Meille opetetaan lapsesta alkaen, kuinka tärkeätä on pestä hampaat aamuin illoin. Meille myös kerrotaan sokerin haitoista ja muistakin hampaitamme uhkaavista asioista, mutta läheskään kaikki eivät kuuntele näitä ohjeita. Eikä se, että ohjeita vain kerrotaan ole vielä riittävää, vaan ongelma on se, että usein käy niin, että ohjeet kyllä kerrotaan, mutta kukaan ei näytä, miten hampaista pitäisi oikeasti huolehtia. Lapset ja nuoret saavat hyvän seurannan kouluissa ja opiskellessaan, mutta ongelmat tulevat sitten myöhemmin, aikuisiässä, kun omien hampaiden ja suun kokonaisvaltaisen huolehtimisen vastuu tuleekin itselle. Huolehditko sinä oman suusi terveydestä?

Aikuisiän kiireet

Televisiossa pyörii mainos, joka kertoo, että hammaslääkärin työt ovat vähentyneet, koska ihmisten hampaat ovat paremmassa kunnossa. Valitettavasti kuitenkin todellisten tilastojen valossa tilanne on aivan toinen, ja aikuisten ja nuortenkin hampaiden tilanne on jopa heikentynyt, vaikka meillä on entistä paremmat hammasharjat ja hammastahnat yms. Suomalaiset kyllä pesevät hampaansa useammin nykyään kuin 2000-luvun alussa, mutta nykyaikainen napostelukulttuuri ja happamat juomat heikentävät hampaiden kuntoa. Hammaseroosio yleistyy vauhdilla etenkin nuorilla sekä nuorilla aikuisilla.
Jos olet itse yli 40-vuotias, koska kävit viimeksi hammastarkastuksessa? Jos siitä on useampi vuosi, nyt kannattaisi varata jo aika seuraavalle tarkastukselle, sillä hampailla ja ennenkaikkea suulla on tärkeä tehtävä koko kehon terveyden kannalta.

Hyvä suuhygienia auttaa pitämään suun raikkaana ja terveenä. Puutteellinen suuhygienia on yleisterveyttä heikentävä tekijä. Suun ja hampaiden tulehduksilla voi tutkimusten mukaan olla yhteyttä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen. Myös lääkkeet ja sairaudet voivat vaikuttaa suun terveyteen. Suun tulehdukset voivat heikentää yleissairauksien, kuten reuman ja diabeteksen hoitoennustetta. Ne aiheuttavat leikkauspotilaille tulehdusvaaran, voivat altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä suurentaa mm. sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Miten ylläpidät suusi terveyttä

Jos mietit omaa käyttäytymistäsi hampaidesi ja suusi suhteen, mieti näitä asioita:

  1. Harjaa hampaat fluoritahnalla kahdesti päivässä.
  2. Käytä hammaslankaa, hammastikkuja tai väliharjaa hammasvälien puhdistamiseen.
  3. Syö säännöllisesti – vältä napostelua – käytä ksylitolia.
  4. Vesi on paras janojuoma.
  5. Light-juomat, tuoremehut ja maustetut kivennäisvedet ovat myös haitallisia hampaille, koska ne ovat happamia.

Hammastarkastuksessa kannattaakin käydä säännöllisesti, jotta suun sairaudet ehditään havaita ja hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

KO