Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian konsertoivat ainutlaatuisella Sibelius-ohjelmalla Sammatissa Sampojuhlassa sunnuntaina 3.7. klo 13.00. Tapahtuman järjestää Sampoyhdistys.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 220 vuotta Elias Lönnrotin syntymästä. Lönnrot teki vuonna 1828 ensimmäisen runonkeruumatkansa, joka suuntautui mm. Pielisen Karjalaan ja Lieksan kirkonkylään. Pieliselle ja Lieksaan matkasivat myös Jean ja Aino Sibelius häämatkalleen 130 vuotta sitten. Sibelius sai menestyksekkään Kullervo-sinfoniansa esityksen myötä avioitua Aino Järnefeltin kanssa kesällä 1892. Nuori pari lähti häämatkalle Jean Sibeliuksen Helsingin yliopistolta Karjalan matkaan saaman 400 markan matka-apurahan turvin.

Inspiraation lähteillä -konsertissa kuullaan musiikkia, jota Sibelius sävelsi häämatkansa aikana sekä ennen ja jälkeen ensimmäisen Karjalan matkansa. Jussi Makkonen ja Nazig Azezian johdattavat kuulijansa Sibeliuksen inspiraation lähteille musiikin ja tarinoiden kautta. Sibelius oli innostunut Kalevalasta jo pikku poikana ammentaen siitä inspiraatiota sävellyksiinsä läpi koko elämänsä.

Karjalan matkansa aikana Sibelius kuuli paitsi kalevalaista runonlaulua myös taitavaa kanteleensoittoa. Konsertissa kuultavassa laulussa Drömmen Sibelius löysi ensimmäistä kertaa kalevalaisen poljennon sävelkieleensä. Karelia-sarjan Alla marcia vie Sibeliusten häämatkan maisemiin, ja kappaleessa Impromptu op. 5/5 voi kuulla paitsi kanteleensoiton vaikutusta myös Pielisen helmeilevän liplatuksen.

Jussi Makkonen ja Nazig Azezian. (Kuva: Pekka Varonen)

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian ovat viime vuosina erikoistuneet suomalaiseen taidemusiikkiin. He ovat tavoittaneet viime vuosien aikana satoja tuhansia kuulijoita Suomessa ja ulkomailla konserteillaan, levyillään ja musiikkivideoillaan. He ovat esiintyneet konserttikiertueillaan mm. Yhdysvalloissa, Meksikossa ja eri puolilla Eurooppaa.

He ovat esiintyneet myös noin 2 000 koulussa yli 500 000 koululaiselle viime vuosien aikana. Vuodesta 2021 alkaen he ovat olleet mukana Taidetestaaja-hankkeessa, jonka tarkoituksena on tarjota kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille korkeatasoisia taide-elämyksiä.

Taiteilijat vastaanottivat platinalevyn vuonna 2017 Soiva metsä -kirjan mukana olevasta Sibelius -levystään ensimmäisenä suomalaisena kamarimusiikkilevynä. Vuonna 2019 Makkonen ja Azezian vastaanottivat Konserttikeskuksen Inkku-palkinnon lastenkulttuurin eteen tekemästään työstä sekä yhdysvaltalaisen Finlandia Foundation National -järjestön Award of Excellence -palkinnon ansioistaan suomalaisen taidemusiikin ja erityisesti Sibeliuksen musiikin tunneteuksi tekemisestä Yhdysvalloissa.

Vuodesta 2020 alkaen Makkonen on toiminut sellonsoiton lehtorina ja Azezian pianonsoiton lehtorina Joensuun konservatoriossa. Makkonen ja Azezian kuvasivat kesällä 2014 Sibeliuksen häämatkasta Pielisellä musiikkivideon, jolla kuullaan Sibeliuksen Impromptu op. 5/5. Iltalehti julkaisi musiikkivideon syyskuussa ja sen voi katsoa taiteilijoiden YouTube -kanavalta.