Tänään: 14.07.2024

Päätoimittaja

Jopa joka kuudes lähtee igluautolla liikenteeseen – varaa aikaa liikkeellelähtöön

talviliikenne

Lumiharja on autoilijan paras ystävä talvella. Auto tulee puhdistaa lumesta ja jäästä kattoa myöden ennen liikenteeseen lähtöä. Liikenneturva muistuttaa, että pelkkä kurkistusluukku tuulilasissa ei riitä. Liikenneturvan kyselyn perusteella osa suomalaisista jättää auton puhdistamatta kunnolla.

Putsaa auto huolella lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Nina Mönkkönen / Liikenneturva

Joka kuudes suomalainen* myöntää, että kiireessä puhdistaa auton tuulilasiin vain kurkistusluukun ennen liikkeelle lähtöä.

Vaikka ei olisi kiirekään, silti joka kahdeksas suomalaisista* kertoo jättävänsä auton katon putsaamatta lumesta. Tämä saattaa aiheuttaa vaaratilanteen, kun lumi pöllähtää auton katolta takaa ajavan tuulilasiin. Pahimmassa tapauksessa katolta saattaa lentää isompi jäälevy, joka vaurioittaa takana tulevaa.

Vältä kiire ennakoimalla

Varaa lähtöaikaa enemmän, kun taivaalta tupruttaa lunta tai ilma on painunut pakkaselle.

”Niin kiire ei saa olla, ettei autoa ehdi puhdistaa kunnolla”, huomauttaa Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi. ”Mieluummin vaikka myöhästyy kohteesta kuin lähtee liikenteeseen ilman, että näkee kunnolla.” Niemi jatkaa.

Kiire ja liikenne ovat huono yhdistelmä. Ajajan stressitaso lisääntyy entisestään, kun yhtälöön lisää vielä puhdistamattomat ikkunat.

Jos auton katolle on vaikea ylettää, kannattaa hankkia teleskooppivartinen lumiharja, jonka avulla auton katon saa putsatuksi. Kannattaa myös miettiä onko autolla asiaa liikenteeseen, jos auton putsaus ei onnistu.

Esilämmitys apuun

Auton esilämmitys auttaa sen putsaamiseen lumesta ja jäästä. Sisäilmapuhaltimet auttavat pitämään ikkunalasit kirkkaina. Niiden asetukset kannattaa opetella hyvin etukäteen ja säätää oikeiksi ennen liikkeelle lähtöä. Jos puhaltimia pitää alkaa säätämään kesken ajon, saattaa huomio herpaantua liikenteestä.

Liikenneturvan vinkit auton putsaukseen

  • Esilämmitä auto. Se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista, mutta helpottaa useimmiten myös lumen ja jään putsaamista. 
  • Putsaa auto huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. 
  • Ehkäise kosteuden kertymistä sisätiloihin pudistelemalla lumet kengistä ja vaatteista ennen autoon istumista. 
  • Huolla ilmanvaihtojärjestelmä säännöllisesti. Se vähentää ikkunoiden huurtumista.
  • Kytke auton varsinaiset ajovalot päälle, jos huomiovaloautomatiikka ei sitä tee. Varmista, että etu- ja takavalot on putsattu myös lumesta.

*Lähde: Liikenneturva ja Kantar TNS Oy 2022. N=923 (autoilevat vastaajat).

16 % vastaajista putsaa autoon vain kurkistusluukun jos on kiire.
88 % poistaa lumen myös auton katolta ennen ajoon lähtöä.