Virkistystoiminnan Ystävät Säätiö viihdyttää jälleen lohjalaisia. Tällä kertaa tarjolla on konsertti, jossa esiintyvät Joonatan Rautio – Mikael Svarvar Duo sekä Saalem Brass -puhallinorkesteri. Konsertti pidetään 17.11. kello 16.00 Laurentius-salissa. Kahvio palvelee konserttikansaa väliajalla.

Konserttiin tulee hankkia ilmaislippu Cafe Laurista. Lippuja on jaossa 500 kappaletta. Jo lippua hakiessa voi kokea virkistävän yllätyksen, koska osa lipuista sisältää myös kakkukahvit kahdelle Cafe Laurissa. Lippuja jaetaan viikolle 45 saakka.

–Virkistämme lohjalaista yleisöä. Ihmiset valittelevat, kun eivät pääse kalliisiin konsertteihin, mutta nyt osallistuminen ei jää siitä kiinni, koska konsertti on ilmainen. Riittää, että hakee ilmaislipun, joten kipin kapin hakemaan itselle lippu. Tarjolla on tunnettujen esiintyjien monipuolinen konserttikokonaisuus, kertoo Jorma Kuosmanen Virkistystoiminnan Ystävät Säätiöstä.

Joonatan Rautio – Mikael Svarvar Duo

Joonatan Rautio on yksi maamme arvostetuimpia saksofonisteja. Hänelle on myönnetty useita tunnustuksia ja palkintoja, joista viimeisin ja merkittävin on Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto vuodelta 2010. Rautio (s.1973) valmistui Sibelius-Akatemiasta jazzmusiikin maisteriksi vuonna 2003. Hänelle myönnettiin Suomen Saksofoniseuran Josef Kaartinen -palkinto vuonna 1999, vuonna 2000 hän sai Pekka Pöyry -palkinnon ja seuraavana vuonna hänet valittiin Pori Jazz Vuoden Taiteilijaksi 2001. Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto hänelle myönnettiin 2010. Rautio on esiintynyt lukemattomien jazz- ja popartistien kanssa ja ollut mukana kymmenillä levytyksillä, joiden musiikin tyylillinen sisältö on hyvin monenkirjava. Saksofoninsoiton lisäksi hän on toiminut sovittaja, tuottajana ja kapellimestarina lukuisissa erityyppisissä produktioissa. Häneltä on ilmestynyt kaksi soololevyä, Medicine (2005) ja Joonatan Rautio Trio: Commitment (2010). Lisäksi hänen luotsaamansa Nassaun Fasaani -yhtye on julkaissut kaksi levyä, The Return (2014) ja Nassonaut (2017).

Mikael Svarvar (s. 1974) on arvostettu pianisti, laulaja, kapellimestari ja sovittaja. Hän valmistui musiikinmaisteriksi Piteån Musiikkikorkeakoulusta vuonna 1999. Svarvar on kiertänyt ahkerasti 2000-luvulla ja julkaissut myös kolme sooloalbumia. Hän on toiminut kapellimestarina ruotsinkielisissä tv-ohjelmissa Shlager på lager, Fångad av en sång, Salt ja Allt ljus på och Himlaliv. Svarvarin rajat ylittävää pianismia on kuultu jazz-, soul ja gospelyhteyksissä sekä monien kuorojen ja sooloartistien taustalla. Tällä hetkellä hän toimii Pietarsaaressa, ammattikorkeakoulu Noviassa musiikinlehtorina.

Rautio ja Svarvar ovat tehneet pitkään yhteistyötä. Vuodesta 2013 he ovat molemmat soittaneet jazzyhtyeessä Soul What?, joka on julkaissut kaksi albumia. Raution ja Svarvarin duo-projekti sai alkunsa kesällä 2018. Ensimmäinen konsertti järjestettiin Porin kirkossa Kirkkopuistossa soi -festivaalin yhteydessä. Ohjelmisto koostui virsistä ja hengellisistä lauluista sekä Raution omista sävellyksistä. Vuoden mittaan soitetut konsertit saavat luonnollisen jatkon, kun syksyllä 2019 duo julkaisee esikoisalbuminsa Kingdom Records -levymerkille.

Joonatan Rautio – Mikael Svarvar Duo. (Kuva: Anders Eklund)

Puhallinorkesteri Saalem Brass

Puhallinorkesteri Saalem Brass on toiminut yhtäjaksoisesti jo lähes 85 vuotta. Puhallinorkesterin alkutahdit soitettiin vuonna 1935, kun Helsingin Saalem -seurakunnan legendaarinen johtaja Eino I. Manninen halusi monipuolistaa seurakunnan musiikkitoimintaa. Orkesterin nykyinen kokoonpano on hyvin monipuolinen ja vaskipuhaltimia täydentävät klarinetit, oboe ja saksofonit. Välillä mukana on muitakin soittimia pianosta trumpetteihin.

Orkesteria johtaa Tapani Sopanen. Soittajia on noin 30 18-vuotiaista aina yli 70-vuotiaisiin. Ohjelmisto koostuu pääasiassa hengellisestä puhallinmusiikista, mutta mukana on myös marsseja ja klassista musiikkia. Orkesterin mottona on tuoda iloa ja väriä kuulijoilleen ja vuosien mittaan se on konsertoinut lähes 30 maassa Pohjois-Koreaa myöten.