Lohjan Teatteri on toteuttanut jälleen yhden elämäkertamusikaalin, kun Hiomaton timantti sai ensi-iltansa lauantaina 26.10. Se kertoo yhden maailman tunnetuimman elokuvatähden Marilynin elämäntarinan. Marilynin elämästä ei dramatiikkaa puuttunut. Musikaali kertoo tarinan äitinsä hylkäämästä, orpokodista toiseen kiertävästä pikkutytöstä, joka kasvoi maailmanluokan tähdeksi. Musikaalissa nähdään mm. Marilynin aviomiehet; naapurinpoika Jim Dougherty (Reima Nikola), baseballtähti Joe DiMaggio (Joni Pitkonen) ja kirjailija Arthur Miller (Risto Silvola). Lavalla vilahtaa myös monta muuta tuttua hahmoa Rrank Sinatrasta Kennedyn veljeksiin.

Eppu Nuotion ja Tiina Brännaren käsikirjoittama musikaali nähdään nyt ensimmäistä kertaa harrastajateatterin lavalla. Ohjauksesta vastaa tuttuun tapaan Lohjan Teatterin johtaja-ohjaaja Sari Niinikoski.

–Tämä on pitkä teos, jota olen joutunut lyhentämään reippaasti. Omat haasteensa loivat hienosti kirjoitetut, elokuvista tutut visuaaliset kohtaukset sekä se, että musikaalista löytyy niin monta eri tyylilajia. Tässä on niin komediaa, trilleriä kuin draamaakin, Niinikoski kertoo.

–Olen lukenut kolme elämäkertaa Marilynistä. Myös musikaalimme perustuu faktapohjaan. Tämä on niin uskomaton tarina, että se kannattaa katsoa. Luvassa on ihanaa hempeilyä ja tämän päivän eläkeläisten nuoruuden musiikkia. Heille nousee mieleen varmaan ihania ja nostalgisia muistoja, Niinikoski kertoo.

Ajankohtainen tarina

Niinikoski näkee, että Marilynin tarina on ajankohtainen ja kertomisen arvoinen tässä ajassa, jolloin moni tavoittelee tähteyttä keinolla millä hyvänsä. Vaikka Marilyn ponnisti köyhyydestä kuuluisuuteen, kaikkien ihailemaksi tähdeksi, menestyksen kääntöpuolina tulivat yksinäisyys ja ikuinen kaipuu oikean ja aidon rakkauden löytämisestä.

–Marilyn kuoli 36-vuotiaana oletettavasti itsemurhaan. Hän aikoi kuitenkin ennen sitä alkaa hallita itse enemmän uraansa eikä olla enää muiden pelinappula. Musikaalissa käsitellään sitä teemaa, kuinka joku jahtaa koko ajan kuuluisuuksia ja on repimässä heistä palasia, Niinikoski sanoo.

Hänen käsityksensä Marilynistä on muuttunut paljon mm. elämäkertoihin tutustumisen myötä. Hän muistuttaakin, että ihmisen kannattaa olla tarkka siitä, millainen kuva hänestä muodostuu. Tänä päivänä tarkkuus korostuu entisestään, kun esimerkiksi valokuvat pysyvät netissä, vaikka ne haluaisikin sieltä pois.

–Kun on kerran luonut yhdenlaisen imagon, on ikuisesti sitä. Tässä on nuorille tytöillekin hyvä muistutus siitä, mihin kelkkaan kannattaa lähteä. Yhteiskunnassa istuu edelleen tiukassa etenkin naisia koskevia, ulkonäkökeskeisiä stereotypioita siitä, millainen ihminen.

Ulkonäön alla on kuitenkin tunteva ja kokeva ihminen.

–Ihmisen perimmäinen toive on tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi. Tätä aihetta ei voi liikaa käsitellä, Niinikoski tiivistää.

Marilyniä näyttelevä Saana-Maaria Tenkanen kertoo, että hänenkin kuvansa Marilynistä on muuttunut musikaaliprojektin myötä.

–Marilyn vetoaa minuun ja pidän hänestä. Hän oli herkkä ihminen, joka haki hyväksyntää ja sai sitä ulkoisilla avuilla. Hän eli kuitenkin arvoristiriidassa omien toiveidensa ja julkisuuden vaatimusten välillä.

Hiomaton timantti kertoo tarinan äitinsä hylkäämästä, orpokodista toiseen kiertävästä pikkutytöstä, joka kasvoi maailmanluokan tähdeksi.

Nostalgista musiikkia ja symboliikkaa lavasteissa

Harrastajanäyttelijöitä lavalle nousee yli 20. Pääroolissa Marilyninä vuorottelevat helsinkiläinen Henna Karjalainen ja lohjalainen Saana-Maaria Tenkanen. He ovat kumpikin esiintyneet Lohjan Teatterin musikaaleissa aiemminkin. Marilynin tarina kerrotaan tutun, nostalgisen musiikin siivittämänä. Upean taustanauhan musikaaliin on taikonut Tuomas Törmi yhdessä Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston kanssa. Puvustus on tuttuun tapaan Kati Heikkisen käsialaa ja lavastus Jyrki Kakon. Lavastuksessa on hyödynnetty pelikorttiteemaa.

–Elämässä voi saada millaiset kortit tahansa ja hyvätkin kortit voi pelata huonosti, Kakko avaa.

Kortteja kannattaa katsoa tarkasti, sillä niihin on piilotettu Marilynin elämään liittyvää symboliikkaa.

Niinikoski muistuttaa, että elämyksiä tarjotaan lohjalaisille jälleen pienellä budjetilla.

–Lohjan kierrätyskeskus on auttanut paljon puvustuksen kanssa. Muutenkin on kierrätetty paljon. Enempää ei enää oikein voi säästää, kun ohjaajakin tuo jo omia hameitaan lavalle, Niinikoski naurahtaa.

Lohjan Teatterissa on kolme palkattua työntekijää sekä joukko innokkaita harrastajia. Vaikka Hiomaton timantti on saatu valmiiksi, laakereille ei jäädä lepäilemään, vaan seuraavan näytelmän harjoitukset ja lavasteiden teko alkavat saman tien.

Musikaalin esityskausi jatkuu 14.12. saakka. Lippujen varaamisen kanssa ei kuitenkaan kannata hidastella, sillä Lohjan Teatterin suosio pysyy yllä vuodesta toiseen ja liput käyvät hyvin kaupaksi. Hiomaton timantti -musikaaliinkin lippuja oli myyty jo ennen ensi-iltaa yli 2900 eli yli 70 prosenttia.

SMS