Tänään: 25.07.2024

Toimittaja

JOKO-illat koskettavat ja viihdyttävät

cafe lauri, teatteri

JOKO-teatterissa heräillään kevääseen uudella innolla. Teatterin kokoonpanoon on liittynyt mukaan uusia kasvoja paikallisista teatteri- ja musiikkialan ammattilaisista. Mikä tärkeintä yleisölle on luvassa viihdettä, kun Cafe Laurissa aloitetaan uudenlainen esityssarja. Kevään aikana järjestetään kolme JOKO-iltaa, joiden ohjelmassa on kaksi erilaista esitystä: Syy herätä (esitykset 8.4., 29.4.) ja Meille saa aina tulla (20.5.). Esitysten teemoja ovat ihmissuhteet, yksinäisyys ja yhteisöllisyys. Lavalla nähdään Anna Rimpinen ja Mammu Rauhala.

–Käsittelemme kohtaamisen teemoja, ihmis- ja perhesuhteita, omia rajoja ja valintoja sekä sitä, mitä tekee ihmisen onnelliseksi ja mikä ei, avaa Rauhala.

–Yksinäisyyttä, yhteisöllisyyttä, itsensä kohtaamista ja kohtaamattomuutta. Rajoja sille, mitä tässä ajassa on yksityistä ja mikä julkista. Rajat voivat olla hyviä tai muodostua muureiksi. Käsittelemme myös porukkaan kuulumista tai kuulumattomuutta, Rimpinen täydentää.

Rimpisen ja Rauhalan lisäksi mukana on muusikko. Syy herätä -esityksissä mukana on viulisti Pinja Mäentaka ja Meille saa aina tulla -esityksessä monipuolinen musiikkitaituri Iiro Ollila. Tuolloin lavalla nähdään myös Iida Rimpinen. Esityksen jälkeen yleisölläkin on mahdollisuus osallistua keskustelun kautta.

–Haluamme avata myös yhteistä kokemusta, joten esityksen jälkeen voidaan keskustella, mitä ajatuksia esitys herätti. Pakko ei kuitenkaan ole osallistua, vaan voi vain kuunnellakin, Rimpinen sanoo.

–Yleisöllä on myös mahdollisuus kuulla lähtökohdistamme, miten esitys on syntynyt. Tarkoitus on kohdata puolin ja toisin, lisää Rauhala.

JOKO-illat toteutetaan yhteystyössä Cafe Laurin kanssa.

–Ajatuksena on, että ihmiset saavat tulla nauttimaan esityksestä, yhdessä olosta ja esimerkiksi salaatista tai viinistä, Rimpinen sanoo.

Koronapandemiaa esityksissä ei käsitellä, mutta taustavaikuttajana sillä on ollut roolinsa esityksiä valmistellessa.

–On kiva tarjota ihmisille kohtaamista pitkän kohtaamattomuuden ja eristyneisyyden jälkeen. Kohtaamista tarvitaan, Rimpinen sanoo.

He toteavat, että vaikka esityksissä käsitellään koskettavia ja vakaviakin aiheita, ovat huumori ja toivo vahvasti mukana esityksissä.

–Haluamme, että ihmiset voivat tulla rentoutumaan. Teemat voivat koskettaa, mutta emme kuitenkaan synkistele. Rimpinen muotoilee.

–Toivoa ja lämpöä, Rauhala tiivistää sen, mitä he haluavat välittää yleisölle.

–Meillä on ollut hauskaa esityksiä tehdessä, joten toivomme, että yleisökin saa maistiaisia siitä ilosta ja hauskuudesta, Rimpiminen sanoo.

Anna Rimpinen (vas) ja Mammu Rauhala tarjoilevat yleisölle viihdettä kevään aikana Cafe Laurissa järjestettävissä JOKO-illoissa. (Kuva: Pasi Rauhala)

Syksyllä lisää JOKO-iltoja

JOKO-ilta kestää noin kaksi tuntia, josta itse esityksen osuus on noin tunti. Muu aika kahvitellaan ja keskustellaan. Rimpinen ja Rauhala toivovat, että yleisö löytää paikalle.

–Toivon, että ihmiset tulisivat rohkeasti paikalle nauttimaan esityksestä. Kulttuurialalla on ollut pitkään hiljaista, mutta nyt sitä voisi aktivoida, Rimpinen sanoo.

–Se merkitsee meille tekijöinä paljon, että ihmiset tulevat paikalle. Heille ja heidän kanssaan tätä kuitenkin tehdään. Ilman yleisöä sielu, ydin ja tarkoitus puuttuvat, sanoo Rauhala.

Jos yleisö löytää esitykset ja niille koetaan olevan kysyntää, aiotaan JOKO-iltoja jatkaa ensi syksynä uusin esityksin ja viedä esitykset mahdollisesti muihinkin tiloihin kuin Cafe Lauriin.

Lippuja JOKO-iltoihin voi ostaa Cafe Laurista.

SMS