Miesten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen 86. osakilpailu on jo melkein ovella. Kilpailu järjestetään 12. toukokuuta 2023 ja 28. toukokuuta 2023 välisenä aikana. Tampereella, Suomessa, tietenkin, ja myös Riiassa, Latviassa. Kuten tämän lajin turnaukseen sopii. Jääkiekkoilulla on myös suuri kannattajakunta. Mahdolliset Yllättäjät Tulevissa Jääkiekon MM-kisoissa käydään jo nyt kiivasta keskustelua. Pystyvätkö suomalaiset puolustamaan titteliä, joka oli kovaa Kanadaa vastaan vuoden 2022 finaalissa? Kysymyksiä ja kysymyksiä, ja fanit odottavat jo vuoden 2023 spektaakkelia.

Näin vuoden 2022 MM-kisat sujuivat

Pelit numero 85 järjestettiin Helsingissä ja Tampereella. Tällä kertaa ilman Venäjää, joka jätettiin turnauksen ulkopuolelle. Osallistujia oli yhteensä 16 maata. Kanadaa ja Suomea pidettiin suosikkeina, mikä näkyi selvästi finaalissa. Tasan kaksi ryhmää taisteli hiljattain puolivälieräpaikasta. A-ryhmässä kohtasivat Saksan, Tanskan, Italian, Sveitsin, Kazakstanin, Ranskan, Slovakian ja Kanadan maajoukkueet. B-ryhmässä ottelut alkoivat USA:n, Suomen, Ruotsin, Latvian, Itävallan, Tšekin, Norjan ja Ison-Britannian välillä.

Saksan, Tšekin tasavallan, Ruotsin, Kanadan, Suomen, Slovakian, Sveitsin, Kanadan ja Yhdysvaltojen joukkueet pääsivät puolivälieriin. Suomi ja Kanada voittivat kuitenkin ja pääsivät äärimmäisen tiukkaan finaaliin. Jääkiekkomaat par excellence, joilla on loistavia pelaajia, osaavia valmentajia ja ennen kaikkea pitkät perinteet jääkiekkoilussa. On kuitenkin korostettava selvästi, että tšekit ja amerikkalaiset pelaajat taistelivat sitkeästi ja pitivät kunniaa yllä. Erityisesti Yhdysvalloissa on myös vahva liiga ja TOP-pelaajia. Näin ollen Suomen voitto ei ollut aina varma, ja vain pelaajien ja valmentajan suoritusten ansiosta titteli voitettiin. Suomen jälkeen jääkiekkomaa, jossa on eniten lahjakkuutta ja jossa suosittua lajia edistetään valtavasti.

Vuoden 2023 MM-kisojen järjestäminen edelleen epäselvää

Jo ennen vuoden 2022 jääkiekon MM-kisojen virallista päättymistä maailmanliitto IIHF päätti sulkea Venäjän federaation pois. Tämä tarkoittaa, että turnausta ei järjestetä Pietarissa, kuten alun perin suunniteltiin, vaan Suomessa ja Latviassa. Ei siis Venäjällä, kuten alun perin suunniteltiin, vaan Riika-areenalla ja Tampereen Nokia Areenalla. Vuonna 2026 turnaus järjestetään muuten osittain Sveitsissä. Zürichin kaupungissa sijaitseva upouusi ”Swiss Life Arena” on avainasemassa. Noin 11 200 katsojaa mahtuu sinne, joten se on ehdottomasti nykyaikainen areena vuoden 2026 jääkiekon MM-kisojen isännöintiin. Ainakin tällä hetkellä vuoden 2023 MM-kisat järjestetään jälleen Suomessa ja Latviassa.

Nämä ovat vuoden 2023 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen ryhmät

Seuraavat maajoukkueet kohtaavat vuoden 2023 jääkiekon MM-kisojen A-ryhmässä:

 • Saksa
 • Suomi
 • Ruotsi
 • Tšekin tasavalta
 • Ranska
 • Itävalta
 • Unkari
 • Tanska

Täällä selvä suosikki on tietenkin jälleen Suomi. Vuoden 2022 maailmanmestari tekee kaikkensa puolustaakseen titteliään.

Riiassa ja Tampereella järjestettävien MM-kisojen B-ryhmässä nämä ehdokkaat joutuvat kilpailemaan toisiaan vastaan:

 • YHDYSVALLAT
 • Kanada
 • Slovakia
 • Sveitsi
 • Latvia
 • Slovenia
 • Norja
 • Kazakstan

Pääseekö amerikkalainen joukkue jälleen finaaliin vai tuleeko tällä kertaa odottamaton yllätys? Joka tapauksessa fanit odottavat spektaakkelia innolla, ja erityisesti Pohjoismaat ovat tunnettuja hyökkäysvoimastaan ja kokeneista ammattilaisistaan.

Ajankohtaisia uutisia kansainvälisestä jääkiekkoilusta

Kaikkia faneja kiinnostaa se, että ”jääkiekon MM-kisat” ovat todennäköisesti tekemässä paluuta. Tähän mennessä se on järjestetty vain kolme kertaa, viimeksi vuonna 2016 Torontossa, Kanadassa. Tapahtuma sai ensi-iltansa vuonna 1996, ja Yhdysvallat voitti tittelin. Nyt turnaus on tekemässä paluuta, ja vuonna 2024 jääkiekon MM-kisat järjestetään vihdoin uudelleen. On kuitenkin vielä epäselvää, mikä maa järjestää turnauksen. Ajoituksen kannalta se tapahtuu kuitenkin oletettavasti helmikuussa 2024, koska tässä on tietty aikaikkuna lukuisten muiden turnausten ja liigapelien välissä. Jääkiekkofaneille se on varmasti edelleen jännittävä.

Venäjän jääkiekon tulevaisuus on kuitenkin tuskin ennustettavissa, ainakaan kansainvälisellä tasolla. Ennen kaikkea arvostettu ”KHL”-hanke – eräänlainen vastine amerikkalaiselle NHL:lle – pysyy tällä hetkellä pikemminkin jäissä. Monet Pohjois-Amerikan ja Euroopan tähdet ovat lähteneet Venäjän liigasta, ja tällä hetkellä kausi Venäjällä alkoi vain 22 joukkueen voimin, ja liiga on horjumassa huolimatta kaikista pyrkimyksistä saavuttaa maailmanlaajuisesti tunnustettu maine. Urheilullisesta näkökulmasta tämä on varmasti suuri sääli jääkiekkoilun kannalta. Syyt tähän ovat toinen asia.

Myös kansainvälisillä naisten jääkiekkojoukkueilla riittää tekemistä. Tällä hetkellä U18 (Itävalta – naiset) on alkamassa ja U18-mestaruuskilpailut (IIHF U18 Women’s World Championship Division IB) alkavat 06. syyskuuta. Itävallan on pelattava Etelä-Koreaa vastaan, ja Itävallan naisten jääkiekkomaajoukkueella on selkeä tavoite voittaa mestaruus. Vuoden 2023 MM-kisoja edeltävällä tauollakin on siis paljon jännittäviä turnauksia, eivätkä fanit varmasti tylsisty kansainvälisellä näyttämöllä. Tapahtumapaikka on muuten Radentheinin kaupunki (Spittal an der Draun piirikunta, Kärntenin osavaltio Itävallassa).

U20-junioreiden MM-kisoissa (miehet) Kanada onnistui voittamaan mestaruuden. Suomea vastaan pelatun näyttävän finaalin jälkeen Kanada voitti suomalaiset niukasti vasta jatkoajalla. Tämä tarkoittaa, että Itävalta joutuu ensi vuonna kohtaamaan vahvan U20-maailmanmestarin. Joshue Royn ja William Duforin aikaisten maalien ansiosta Kanada varmisti johtoaseman. Suomalaiset kuitenkin tasoittivat vasta vähän ennen ottelun loppua ja vasta jatkoajan voittomaali toi käänteen ja voiton Kanadalle. Jännittävä kaksintaistelu!

Odotukset ovat korkealla ja fanit odottavat innokkaasti vuoden 2023 jääkiekon MM-kisoja

Jääkiekko-urheilu on kuuluisa ympäri maailmaa kovasta fyysisestä työstään ja jännittävistä kaksintaisteluistaan. Suomi on selvä suosikki, mutta myös muut maat harjoittelevat ahkerasti ja valmistautuvat intensiivisesti tauon jälkeiseen tapahtumaan. Pystyykö Suomi puolustamaan titteliään vai seuraako USA tällä kertaa perässä ja voittaa finaalissa? Sillä välin fanit voivat kuitenkin seurata jännityksellä junioritapahtumia ja muita tärkeitä tur