Tytyri Elämyskaivos on Asuntomessujen virallinen oheiskohde tänä kesänä. Tytyrissä on taidetta tänä kesänä kaivoskäytävien lisäksi myös pihamaalla. Jenni Tieahon upeat yövieraat ovat vapaasti nähtävissä ympäristötaideteos -tyyppisesti Tytyrin pihamaalla aina elokuun loppuun saakka. Teokset löytyvät osoitteesta Kuilukatu 42, Lohja.

”Yövieraat ” ovat kolmen teoksen sarja, joista kaksi on juuri esillä Tytyrissä ja kolmas teos on tällä hetkellä esillä Naantalissa Kultarannassa tasavallan presidentin kesävirka-asunnon puistossa. ”Yövieraat” teoksessa hevonen kannattelee meitä, kun omat voimat eivät riitä, tämä on mielikuva luottamuksen kokemuksen tärkeydestä meille,
luottamuksen maaperää on rakkaudellisuus. Teokset voi nähdä myös jättiläismäisinä shakkinappuloina, joista löytyy myös mustahevonen ja valkoinen ratsu.

”Yövieraat” viittaavat öisiin uniimme, emme voi kieltää öisiä uniamme ilmestymättä, emmekä myöskään vaatia niitä ilmestymään. Unemme ovat kuin toinen todellisuus arkitodellisuutemme rinnalla, unistaan haluaa saada selkoa, unet ovat usein hyvin tunteita kuohuttavia ja parhaimmillaan meitä eheyttäviä.

Yövieraat ovat osa 22 vuotista ympäristötaidetuotantoani, ne voi nähdä ekotaiteena ja hitaana taiteena. Hitaana taiteena eittämättä sikäli, kun yhden Yövieraan valmistumiseen on kulunut noin yksi vuosi, kertoo taiteilija Jenni Tieaho.

Yövieras veistosteni keskiössä ja lähtökohtana on luonnonmateriaalien
käyttö, käsityö ja aika. Teokseni valmistumiseen kuluneen ajan myötä
koen voivani punoa merkityssisältöä veistoksiini. Työskentelyni lähtökohdat ovat suomalaisessa mytologiassa ja myyttisessä metsätarustossa. Minulle luonto on kuin toinen kansalaisuus ja kieli.
Luonnossa on mahdollista muodostaa käsitystä ajasta, rajoista, hyvästä ja pahasta, jatkaa Tieaho.

Nykytaiteen kontekstissa Tieahon teokset liittyvät viime vuosikymmenien ympäristötaide- ja ekotaiteeseen, erityisesti pyrkimykseen käyttää luonnonmateriaaleja muuttuvan luontosuhteemme ilmentämiseen, kertoo Tampereen taidemuseon näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.

Jenni Tieahon teoksia löytyy muun muassa Suomen Valtion taidekokoelmista, Helsingin
kaupungilta ja Saastamoisen säätiöltä.

Kesällä 2021 Jenni Tieahon teoksia on esillä :

1. KOHTAAMISIA- Kultarannan veistosnäyttely 2021 Naantalissa,
järjestäjinä tasavallan presidentin kanslia ja Alfred Kordelinin säätiö

2. Jujut- väliaikaisen julkisentaiteen kesänäyttely Lahdessa ja
Orimattilassa , järjestäjänä Malva Lahden visuaalisten taiteiden museo

3. Luonnottaret- kesänäyttely Jämsässä Pässinmäen taidekartanossa,
järjestäjänä Kauko Sorjosen säätiö

4. Metsänkätkö- yksityisnäyttelyni Lustossa Suomen Metsämuseossa
Punkaharjulla, järjestäjänä Suomen Metsämuseo

5. Ikimetsä maan alisen- Tytyrin Elämyskaivokseen installoitu
audiovisuaalinen yhteisteos Lohjalla, järjestäjänä Lohjan kaupunki

6. Yövieraat- teokset Tytyrin Elämyskaivoksen pihamaalla Lohjalla,
järjestäjänä Lohjan kaupunki

Jenni Tieahon teokset ovat vapaasti katsottavissa Elämyskaivoksen pihamaalla. Mikäli haluat nähdä lisää taidetta, voit ostaa lipun opastetulle yleisökierrokselle. Tytyri Elämyskaivos on avoinna kesän ajan päivittäin ja tarjolla on useita opastettuja kierroksia päivässä. Aikataulut ja liput ennakkoon osoitteesta nt.liput/visitlohja. Kierroksille voi ostaa lipun myös kohteesta, jos kierroksille on tilaa. Toteutamme kierrokset koronaturvallisesti max. 25 hlö per lähtö.

Asuntomessujen messubussit kiertävät noin kerran tunnissa messuilta Tytyrin kautta messuparkkiin, joten niitäkin voi hyödyntää kulkemisessa. Asuntomessujen lipulla asiakkaat saavat 4 € alennuksen Tytyrin aikuisten lipun hinnasta.

Asuntomessujen kävijät ovat hienosti alkaneet löytää Tytyrin. Vielä on kuitenkin hyvin tilaa kierroksilla, sillä kierrostarjontaa on todella runsaasti tälle kesälle, toteaa Elämyskaivoksen johtaja Minna Ermala.

Helteisellä kelillä tarjoamme oivan viilennyksen +8 – asteisessa kaivoksessa kuumuudesta hetken lepoa kaipaaville. Samalla vielä taidetta ja historiaa, mikä sen parempaa, summaa Ermala.

Kuvaaja Tomi Pohja