Tänään: 17.07.2024

Päätoimittaja

Horoskoopit Suomessa

Lähes jokainen tietää oman horoskooppimerkkinsä, mutta monille tulee yllätyksenä se, että horoskooppimerkkejä voi soveltaa myös eri maiden kohdalla. Jokaisella maalla ja jopa kaupungilla on nimittäin oma horoskooppimerkkinsä, joka määrittyy sen mukaan, koska se on perustettu. Esimerkiksi Ison-Britannian syntymäajankohtana pidetään 25. joulukuuta 1066, joten se on horoskooppimerkiltään kiehtova Kauris. Maan pääkaupunki on taas järjestelmällinen Neitsyt. Koska jokaista suomalaista kiinnostaa kuitenkin eniten se, mitä muut meistä ajattelee, tutustumme nyt Suomen omaan horoskooppiin. 

Helsinkiä

Suomi on omaperäinen ja ystävällinen Vesimies

Suomi on horoskooppimerkiltään Vesimies, jonka päiviä vietetään 21. tammikuuta – 19. helmikuuta. Muita Vesimiehiä maailmankartalla ovat muun muassa Venäjä, Ruotsi, Etiopia ja Sri Lanka. Ainakin Suomen kohdalla horoskooppimerkin kuvaus tuntuu pitävän monelta osin paikkansa. Katsotaanpa seuraavaksi hieman tarkemmin, millaisia ominaisuuksia Vesimiehiin tyypillisesti liitetään.

Innovatiivisuus ja edistyksellisyys

Vesimies on mielenkiintoinen horoskooppimerkki, johon liittyy monia puolia. Vesimiehet tunnetaan tyypillisesti omaperäisyydestään, vapaudenkaipuustaan, auktoriteettien karsastamisesta ja syvästä halustaan kulkea omia polkuja. Suomi sopii tähän muottiin aivan erinomaisesti, sillä innovatiivisuus ja pyrkimys edistyksellisyyteen ovat olleet jo pitkään asioita, joista Suomi tunnetaan kansainväliselläkin tasolla. Usein kansainvälisissä medioissa uutisoidaan niin Suomen erinomaisesta koulutusjärjestelmästä, äitiyspakkauksesta ja teknologisista innovaatioista jotka saavat ulkomaalaiset hämmästelemään ja ihastelemaan Suomen toimintaa.

Muodollisuus

Vesimiehen sanotaan myös usein olevan aikaansa edellä. Luonnostaan ystävällinen, hiukan hullunkurinen luonne sekä vahva humanitäärinen ja oikeudenmukaisuuden taju ovat tälle horoskooppimerkille tunnusomaisia piirteitä. Toisinaan Vesimies voi toki tuntea olonsa yksinäiseksi edistyksellisten ajatustensa kanssa, joille ei ole aina mahdollista saada muilta vastakaikua. On myös totta, että monet Vesimiehet saattavat vaikuttaa ensitapaamisella varsin muodollisilta ja etäisiltä. Todellisuudessa kuoren alta löytyy sydämellisyyttä ja hyväntahtoisuutta. Vesimiehet ovat oikeissa olosuhteissa mitä parhaimpia kumppaneita.

Mitä Suomeen tulee valtiona, saatetaan sitä pitää hiukan syrjäisenä paikkana, mutta toisaalta sen diplomaattiset suhteet maailman maiden kanssa ovat yleisesti ottaen erinomaiset ja niistä pidetään hyvää huolta. Suomalaiset tunnetaan maailmalla myös siitä, että alussa hiukan jähmeän ja kovan ulkokuoren murruttua suomalaisesta saa yleensä luotettavan ja uskollisen ystävän. Tämä kuvaus soveltuu mainiosti myös siihen, mitä Vesimiehistä yleensä kirjoitetaan.

Rakenteiden ja merkityksen kaipuu

Vaikka Vesimies on lähestymistavoiltaan moderni ja näkemyksiltään edistyksellinen, kaipaa hän silti tietynlaista rakennetta ja tarkoitusta elämäänsä. Etenkin nuoret Vesimiehet ovat täynnä intoa esitellä kaikille omaperäisyyttään ja innovatiivisuuttaan,  mutta vuosien kuluessa tahti hidastuu vähitellen. Ystävien ja muiden sosiaalisten suhteiden merkitys kasvaa iän myötä, jolloin Vesimies on valmis tulemaan myös monessa asiassa vastaan muita miellyttääkseen. Kaiken kaikkiaan Vesimies on todella  kekseliäs ja lahjakas horoskooppimerkki, joten sellaiseksi syntyneillä ihmisillä ja myös mailla on erinomaiset edellytykset pärjätä todella hyvin elämässä. Suomen itsenäisyyden historia, tärkeä Kansaneläkelaitos sekä maailmalla tunnettu koulutusjärjestelmä osoittavat kuvauksen olevan totta. 

Vesimiehen hahmo tähtikuvioiden joukossa


Horoskoopit herättävät mielenkiintoa ja keskustelua

Horoskooppi jakaa mielipiteitä, ja näin on ollut kautta aikain. Joidenkin mielestä horoskoopit ovat täyttä humpuukia, kun toiset puolestaan seuraavat hyvinkin tiiviisti kuiden ja planeettojen asentoja. Useimmat ihmiset ovat ainakin jollain asteella kiinnostuneita horoskoopeista ja ovat vähintäänkin perillä omasta horoskooppimerkistään ja siitä, mitkä ovat sille ominaisia luonteenpiirteitä. 

Toisinaan saattaa kuulla ihmisten perustelevan omaa tai muiden käyttäytymistä horoskooppimerkeillä. Esimerkiksi Kaloja luonnehditaan usein herkiksi ja taiteellisiksi, Leijonia huomionhakuisiksi ja Neitsyitä pikkutarkoiksi ja trendien perässä juokseviksi ja ihaileviksi tyypeiksi, kun taas Kaksoset rakastavat huumoria ja kyllästyvät nopeasti rutiineihin. Rapuja pidetään äidillisen suojelevina ja hellinä ja Kauriita kurinalaisina ja sitkeinä. Toisaalta on myös suuri joukko niitä ihmisiä, jotka eivät missään tapauksessa usko horoskooppeihin tippaakaan. Nämä sanovat, että kaikki horoskooppikuvaukset on kirjoitettu niin ylimalkaisesti, että ne voisivat sopia keneen tahansa.

Oli horoskoopeissa perää tai ei, on varmaa kuitenkin se, että niitä seurataan yhä aktiivisesti kaikkialla maailmassa  ja että ne ovat monen elämässä hyvinkin merkityksellisiä: astrologia ja horoskoopit ovat viime vuosina tulleet entistä suositummiksi. Vaikka meidän oma yhteiskuntamme muuttuu jatkuvasti, jollain tavalla tämä ikivanha tieteen muoto soveltuu loistavasti internetin aikakauteen. Verkosta löytyy loputtomasti horoskooppeihin liittyviä tiedonlähteitä, joten aiheesta kiinnostuneiden ei tarvitse laskea kaikkea luottoaan vain yhden sanomalehden horoskooppipalstan varaan. Nykyään tarjolla on myös valtava määrä horoskooppiaiheisia nettisivustoja, joilla monet vierailevat säännöllisesti lukaisemassa tuoreimmat uutiset horoskooppimaailmasta. Uusimpana ilmiönä mainittakoon horoskooppiaiheiset mobiilisovellukset, jotka kulkevat näppärästi aina mukana puhelimessa.  Suuri suosio kertoo siitä, etteivät horoskoopit ole todellakaan laskeneet suosiossaan meillä Suomessa tai muuallakaan. 

Toisaalta myös perinteiset lehdistä luettavat horoskoopit ovat pitäneet pintansa vuosikymmenestä toiseen. Moni silmäilee läpi Suomessakin aikakauslehdistä niin oman kuin läheistensäkin horoskooppiennusteen kyseiselle viikolle tai kuukaudelle. Lisäksi lähes jokaisesta sanoma- ja naistenlehdestä löytyy yhä tänä päivänä erillinen pieni palsta horoskoopeille. 

Horoskooppien tulkinta voi näyttää matemaattiselta

Näiden lisäksi horoskooppimerkkejä näkee monessa muussakin asiayhteydessä. Esimerkiksi raaputusarvoissa horoskooppi on todella suosittu teema, sillä siinä on jotain taianomaista ja silti jotain sellaista, johon jokainen voi samaistua. Lisäksi horoskooppi liitetään onneen, sillä tietyissä tilanteissa tiettyjen horoskooppimerkkien uskotaan olevan onnekkaampia kuin toisten. Horoskooppeja lukiessa saatetaan määrittää hyvinkin tarkkaan, millä aikavälillä syntyneillä on edessään erityisen onnekas ajanjakso ja keiden puolestaan kannattaa olla varuillaan. 

Rahapelien lisäksi horoskooppimerkkeihin voi myös törmätä ihmisten iholla: horoskooppeihin tavalla tai toisella liittyvät tatuoinnit ovat pysytelleet jo pitkään yhtenä suosituimmista tatuointien aiheista. Viime aikoina myös kiinalainen horoskooppi on noussut suosiossaan. Sen sijaan, että iholle tatuoitaisiin perinteisiä horoskooppisymboleita kuten Kalat, Vaaka, Neitsyt tai Skorpioni, päätyy yhä useampi valitsemaan tatuointinsa aiheeksi kiinalaisesta horoskoopista vastaavan merkin. Jäniksen, Koiran, Lohikäärmeen tai Hevosen kuva iholla voi tuntua suomalaiselle myös hyvin luontevalta. Kiinalainen horoskooppi tarjoaakin mielenkiintoisia lisäulottuvuuksia horoskoopeista kiinnostuneille, vaikka se perustuukin täysin eri järjestelmään kuin meille suomalaisille tutumpi horoskooppijärjestelmä.

Horoskooppi vaikuttaa suomalaisten suhteisiin

Horoskooppi kertoo paljon myös ihmissuhteista. Esimerkiksi deittailusovelluksissa ja -sivustoilla on mahdollista määritellä oma horoskooppimerkkinsä profiiliinsa, sillä tällä on merkitystä yllättävän monelle kumppania etsittäessä. Jotkut saattavat olla hyvinkin ehdottomia sen suhteen, minkä horoskooppimerkin edustajan kanssa on valmis seurustelemaan. Joidenkin horoskooppimerkkien uskotaan sopivan yhteen täydellisesti, jolloin luvassa on vuosisadan rakkaustarina. Toiset merkit sopivat yhteen ennemminkin ystävyyspohjalta, mutta on myös merkkejä, joiden yhteensovittaminen on todella haastavaa ja edessä voi olla tulta ja tappuraa.

Esimerkiksi monissa aikakauslehdissä ja viihdesivustoilla näkee usein horoskooppiaiheisia artikkeleita. Yksi kaikkein rakastetuimmista ja klassisimmista aiheista on tietenkin se, mitkä horoskooppimerkit sopivat hyvin yhteen ja mitkä joutuvat ennen pitkää törmäyskurssille. Tätä voi soveltaa hyvin esimerkiksi parisuhderintamalla, mutta myös työpaikalla. Esimerkiksi MeNaiset-lehdessä on ruodittu jo vuosien ajan horoskooppimerkkien yhteensopivuutta eri asiayhteyksissä. Lukijoille on kerrottu, millaisia ystäviä eri horoskooppimerkkien edustajat ovat ja miten rahankäyttötottumukset eroavat eri horoskooppimerkkien välillä. Lehden mukaan horoskooppi vaikuttaa myös siihen millainen ihminen on työpaikalla ja yleisesti työntekijän roolissa. Toisinaan artikkeleita lukiessa on pakko ihmetellä, kuinka oikeaan jotkut luonnehdinnat ja kuvaukset osuvatkaan. 

Tietenkin horoskooppimerkkien yhteensopivuutta voi ainakin viihdemielessä tarkastella myös valtiollisella tasolla, joka onkin mielenkiintoista. Yleisen astrologian mukaan Vesimies soveltuu erityisen hyvin yhteen Oinaan, Kaksosen, Vaa’an ja Jousimiehen kanssa. Näin ollen voisi ainakin teoriassa olettaa, että Suomi tulee todella hyvin toimeen esimerkiksi Saksan (Oinas), Islannin (Kaksonen), Kanadan (Vaaka) sekä Unkarin (Jousimies) kanssa!