Anastettu perämoottori.

 

Poliisi pysäytti aamuyöllä perjantaina 9.2.2018 Inkoon Fagervikissa kolmen virolaismiehen kuljettaman pakettiauton, jossa todettiin olevan neljä kappaletta 50 – 150 hevosvoiman suuruisia, uudehkoja perämoottoreita sekä ison perämoottorin jalka. Kahdella miehistä todettiin olevan edellisiltä vuosilta Suomesta erilaista omaisuusrikostaustaa, sekä heillä oli myös Suomea kohtaan maahantulokiellot. Miehet otettiin kiinni, pidätettiin ja edelleen vangittiin maanantaina 12.2.

Rikosyön tapahtumat ovat esitutkinnassa selvinneet epäiltyjen kertomusten ja rikosten myöntämisien kautta melko tarkasti. Anastettu omaisuus on varsin uutta: anastetun omaisuuden arvo on noin 33 000 – 36 000 euroa. Rikosvahingot eivät kokonaisuudessaan ole vielä täysin täsmentyneet. Rikoksen yhteydessä on veneiden säilytyspaikkaa ympäröivään aitaan tehty reikä. Moottorit oli anastettu ennen kiinnijäämistä Mövikenissä merenrannalla sijaitsevalta veneiden talvisäilytyspaikalta eri veneistä.

Kyseistä tapausta voidaan pitää tyypillisenä rajat ylittävän rikollisuuden kategoriaan kuuluvasta törkeästä omaisuusrikosjutusta; epäillyillä ei ole vakituista asuinpaikkaa Suomessa. Epäiltyjen henkilöiden Suomeen tulemisen syy jää heidän kertomuksissaan varsin epämääräiseksi ja heillä on keskenään erilaisia näkemyksiä Suomeen tulon syistä. Lisäksi epäillyt ovat saapuneet Suomeen muutamaa päivää aikaisemmin ja rikoksen toteuttamisen jälkeen heidän ilmeinen tarkoituksensa on poistua Suomesta.

Rikostutkinnan kannalta epäiltyjen kiinnisaamisessa käytettiin pääkaupunkiseudun poliisiyksiköiden välistä yhteistyötä hyväksi. Epäiltyjen Suomeen ilmestyminen noteerattiin Itä-Uudenmaan paljastavan rikostorjunnan toimesta. Asian esitutkinta hoidetaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksessa. Syytteen nostamisen määräaika on 20.3.2018. Miehiä epäillään törkeistä varkauksista.

Perämoottoreita vietiin veneiden talvisäilytyspaikalta.