti lapsenlapsensa kanssa.

Koulu- ja esteratsastuskilpailuja järjestetään kerran kuussa, ja hauskat heppaleirit ja -kurssit pyörivät koko kesän. Maastakäsittelykurssit ovat myös suosittuja.

Yksi varoituksen sana Pohjolaisella kuitenkin on.

–Ratsastukseen voi jäädä koukkuun, kun kerran kokeilee, hän naurahtaa.

Vihdissä riittää hevosharrastajia ja hevosiakin on toiseksi eniten Suomen kunnista.

Maalaiskyliä ja idyllinen kirkonkylä

Pohjolainen nostaa esille Vihdin aktiiviset kylät, joihin matkailijatkin ovat tervetulleita poikkeamaan.

–Vanjärvi on pieni, mutta aktiivinen kylä. Vihtijärvi taas on valittu Vuoden kyläksikin. Siellä on rakennettu mm. kota ja sauna kyläläisten voimin. Jokikunnalla on vanhat, perinteiset hyppyrimäet keskellä kylää ja upea golfkenttä. Kyliin on tulossa virtuaaliopasteita ja kylttejä. Tämä on nyt työn alla. Jossain kylissä on myös kahviloita, joihin voi poiketa.

Yhdessä kylässä tapahtuu enemmänkin, nimittäin Otalammella alueen yrittäjät järjestävät 13.6. kello 14.00–20.00 Kalevala-aiheinen perinnepäivän ja pop up -perinnekylän, jossa pääsee tutustumaan Väinämöisen, Ilmarisen, Joukahaisen ja Lemminkäisen kotitaloihin sekä Louhen Pohjolaan. Tapahtumassa voi mm. poiketa tutustumaan seppien työhön ja ostoksille puotiin. Autot voi jättää Salmen ulkoilualueen parkkipaikalle ja jatkaa siitä kävellen tai pyörällä perinnekylän kohteisiin. Kalevala-teemalla jatketaan pitkin kesää, ja 22.8. järjestetään kalevalaishenkiset pidot Nuuksion sydämessä, käsin veistetyistä hirsistä rakennetussa perinnetalo Wäinölässä.

Myös Vihdin kirkonkylän läpi kannattaa ajella jo siksi, että se on niin idyllinen. Jos malttaa pysähtyä, voi tutustua tarkemmin niin nykyiseen kirkkoon kuin Pyhän Birgitan kirkon raunioihinkin. Maakuntamatkailun lomassa voi nauttia kahvit jossain kirkonkylän kahviloista.

–Kirkonkylän vanhanaikainen miljöö on kesällä hurjan kaunis, Pohjolainen hehkuttaa.

Selli-majoituksessa ei tarvitse istua lukkojen takana, vaan omaan putkaansa saa avaimen.
(Kuva: Antti Hannuniemi, Mainostoimisto K-N)

Yö Sellissä

Vihdistä löytyy astetta erikoisempi majoitusmahdollisuus. Kirkonkylällä pääsee nimittäin vapaaehtoisesti putkaan nukkumaan vaikka useammaksikin yöksi. Selli-majoitus toimii kirkonkylän entisellä poliisiasemalla.

–Selli on miehittämätön majoitustila eli vastaanottoa ei ole. Tässä on sama ajatus kuin OmenaHotellissa. Siivooja käy joka päivä, mutta muita palveluja ei ole, Sellin yrittäjä Pentti Hannukainen kertoo.

Hän osti vanhan poliisiaseman vuonna 2006 ja mietti pari vuotta, mitä sillä tekisi.

–Pikkuhiljaa päässä alkoi raksuttaa ja vuonna 2009 avattiin Selli-majoitus. Vihdin kirkonkylällä ei ole kovin paljon muita majoitusmahdollisuuksia, Hannukainen taustoittaa.

Yksi putka on jätetty poliisiaseman aikaiseen ulkomuotoonsa.

–Siihen pääsevät kaikki tutustumaan. Putka on autenttisessa tilassa seinäkirjoituksineen päivineen.

Muissakin huoneissa on säilytetty sellihenkeä.

–Kolme vanhaa putkaa on muutettu extremehuoneiksi. Ne ovat putkatyylisiä, mutta nykyaikaisia ja omilla avaimilla varustettuja, jotta uloskin pääsee. On maalattu esimerkiksi tiilenpäitä, Hannukainen kertoo.

Asiakaskuntaan kuuluu niin keikkatyöläisiä, sukujuhlavieraita kuin turistejakin ulkomaita myöten. Hääyön majoituspaikaksikin Hannukainen on putkaa tarjonnut, mutta yksikään hääpari ei ole vielä tarttunut tilaisuuteen. Häävieraat sen sijaan majoittuvat kyllä mielellään Sellissä. Vierestä löytyy kirkko ja juhlapaikkoja, joten sijainti on häitä ajatellen hyvä.

Joka huoneesta löytyvät jääkaappi, tv ja kahvinkeitin. Lisäksi talossa on kaksi isoa keittiötilaa, jotka ovat kaikille avoimia. Juuri sellaisia Hannukainen kaipasi, kun hän teki itse aikoinaan liikkuvaa työtä.

–Olin itse ennen keikkatöissä, eikä jatkuva baareissa syöminen ole mukavaa. Sellissä on täydet ruoanlaittomahdollisuudet. Keittiöistämme löytyvät kaikki astiat ja ruoanlaittovälineet. Ruoat voi säilyttää omassa jääkaapissa.

Sauna lämpiää joka ilta ja yhteisessä olohuoneessa voi katsoa tv:tä ja rupatella toisten majoittujien kanssa. Sellin vieressä toimii kuntosali, jonne pääsee majoituksen hintaan kuuluvalla kuntosalikortilla. Muutkin kirkonkylän palvelut löytyvät kävelymatkan päästä.

SMS