Kuten monessa muussakin juhlapaikassa, myös Ravintola Hanneksessa on havaittu, että korona-aikana häitä on pidetty tavallista vähemmän. Tilausravintolan ja catering-palvelun omistajaMatti Harva toteaa kuitenkin, ettei maailma ole pysähtynyt. Naimisiin on menty koronasta huolimatta, suunnitelmat vain ovat hieman muuttuneet.
–Ihmiset eivät ole uskaltaneet suunnitella etenkään isompia häitä, kun rajoitusten jatkumisesta ei ole ollut tietoa, Harva toteaa.
Korona-ajan häät ovatkin olleet pienimuotoisempia ja jotkut ovat käyneet vain syömässä läheisten kanssa. Suuret ulkohäät puuttuivat kokonaan viime kesältä. Myöskään bändejä ei ole korona-ajan häissä näkynyt, vaikka tavallisesti bändi on kuulunut häiden peruspakettiin. Ruokatoiveita korona sen sijaan ei ole muuttanut.
–Meillä on kaksi suosittua ruokavaihtoehtoa. Perinteinen versio sisältää salaatit, lihaisan pääruoan ja kakun. Toisessa versiossa lämmin ruoka jätetään pois ja tilalla on runsaampi salaattipöytä muine herkkuineen. Silloin ruokailu onnistuu sujuvammin vaikka ohjelman lomassa, kun ei ole erikseen alku- ja pääruokia, vaan jokainen voi hakea ruokaa omaan tahtiinsa. Valmista häämenua meillä ei ole, vaan räätälöimme ruoat aina hääparin toiveiden mukaan, Harva kertoo.
Korona-aikana monia juhlia on striimattu niille läheisille ja ystäville, jotka eivät ole päässeet paikan päälle. Harva kertoo, että ainakaan niitä hääjuhlia, joita hän on ollut mukana toteuttamassa, ei ole kuvattu. Sen sijaan vihkiminen on saatettu kuvata, jos kaikki vieraat eivät ole rajoitusten vuoksi voineet tulla kirkkoon. Video on sitten juhlissa näytetty vieraille.
Yksi korona-ajan ilmiö on myös se, että vihkiminen on saatettu tehdä suunnitellusta koronasta huolimatta, mutta juhlat odottavat vielä suotuisampaa aikaa.
Perinteet elävät häissä
Harva toteaa, että häitä pidetään tasaisesti ympäri vuotta, mutta erityisen isot juhlat pidetään yleensä kesällä. Kesästäkin löytyy silti yksi varsin häätön viikonloppu.
–Ennen vanhaan juhannushäät olivat iso juttu, mutta niistä on luovuttu kokonaan. Vieraat ovat sitä mieltä, että juhannuksena ollaan mökillä.
Harva kertoo, että perinteiset hääleikit pitävät sitkeästi pintansa. Niihin kuuluvat mm. morsiamenryöstö ja arvausleikki, jossa sulhanen ja morsian nostavat kengän sen mukaan, kumpi hoitaa esimerkiksi tiskit tai vaihtaa autonrenkaat.
–Tämä arvausleikki on mukana varmaan 98 prosentissa häistä. Perinteiset leikit ovat erittäin voimissaan. Ne eivät ole muuttuneet sen 25 vuoden aikana, jonka olen tätä työtä tehnyt, Harva toteaa.
Hänen kokemuksensa mukaan häät ovat muutenkin hyvin perinteinen juhla, eikä esimerkiksi erikoisteemoja ole kovinkaan monissa häissä, vaikka niistä omannäköiset halutaankin.
Ravintola Hannekselta löytyy itseltään hyvät juhlatilat niin sisältä kuin pihaltakin. Usein ravintolasta tilataan kuitenkin ruoat ja itse hääjuhla pidetään muualla. Useimmat varaavat erillisen juhlatilan, mutta myös kesämökeillä juhlitaan jonkin verran.
–Häihin kuuluu itse rakentelu ja ihmiset tykkäävät esimerkiksi koristella. Ravintolaan taas voisi vain saapua paikalle, Harva vertaa.
Moni kokee, että häiden järjestäminen ravintolassa on kallista mm. siksi, ettei sinne voi tuoda omia alkoholijuomia. Kulut saattavat kuitenkin mennä yllättävän tasan verrattuna siihen vaihtoehtoon, että juomat saa hankittua edullisemmin, mutta maksaa kuitenkin astioista, ruokien kuljetuksesta ja henkilökunnasta.

(Kuva: Matti Harva)
Kokemuksesta apua häiden suunnitteluun
Matti Harvan isä Hannu Harva perusti Ravintola Hanneksen vuonna 1994. Aluksi ravintola toimi Helsingissä, mutta vuonna 2008 uudet tilat löytyivät Lohjalta entisestä Vappulan koulusta. Isä Harva auttaa ravintolassa edelleen kiireaikoina, mutta nykyään poika pyörittää ravintolaa ja omistaa sen. Kokemusta ravintolatyöstä häneltäkin löytyy silti jo 25 vuoden ajalta.
–Tämä työ on edelleen siistiä. Jos näin kauan olisin tehnyt kurjaa työtä, se olisi jo vähän tyhmää. Tämä on sitä, mitä osaan ja mistä tykkään. Jos en tykkäisi, olisin varmaan korona-aikana lyönyt hanskat tiskiin, Harva tiivistää.
Sitä hän välillä ihmettelee, etteivät hääparit hyödynnä tuota kokemusta enempää.
–Häät ovat monelle ensimmäiset isot juhlat, joita on itse järjestämässä. Moni menee naimisiin aika nuorena, eikä monellakaan ole silloin vielä kokemusta suurten juhlien järjestämisestä. Me olemme järjestäneet satoja häitä, mutta harva silti aloittaa keskustelua kysymällä vinkkejä, miten juhlat kannattaisi toteuttaa. Jokainen haluaa toki omannäköisensä häät, mutta meillä voisi olla pari hyvää vinkkiä.
Mitä ne vinkit mahtavat olla?
–Aikataulu on usein rakennettu minuutilleen. Ikinä se ei ole tainnut kuitenkaan niin minuutilleen osua. Kun ihmisiä on 50–80, ei minuuttiaikataulu toimi sellaisella väkimäärällä. Aikataulun kannattaisikin olla loivempi ja enemmän ohjelmanumeroihin kuin kelloon sidottu.
Harva vinkkaa miettimään myös ohjelman sisältöä.
–Vieraissa on usein sekä nuorempaa väkeä että iäkkäämpiä sukulaisia. Ohjelmassa pitäisi huomioida molemmat ja säästää nuorille suunnatumpaa ohjelmaa iltaan, kun iäkkäämpi väki on jo lähtenyt juhlista.
Vaikka korona-aika on koetellut Hannestakin, suunta on nyt ylöspäin ja tulevia häitä ja muita juhlia odotetaan jo innolla. Harva vinkkaakin, että jos ensi kesänä aikoo pitää häät, alkaa varauksilla olla jo kiire.
SMS