Virkistystoiminnan Ystävät Säätiö järjestää ympäri vuoden tapahtumia, jotka tuovat kulttuurin jokaisen saataville.

Virkistystoiminnan Ystävät Säätiö järjestää yhdessä Veljespiirin kanssa perinteisen joulukonsertin Lohjan Pyhän Laurin kirkossa 29.11. klo 19.00. Tämän vuoden konsertti on jo 15. Veljespiirin joulukonsertti, jossa kerätään kolehti vähävaraisten joulumuistamisia varten. Tänä vuonna konsertissa esiintyvät Viktor ja Vladimir Klimenko, joita säestää Benjamin Roth, Duo Chidima (piano) ja Ifeoma (viulu) sekä perinteen mukaisesti Veljespiirin Ukkokööri. Lisäksi kuullaan Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston oppilasesityksiä. Puheen pitää rovasti Olli Packalen ja urkuja soittaa kanttori Harri Kerko.

Säätiö järjestää jälleen myös jouluruokailun sadalle syrjäytyneelle Virkkalan Evästorpassa 3.12. Säätiö järjesti ensimmäisen jouluruokailun vuonna 2018. Ruokailu on otettu vastaan lämmöllä.

–Nämä ihmiset ovat kiitollisia, että heidätkin huomioidaan, kertoo Jorma Kuosmanen Virkistystoiminnan Ystävät Säätiöstä.

Lisäksi jaetaan jouluisia ruokakasseja. Veljespiirin jäsenet käyvät jakamassa ne suoraan ihmisten koteihin, jotta kassit löytävät varmasti oikeaan osoitteeseen niitä tarvitsevien luo.

Ensin pidetään siis konsertti. Sitten järjestetään jouluruokailu ja jaetaan vielä joulukassit. Kaikki tämä yhteensä tuottaa kiitollisuuden tunnetta.

–He näkevät tämän kokonaisuuden ja ymmärtävät, että kyseessä ei ole aivan pikkujuttu, vaan sen eteen pitää jotain tehdäkin, Kuosmanen toteaa.

Lisäksi säätiö hankki 60 lippua Lohjan kaupunginorkesterin sinfoniakonserttiin 2.12. Ajatuksena on, ettei kulttuurin kokeminen jää kiinni varallisuudesta.

–Olemme tehneet yhteistyötä kaupunginorkesterin kanssa. He ja Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto soittavat meidän tapahtumissamme ja me ostamme lippuja heidän konsertteihinsa, Kuosmanen kertoo.

Virkistystoiminnan Ystävät Säätiö tarjoaa mm. tapahtumia maksutta, jotta jokaisella on mahdollisuus päästä nauttimaan kulttuurista. Tämä kuva on tänä syksynä Laurentius-salissa järjestetystä talvisota-aiheisesta tapahtumasta. Sota-ajan musiikkia esittivät Sanni Merruntaus (piano), Heidi Ketola (alttoviulu) ja Risto Kaisla (bassoklarinetti). (Kuva: Teemu Vestovuo)

Monipuolisia tapahtumia maksutta

Virkistystoiminnan Ystävät Säätiö on järjestänyt monipuolista ohjelmaa ja tapahtumia ympäri vuoden.

–Varsinkin nyt korona-aikana, kun sosiaalinen kanssakäyminen on ollut vähäisempää, olemme kuitenkin pystyneet toteuttamaan monenlaista toimintaa ilmaiseksi osallistujia ajatellen. Esimerkiksi torilavalla on ollut tapahtumia kolme kertaa. Sinne on ainakin uskaltanut tulla, Kuosmanen kertoo.

Säätiö on järjestänyt toistakymmentä ilmaistapahtumaa, joissa on ollut mukana yhteensä runsaat tuhat osallistujaa. Ohjelmassa ovat olleet mm. Ida Elinan ja Lohjan kaupunginorkesterin vaskiyhtyeen esitys, Viron kiertomatka sekä bussiretket Vihdin kesäteatteriin ja Haltialan kotieläintilalle. Viimeisimpänä järjestettiin talvisota-aiheinen tapahtuma, jossa mm. kuultiin kirje rintamalta ja katsottiin Pelkosenniemi 1939 – Unohdettu taistelu -elokuva. Tapahtuma keräsi Laurentius-saliin noin 350 ihmistä.

–Saimme kiitosta, että se oli todella kivasti järjestetty ja monipuolinen tapahtuma, Kuosmanen iloitsee.

Hyvää toisille

Monen tapahtuman takana vaikuttaa säätiön ideanikkari Kuosmanen itse. Mistä löytyy se energia, jolla toimintaa toteutetaan?

–Jostain nurkan takaa, Kuosmanen naurahtaa.

–Kyllähän tämä hommaa teettää, mutta sitä en ole koskaan vierastanut. Ajattelen tässä pitkälle sitä, mikä on oikein ja yksilön velvollisuus, hän perustelee haluaan tuottaa virkistystä toisille ihmisille.

–Myös myönteinen palaute innostaa meitä kaikkia säätiössä.

Kuosmanen muistuttaa, että kuka tahansa voi toimia samoin ja alkaa järjestää muille esimerkiksi juuri tapahtumia tai muuta hyvää mieltä tuottavaa.

–Ei kukaan ole seppä syntyessään, mutta kuka tahansa voi aloittaa, hän toteaa.

Häneltä itseltään homma sujuu jo rutiinilla, sillä erilaisia tapahtumia on tullut järjestettyä 90-luvulta saakka. Järjestelyt etenevät sujuvasti totutun kaavan mukaan.

–Viki (Viktor Klimenko) sanoikin, että sinähän olet kuin ohjelmatoimisto, Kuosmanen naurahtaa.

SMS