Nummelan Luksiassa järjestettiin viime viikolla nuuskan vastainen tapahtuma Hymy huulessa. Tapahtuman puitteissa opiskelijoille tehtiin suun terveystarkastuksia. Tapahtuman taustalla vaikuttaa Luksiassa tehty havainto nuorten lisääntyneestä nuuskan käytöstä. Kouluterveyskyselyn mukaan nuuskankäyttö on kasvava haaste toisen asteen oppilaitoksissa, etenkin ammatillisella puolella. Nuuskan kokeilut ja käyttö ovat lisääntyneet vuosituhannen alusta kaikissa ikäryhmissä. Nuuskan käyttö on ollut aiemmin yleisempää poikien keskuudessa, mutta nyt myös tyttöjen nuuskankäyttö on lisääntynyt.

Nuuskan käyttöön puuttuminen on haastavaa. Kieltojen ja rajoitusten lisäksi kouluilla ja oppilaitoksilla on mahdollisuus vaikuttaa nuuskan käyttöön esimerkin järjestämällä tukea käytön lopettamiseen, huomioimalla esimerkin vaikutus, helpottamalla hyvien valintojen tekemistä ja vahvistamalla nuorten tietoja ja taitoja. Luksiassa asiaan päätettiin tarttua myös uudenlaisen tapahtuman kautta. Hymy huulessa -tapahtumassa hammashoidon ammattilaiset tekivät opiskelijoille suun terveystarkastuksen. Yhteistyökumppaniksi tapahtumaan saatiin perusturvakuntayhtymä Karviainen. Suurena apuna tapahtuman järjestämisessä oli myös koulukuraattori Vilja Lind.

–Nuuskan käyttö on lisääntynyt todella paljon ja se näkyy meillä monin tavoin. Ennen vuoden vaihdetta juttelin hammaslääkäri Arja Kauton kanssa ja mietimme, mitä asialle voisi tehdä. Siitä lähti idea, että kokeillaan tällaista tapahtumaa. Ajattelimme, että jos Karviainen lähtee mukaan, voitaisiin tehdä suun terveystarkastuksia. Olemme tehneet hienoa yhteistyötä heidän kanssaan, kertoo liikunnan ja terveystiedon lehtori Anssi Glan Luksiasta.

Hyviä kokemuksia tapahtumasta

Glan korostaa, että terveystarkastukseen osallistuminen oli opiskelijoille vapaaehtoista. Kynnystä tarkastukseen pyrittiin madaltamaan mm. sillä, ettei tarkastuksista kirjattu tietoja ylös, joten tarkastukseen saattoi halutessaan osallistua nimettömänä. Opiskelijoiden keskuudessa tapahtuma otettiin hyvin vastaan. Yhteensä tarkastuksia tehtiin kahdessa päivässä 80.

–Tämä tapahtuma on nuorten mielestä hyvä juttu. Ennen tapahtumaa kyseltiin paljon, että milloin se on ja moni sanoi, että tulee ehdottomasti. Olemme erittäin tyytyväisiä. Toivottavasti mahdollisimman moni opiskelija on tarkastuksen myötä saanut pontta lopettaa nuuskan käyttö. Emme ole tarkoituksella kohdistaneet tarkastusta vain nuuskankäyttäjille, vaan tarkastukseen on voinut osallistua, vaikka ei nuuskaa käyttäisikään, sanoo Glan.

–On mennyt hyvin ja opiskelijat ovat olleet todella kiinnostuneita. He saivat vinkkejä yleisestikin hammashoitoon liittyen. Olen todella iloinen siitä, että tapahtuma järjestyi ja nuoret lähtivät hienosti mukaan, terveydenhoitaja Nea Meronen iloitsee.

Suuhygienisti Reija Ahlstedt (PTKY Karviainen) kurkisti kuvan ottoa varten liikunnan ja terveystiedon lehtori Anssi Glanin suuhun.

Haitat ovat tiedossa, mutta nuuskasta eroon pääseminen voi olla vaikeaa

Nuuskan käyttö vaikuttaa käyttäjänsä terveyteen monin tavoin.

–Nuuskassa on paljon erilaisia kemiallisia aineita, joista monet aiheuttavat syöpää. Nuuska rikkoo suun limakalvon pinnan, mistä syntyy limakalvovaurio ja limakalvon paksuuntumista. Nuuskaaminen vaikuttaa myös hampaisiin. Ikenet vetäytyvät ja hampaiden kiinnityskudokset löystyvät. Hampaat värjäytyvät ja kuluvat, kertoo Meronen.

Nuuska aiheuttaa myös riippuvuutta.

–Nuuskaamiseen liittyy sosiaalista painetta ja tapa, kun nuuskaa on totuttu käyttämään tietyissä tilanteissa, toteaa Meronen.

Glanin ja Merosen kokemuksen mukaan opiskelijat haluaisivat kyllä lopettaa nuuskan käytön, mutta helppoa se ei välttämättä ole.

–Olen jutellut nuorten kanssa ja uskon, että he ovat ihan aidosti kertoneet, mitä ajattelevat. Harvoin törmään opiskelijaan, joka ei haluaisi lopettaa. Se ei vaan ole helppoa, kun riippuvuus on syntynyt. Riippuvuus voi olla fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista. Tällä tempauksella pyrimmekin siihen, että nuori voisi saada tapahtumasta kimmokkeen lopettamiselle, Glan kertoo.

–Yläkoululaisten mielestä nuuskaaminen voi olla hienoa ja jännittävää, mutta tässä iässä nuoret alkavat jo ymmärtää, ettei nuuskaaminen olekaan niin hienoa ja että se aiheuttaa riippuvuutta. He tietävät myös nuuskan terveysvaikutuksista, Meronen sanoo.

Helppo saatavuus lisääntyneen käytös taustalla?

Lisääntynyt Nuuskan käyttö näkyy nuuskapusseina huulten alla sekä kasvavina terveysongelmina, mutta myös ympäristön siivottomuutena, kun käytettyjä nuuskapusseja löytyy sieltä täältä. Glan arvelee, että yksi syy nuuskankäytön lisääntymiseen on sen helppo saatavuus.

–Valitettavasti nuuskan saanti on helppoa. Ei tarvitse kuin kuulua tiettyihin sosiaalisen median ryhmiin ja laittaa siellä viestiä. Toinen syy voi olla se, että nuuska valikoima on kasvanut viime vuosina paljon. Erilaisia laatuja ja merkkejä on paljon. Joukosta löytyy esimerkin varta vasten tytöille suunnattuja merkkejä. Ennen pussinuuska ei ollut kovin vahvaa, mutta nyt on kehitetty todella vahvojakin laatuja, Glan sanoo.

Mielletäänkö nuuskan käyttö myös siistiksi?

–Vähän sellainen kutina minulla on, että tämä on vähän muoti-ilmiö ja nuuskan käyttö nähdään ”coolina”. Osa myös kokee pääsevänsä piireihin nuuskan avulla, Glan toteaa.

Hymy huulessa -tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa, mutta hyvät kokemukset kannustavat järjestämään vastaavanlaisia tapahtumia mahdollisesti myös jatkossa. Meronen kertoo, että eri alojen opiskelijat ovat yrittäneet selättää nuuskan käyttöä myös opiskelijoiden yhteisillä kampanjoilla.

–Niissä opiskelijat haastavat toinen toistaan lopettamaan nuuskan käytön. Aina tarvitaan kuitenkin joku, joka vetää kampanjaa, hän toteaa.

SMS