Hyrsylän Mutka on Lohjan Saukkolassa sijaitseva, Aira Samulinin tunnetuksi tekemä ainutlaatuinen käyntikohde. Kohde on ollut perinteisesti ryhmien täyttämä, mutta nyt sinne on 1.6. lähtien, toistaiseksi mahdollista mennä täysin ilmaiselle omatoimikävelylle.

Omatoimisen kävelyn voi toteuttaa näin: Jätä auto kuusiaidan viereen ja lähde seuraamaan pihapolkua, jonka varrella ovat vanha höyryveturi Haapamäen museosta, resiina Viipurista ja Miina Äkkijyrkän Woima-Sonni, hevospatsas talvisodan rintamavarustein, panssaritorjuntatykki sotaveteraaneja kunnioittamiseksi, muistomerkit sodassa kaatuneille ja sotaorvoille (Victor Suvio) sekä sotainvalideille (Sten Suvio). Kulje herttaisen lummelammikon vierellä kohti sammalkatteisia katoksia, joissa on esillä koko skaala kirkkoreestä sontakärryihin.

Alueella on Johannes Virolaisen istuttama koivu, Vesa-Matti Loirin kuusi, Jorma Uotisen mänty, Itsenäisyyden kuusi sekä alkuperäisen 1830-luvulla istutetun Helsingin tunnetuimpana puuna kutsutun, vuonna 2003 talvimyrskyn kaataneen ”Lasipalatsin Salavan” jälkeläinen, jonka juurelle on haudattu koko kansaa ihastuttanut Airan Hyrsy-kissa.

Pihamaalla on rakennuksia neljältä vuosisadalta: Pohjois-Karjalasta siirretyt 1700-luvun aitat, joiden ulkoseinillä on valtavasti talonpoikaisantiikkia. Vuonna 1860 rakennettu Wanha Langin talo, jossa ovat syntyneet sekä kestävyysjuoksija ja olympiamitalisti Martti Marttelin että kansanedustaja, kunnallisneuvos, kansakoulunopettaja ja maanviljelijä Juhani Leppälä. Vuonna 1983 valmistunut Hirsilinna, joka huokuu 1 000 vuotta vanhaa Karjalaista rakennuskulttuuria. Taito on periytynyt isältä pojalle. Lisäksi alueella on vuonna 2010 valmistunut Airan esteetön vanhuudenkoti, joka on rakennettu yhdessä Remontti Reiskan kanssa. Projektista tehtiin televisiosarja, jossa kerrottiin mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa elää omassa kodissa mahdollisimman pitkään. Rakennusten ovet ovat kiinni, mutta ihailtavaa riittää ulkoakin päin.

Istahda hetkeksi kesäpaviljongille kuuntelemaan linnunlaulua ja nauttimaan rauhasta. Kurkista Kitin kasvihuoneeseen ja lähtiessä jätä palaute vierailustasi postilaatikkoon. Kävijöiden kesken arvotaan kolme kappaletta Hyrsylän Mutkan vierailulahjakortteja kahdelle. Tervetuloa virkistäytymään, toivottavat Aira, Kiti ja Pete.