Jääkarusellifestivaaleilla on monipuolinen ohjelma. -Näytetään yhdessä kansainvälisesti, että Suomessa osataan pitää hauskaa myös talvella, hyödyntäen teknologiaa, kommentoi jääkarusellit tekevä Janne Käpylehto.

 

Maailman ensimmäinen jääkarusellifestivaali ja jääkarusellin MM-kilpailut järjestetään Lohjalla 23.2.-24.2. Festivaaleilla nähdään noin kymmenen erilaista jääkarusellia, joista osa muuttuu pimeän tullessa valoteoksiksi. Nähtävää riittää, kuten halkaisijaltaan noin 18 metrinen, geodeettinen valodome sekä sisäkkäin eri suuntiin pyörivät jääkarusellit. Jääkaruselleista suurin on halkaisijaltaan yli 70 metriä. Lapsille on lisäksi oma jääeläimiä sisältävä jääkaruselli.

-Ideana on tehdä jäämekaniikkaa esitteleviä veistoksia. Valo on keskeinen elementti, jolla jääkaruselli saadaan elämään, kertoo festivaalien takana vaikuttava Janne Käpylehto, joka myös rakentaa jääkarusellit.

-Monta asiaa tehdään maailman ensimmäisen kerran, kuten jääkarusellin MM-kilpailut sekä pyörivän jääkarusellin päällä oleva valo- ja ääniteos. Yksi karuselli minulla on vielä piirustuspöydällä suunnittelun alla. Siitä tulee yllätys festivaaleille, Käpylehto jatkaa.

Tapahtuma-alueella on karusellien lisäksi mm. poroja, huskyja, igluja, sauna, ”streetfoodia”, rusettiluistelua, olutteltta, useita myyjiä sekä Lasten Lumilauantai, jossa on paljon aktiviteetteja lapsille. Festivaaleilla pitää toki olla myös esiintyjiä. Perjantaina esiintyy Elias Kaskinen ja Päivänsankarit ja lauantaina Waltteri Torikka. Tapahtuman päätösiltana kävijät pääsevät ihailemaan Funkan jäätanssia ja ilotulistuksia.

Inspiraatiota luonnon jääkaruselleista

Käpylehto teki ensimmäisen jääkarusellinsa viime talvena.

-Näitä on tehty muualla aiemminkin. Jostain sain sitten idean, että mitä jos tekisin itsekin jääkarusellin. Inspiraation lähteenä minulla olivat sopivissa olosuhteissa jokiin muodostuvat pyöreät jäähilekarusellit, jotka voivat olla halkaisijaltaan jopa 30 metriä. Ne ovat niin kauniita, Käpylehto kertoo.

Ensimmäinen jääkaruselli syntyi Lohjan Kirmusjärvelle.

-Huomasin, kuinka rajusti se herätti kiinnostusta ja minulle tuli selväksi, että jatkan projektia, Käpylehto kertoo.

Vähitellen muotoutui myös idea festivaaleista.

-Tässä ollaan tekemässä uudentyyppistä talvikivaa, jossa yhdistyvät hauskuus, innovaatiot, teknologian hyödyntäminen ja yhteisöllisyys. Jääkarusellifestivaali vie jääkarusellit next levelille. Näytetään yhdessä kansainvälisesti, että Suomessa osataan pitää hauskaa myös talvella, hyödyntäen teknologiaa, Käpylehto sanoo.

Jään kestävyys on herättänyt keskustelua, mutta Käpylehto sanoo, että jäätä on riittävästi.

-Tällä hetkellä Aurlahdessa on jäätä yli 20 cm ja se riittää festivaalien toteutukseen. Suomen ympäristökeskus on arvioinut, että 95% todennäköisyydellä festivaalien aikaan Aurlahdessa on jäätä 25-40 cm.

Turvallisuudesta on huolehdittu muutenkin.

-Väkeä päästetään hallitusti kahteen jääkaruselliin. Pelastuslaitoksen kanssa pidetään myös festivaalialueen käyttöönottopalaveri, Käpylehto kertoo.

Illan pimentyessä osa jääkaruselleista muuttuu valoteoksiksi.

Jääkarusellin MM-kilpailut
Festivaalin toisena päivänä pidetään ensimmäistä kertaa jääkarusellin MM-kilpailut, jossa osallistujat rakentavat mitäpä muutakaan kuin jääkarusellin. Tarkoituksena ei ole rakentaa mahdollisimman suurta jääkarusellia, vaan panostaa etenkin viihteellisyyteen. Mukana on myös lohjalainen tiimi. Mallia voi tulla katsomaan ensi perjantaina 16.2. kello 16.00 Aurlahdessa järjestettävään demosahaukseen.

-Pienen karusellin pystyy narun ja moottorisahan avulla tekemään lähes kuka vain, mutta siitä tulee vaikeampaa, mitä isompi karuselli on. Ison sahaus on jo haastavaa, Käpylehto sanoo.

Kilpailutuomaristossa ovat mm. Ville Haapasalo, kuvanveistäjä Stefan Lindfors, jäämekaniikan apulaisprofessori Arttu Polojärvi Aalto-yliopistosta, toimittaja-tuottaja Katja Ståhl sekä Kanadasta Chuck Zwilling, joka on tehnyt tähän mennessä maailman suurimman, 110-metrisen jääkarusellin.

Jääkarusellit herättävät laajaa kiinnostusta

Jääkarusellit ja tapahtuma ovat herättäneet huomiota niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Itse tapahtumaan on tulossa myös kansainvälistä mediaa. Paikalle saapuvat mm. Discovery Channel ja saksalainen tv-ryhmä. Aiemmin BBC on tehnyt dokumentin Käpylehdon karuselleista. Käpylehto arvelee, että jääkarusellit ovat saavuttaneet niin paljon kiinnostusta, koska ne ovat sekä todella hauskoja että hämmästyttäviä.

-Se on niin omituista, kun pääsee liikkuvaan karuselliin jäällä. Ei kuitenkaan tunnu siltä, että olisi jäälautan päällä, koska karuselli on niin painava. Karusellit myös näyttävät komeilta ja ovat visuaalisesti kauniita etenkin valojen kanssa, Käpylehto sanoo.

-Ihmisiä kiinnostaa myös se, miten karuselli on tehty ja saatu pyörimää. Äijätyyppisesti kiinnostaa, kun raaka voima ja teknologia yhdistyvät. Ison jääkarusellin massa on yli miljoona kiloa. Miltä tuntuu pyörittää sellaista määrää jäätä? hän jatkaa.

Käpylehdon tavoitteena on, että jääkarusellifestivaali saa myös jatkoa.

-Minä olen omassa mielessäni päättänyt, että tästä voisi tulla jokavuotinen tapahtuma. Jos se menee nyt hyvin, on todennäköistä, että tapahtuma järjestetään myös ensi vuonna.

Ison jääkarusellin tekeminen on haastavaa, mutta pienen pystyy narun ja moottorisahan avulla tekemään melkein kuka tahansa.


Keksijä tapahtuman takana
Tapahtuman takana vaikuttava Käpylehto on kirjailija ja keksijä, joka on työskennellyt mm. lääketieteellisen kuvantamisen, tutkien ja matemaattisfysikaalisten ohjelmistojen ja algoritmien parissa. Käpylehto on myös todennäköisesti ainoa suomalainen, joka on myynyt NASA:lle algoritmin ja kouluttanut NASA:n tiedemiehiä. Tällä hetkellä hän kehittää aurinkosähkön käyttöä ja aurinkovoimaloita sekä tekee aurinkosähkökartoituksia ja järjestelmien suunnittelua vaativiin kohteisiin. Työn alla ovat myös minitaloprojekti, jonka puitteissa on kehitetty energiatehokas, tehdasvalmis omakotitalo, sekä aurinkoenergiaan liittyvä all-in-1 mökkivoimalaprojekti.

-Pyörivä aurinkovoimala nähdään myös jääkarusellifestivaaleilla, Käpylehto sanoo.

Käpylehto on tehnyt jääkaruselleja mm. Helsingin edustalle, mutta maailman ensimmäinen jääkarusellifestivaali järjestetään silti Lohjalla.

-Lohja on minulle tärkeä paikka niin ystävien kuin mökkeilyn kautta. Sahasin viime talvena ensimmäisen sekä myös valtavan, 100-metrisen jääkarusellin Lohjalle (Kirmusjärvelle). Tokihan on myös aivan upeaa, että Lohjan kaupungin kanssa lähdettiin innolla tekemään festaria yhdessä.

Tapahtuma on maksuton, ja Lohjan kaupunki valmistautuu jopa 20 000 vieraaseen.

-Uskon, että ihmisiä tulee paljon, koska kiinnostus on ollut niin kovaa. Tapahtumassa voi nähdä ja kokea jotain ainutlaatuista. Sinne tulee todella hienoja juttuja, Käpylehto hehkuttaa.

Tapahtuman toteuttavat Lohjan kaupunki, Käpylehdon yhtiö Solarvoima Oy sekä laaja yhteistyökumppaniverkosto. Tapahtuma on maksuton. Se kuvataan verkkoon suorana ilmasta ja maalta. Tapahtumaa voi seurata myös Facebookissa (icecarouselfestival). Festivaaliohjelma löytyy jääkarusellifestivaali.fi-sivulta.