Lohjalaisen Kasimir Hinderssonin ensimmäinen täysi kausi motocrossin 125-kuutioisten pyörien eri kilpasarjoissa on takana. Lohjan Seudun Moottorikerhon 14-vuotias edustaja sai Euroopan mestaruussarjasta sen, mitä tavoittelikin, vaikka loukkaantuminen sotki kesää. Ensi vuonna on aika nostaa tulostasoa.

Hindersson ajoi jo vuonna 2020 ”piikkisellä” (125-kuutioinen pyörä), mutta tuolloin alkuperäinen suunnitelma oli kilpailla 85-kuutioisten luokissa Suomessa ja kansainvälisesti. Pyörävaihdos tapahtui pituuskasvun pakottamana kesän kynnyksellä, mutta kauteen 2021 nuorukainen suuntasi selkeästi tavoitteenaan menestyä niin sanotulla aikuisten kokoluokan pyörällä.

Hindersson aloitti kesäkautensa vahvasti Isossa-Britanniassa, mutta kaatumisen aiheuttama olkapäävamma sekoitti suunnitelmia touko–heinäkuussa. Suven jälkimmäisellä puoliskolla Team Motopalvelun kuljettaja ajoi voitokkaasti Suomessa MX125-luokan sekä alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cup -osakilpailuissa.

Lisäksi Motorenkaan vahvasti tukema kuljettaja kilpaili Ison-Britannian mestaruussarjassa sekä alle 17-vuotiaiden EMX125-luokan Euroopan mestaruussarjassa. Loukkaantumisen takia Hindersson ei saanut ajettua mitään sarjaa kokonaan, mutta hän ehti kauden aikana voittaa Ison-Britannian mestaruussarjassa sekä kerätä useita EM-pisteitä.

–Kaudesta jäi lopulta hyvät ajatukset. Kisaaminen sujui loukkaantumisen jälkeen Suomessa hyvin ja ulkomailla pääsin lähes kaikissa EM-osakisoissa karsinnoista jatkoon itse finaalieriin, mikä oli kauden perustavoite. Myös pisteitä tuli. Toki minun olisi pitänyt pystyä puristamaan ajoittain kovempaa ja jättää kaatumiset pois, mutta kehityin kuskina kauden aikana. EM-sarja oli taas todella kovatasoinen ja äärettömän tasainen. Erot kierrosajoissa olivat pieniä, Hindersson kuvailee.

Hinderssonin kauden tavoitteisiin kuului tutustua EMX125-luokan EM-sarjaan tulevaisuuden menestyminen mielessään. Oli tärkeää löytää oma paikka finaalieristä ja verrata vauhtia luokan kärkikuljettajiin, jotka ovat lähes järjestäen Hinderssonia vanhempia ja kokeneempia.

–”Kassella” on vielä kolme vuotta aikaa ajaa tässä EM-luokassa. Hän oli nyt yksi nuorimmista kuskeista viivalla. Hän on oikealla tiellä, ja ensi ja sitä seuraavana vuonna on mahdollista hakea selkeästi kovempia tuloksia. Kassella on eväät siihen, kunhan kaikki vain onnistuu ja myös tausta-asiat ovat kunnossa, isä Kim Hindersson muistuttaa.
EM-osakilpailuissa ajettiin aina kaksi finaalierää, joissa kummassakin pisteitä sai 20 ensimmäistä kuljettajaa maksimissaan 40 ajajasta. Hindersson ajoi parhaillaan 18:ksi, Ranskassa. Parempaakin oli tarjolla ilman epäonnea ja kaatumisia.

Kasimir Hindersson suuntaa määrätietoisesti eteenpäin loukkaantumisesta huolimatta. (Kuva: Niek Fotografie)

Suomalaisten harjoiteltava eri tavalla

Koronapandemian takia EM-sarjan kalenteri oli poikkeuksellinen ja loka–marraskuussa järjestettiin peräti seitsemän osakilpailua viiden viikon sisällä Saksassa, Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa. Hindersson osallistui niistä kuuteen karsiutuen kertaalleen eristä. EM-kausi sisälsi yhteensä yhdeksän osakilpailua, joista kahdessa ensimmäisessä Hindersson ei ollut loukkaantumisensa takia mukana.

–Olemme kiertäneet paljon ulkomailla jo aiemminkin, mutta tänä vuonna korostui se, että Kassen pitäisi treenata paljon enemmän kovan alustan radoilla. Sama koskee muitakin suomalaiskuskeja. Meillä on Suomessa pääasiassa hiekkaratoja ja monesti suomalaiset harjoittelevat Belgiassa ja Hollannissakin hiekalla, kuten mekin pääasiassa. Kuitenkin Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja monessa muussakin maassa pitää osata ajaa saviradoilla. Se on aivan erilaista kuin pehmeä hiekka, Kim Hindersson painottaa.

Ulkomailla ajaminen sivistää

Kasimir ja Kim viettivät syksyllä tiukan rupeaman Euroopassa, sillä seitsemän viikon aikana kilpailuja oli useita eri maissa mukaan lukien junioreiden epävirallinen MM-maajoukkuekilpailu Belgiassa. Kuljetusauton mittariin kertyi 8 600 kilometriä. Samalla Hinderssonilta jäi iso osa kahdeksannen luokan alusta väliin lohjalaisessa Järnefeltin yläkoulussa. Se ei kuitenkaan tarkoittanut, etteikö poika olisi opiskellut matkalla. Sitä vaatii myös Kim-isä.

–Pojalla on koulukirjat aina mukana reissuissamme ja opettajat ovat häneen yhteydessä. Hän tekee tehtäviä autossa tai missä ikinä olemmekin. Se on erittäin tärkeää. Varsinkin siinä mielessä, että vaikka kuinka tekisi mieli nousta motocrossin ammattikuskiksi, aika harva siinä onnistuu, Kim Hindersson kertoo.

–Toisaalta on hyvä muistaa, että nämä reissut ja kisaamiset ovat todella hyvää elämänkoulua. Kasimir on oppinut puhumaan sujuvaa englantia ja joutunut ottamaan kontaktia useiden erimaalaisten ihmisten kanssa. Se on huikeaa sivistystä nuorelle sällille. Puhumattakaan siitä, että hän urheilee nuorenmiehen totisuudella.

Kim Hindersson korostaa lisäksi sitä, että Kasimir Hindersson on yksi niistä nuorista, jotka ajavat Lohjaa sekä Suomea ulkomaille. Kim muistuttaa myös lohjalaisen Tuukka Taposen huikeasti suorituksesta, kun 15-vuotias voitti kartingin maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisena nyt syksyllä.

–Oli huippuluettavaa se Taposen MM-kulta! Siinä moottoriurheilija vei taas suomikuvaa maailmalle.

Valmistautumisen aikaa

Kansainvälisillä radoilla Hindersson edusti ensimmäistä kertaa isobritannialaista Moto X Change -tiimiä, mutta silti kotimaisten yhteistyökumppaneiden, orimattilalaisen moottoripyörätalo Motopalvelu Niemitalon ja Mitas-renkaiden karjalohjalaisen maahantuojan Motorenkaan pitkäaikainen tuki oli jälleen ensiarvoista.
Moto X Change -tiimin taustalla oleva yritys myy useita erimerkkisiä moottoripyöriä, mikä heijastui Hinderssonin ajamiseen. Hindersson lähti kauteen ja ajoi suurimman osan kaudestaan GasGas-merkillä, jota myös Motopalvelu edustaa. Nuorukainen ehti kuitenkin loppukaudesta testata Fanticia ja ajaa viimeisessä EM-osakilpailussaan Yamahalla. Kummatkin merkit kuuluvat brittiyrityksen myyntivalikoimaan ja Yamaha myös Motopalvelun kauppatavaroihin.
Hindersson on jo aloittanut valmistautumisensa tulevaan kilpailukauteen, jolloin hän jatkaa EMX125-luokan EM-sarjassa. Peruskuntokausi on tiukasti päällä. Vuodenvaihteessa edessä on ajoharjoitusmatka Italiaan, missä hän osallistuu maan talvikauden mestaruussarjaan. Näillä näkymin ensi kaudella on luvassa myös Iso-Britannian mestaruussarjaa.

Kasimir Hinderssonin tiedotus