Tänään: 12.07.2024

Päätoimittaja

HK ja tuleva joulu

HK:n webinaari tarjosi mielenkiintoisen kattauksen yhdessä Kariniemen tuotteiden kanssa 14.10.2021 olleessa webinaarissa. Saimme nähdä katsauksen tulevista uutuuksista. Samalla oli nähtävillä jouluruokien kärkisijat, ja mitkä ovat menettämässä asemiaan.

Kinkku pitää pintansa suomalaisessa joulupöydässä, mutta muutokset näkyvät kinkun koossa. Pienet kinkut ovat suosittuja. Valtaosa haluaa edelleen paistaa kinkkunsa itse. Myös kuorrutukseen on tarjolla lukuisa muita vaihtoehtoja sen perinteisen sinappi + korppujauhon tilalle. Näitä ovat pähkinävoi ja “Crackling pork”, glazet ja moni muu.

Kasvua jatkavat myös valmiit kinkut. Viljaporsaan Uunivalmis Jouluhalko on uutuus, ja varmasti ottaa paikkansa. Gluteeniton ja laktoositon, jonka voi paistaa suoraan uunikestävässä vakuumissa. Painoa noin 1.8kg. Tämä lienee pikkujoulujen suosikki, ja ihan joulupöytään niille, joilla tarve on vähäinen.

Myös viipalepuolella on luvassa makunautintoja: Gourmet juhlakinkkua, Gourmet Korppukinkkua, Gourmet Pastramia ja juhlaviipaleita. Nämä tarjoavat nopeasti pöytään ja helpotusta valmiiksi viipaloituina. Nopean ja kiireisen kokkaajan unelma. Pakkauskoot vaihtelevat näissä tuotteissa ja ovat 160 g- 1 kg.

Kariniemen kana ja kalkkuna tarjoavat myös uutuuksia joulupöytään. Aito Savusauna Kalkkunan Juhlaviipale, joka on valmistettu aidossa savusaunassa ja pitkään kypsytetty. Laktoositon ja gluteeniton, joten tälle on oma paikkansa erityisruokavalioiden tarpeisiin. Kananpojan Savustettu Juhlapaisti, joka on leppäsavulla savustettu, myydään pahvirasiassa, joten myös mainio valinta lahjaksi. Kananpojan ja kalkkunan suosio jatkaa kasvuaan joulupöydässä. Tarjolla on useita vaihtoehtoja ja turhaan vierastamme kokonaista kalkkunaa. Kananpojan herkkurullaa tai kalkkunan maustamaton filee ja fileerulla, näiden suosio jatkaa kasvuaan.

Tutut suosikit joulupöydissä

Jouluruokien tasaista kärkeä pitävät kinkku, porkkanalaatikko, lanttulaatikko, perunalaatikko ja puuro, näin muutamia mainitakseni. Laskusuunnassa taasen ovat piparit, joulutortut, rosolli ja joululimppu. Nousussa graavilohi, savukala, mäti ja punaviini. Ei voi olla mainitsematta, että vegaaninen ruoka on nousussa.

Kinkun paistaminen

Lähes 50 % paistaa kinkun tavallisessa uunissa paistopussissa. reilu 22 % tavallisessa uunissa niin ikään, mutta ilman pussia. Loput jakautuvat kypsän ostamiseen ja leivinuunissa paistoihin pussilla tai ilman. Kuorrutus taasen jakautui aika selkeästi. 47.8 % ei kuorruttanut. 47.1 % kuorrutti korppujauholeivityksellä. Lopuilla sitten muut kuorrutteet, glazet, ruiskuori tai valelukastike.

Pakastekinkun suosio on laskussa, ja tuoresuolattu pitää aseman tasaisena. Kypsät kinkut eri muodoissa ovat nousussa.

Webinaarin lopuksi vastattiin muutamiin kysymyksiin. Kape Aihinen antoi muutaman vinkin hävikin estämiseen eli kokkaili kinkunjämistä, ja myös siihen, ettei paniikkia, jos kinkku on jäässä. Kinkun voi laittaa jäisenä uuniin.

Kariniemen tuotekehityskokki Joni Rouvali näytti myös, miten heidän tuotteistaan saa nopeat herkkupalat eli vaikka tapakset illanistujaisiin, pikkujouluihin ja ihan vaihtoehtona jouluaterialle. Kaiken kaikkiaan uutuuksia on tulossa runsaasti ja löytynee useasta pöydästä jouluna. Monipuolinen tarjonta ja erilaiset koot, ja pakkauskoot mahdollistavat myös sen, että hävikin määrää voimme minimoida jo ostovaiheessa. Ja jos jouluna tuntuu, että sitä ruokaa, ja tarjottavaa on liikaa niin hyvänmielen teko voisi olla se, että tarjoat läheisille, naapurille tai ystävälle.