Tänään: 19.07.2024

Toimittaja

Joulupuu-keräys alkaa – jokainen lapsi ansaitsee lahjan

joulu, vapaaehtoistyö

Joulupuu-keräys alkaa jälleen. Tänä vuonna se toteutetaan 20.11. – 9.12. välisenä aikana. Keräys toimii siten, että keräyspisteillä on joulukuusi, johon on ripustettu pakettikortteja. Korteissa on lahjan saajan ikä ja sukupuoli. Lappu otetaan kuusesta, etsitään kyseiselle lahjan tarvitsijalle sopiva lahja ja tuodaan lahja keräyspisteelle. Lahjan päälle kiinnitettynä kuusesta otettu lappu ja tieto siitä, mitä lahja sisältää. Tarvittaessa paketin yhteydessä käy itse tehty pakettikortti, josta vastaavat merkinnät näkyvät. Pakettikortit eivät päädy lahjan saajalle. Lohjan Nuorkauppakamari toimittaa lahjat eteenpäin. Keräyspisteet ovat valvottuja.

Keräyspaikkoina toimivat tänä vuona Kodintavaratalo (Virkkala), Lohjan K-Rauta, Lohjan Prisma, Kauppakeskus Lohjantähti (23.11. alkaen), Säästötalo Latvala, Kodintavaratalo (Lempola), Kioski Synnerberg (Perttilä) ja M. Landen (Saukkola).

Lahjan tarvitsijoiden tiedot tulevat yhteistyökumppaneilta, kuten Lohjan kaupungin perusturvalta, Lohjan kaupungin ehkäisevältä perhetyöltä, Lohjan seurakunnalta ja MLL Lohjalta. Kyseiset tahot toimittavat perheistä/lapsista listan, johon on merkitty lahjan saajan ikä ja sukupuoli.

Joulupuu-keräyksen Lohjan projektipäällikkö Juha Långström kertoo, että viime vuonna lahjoja jaettiin yli 300:lle lapselle. Määrän odotetaan olevan samaa luokkaa tänäkin vuonna.

–Viime vuonna keräys oli erityisen suosittu ja kaikille lapsille saatiin lahja. Lahjoja tuli ennätysmäärä, joten suurin osa lapsista sai useammankin lahjan. Useamman vuoden havaintona on, että vanhemmille lapsille (15 – 17v) lahjojen määrä on vähäisempi. Tälle ikäryhmälle hyvä lahja on esimerkiksi lahjakortti, Långström kertoo.

Ensimmäinen Joulupuu-keräys järjestettiin Helsingissä 2002. Lohjalla keräys on järjestetty vuodesta 2007, joten nyt on vuorossa jo 12. kerta.

–Joulupuu on hyvän mielen projekti ja toivomme lahjanantajien muistavan sen. Perheen joulu voi mennä pilalle, mikäli paketissa on jotain sinne kuulumatonta. Paketteja pyritään tarkistamaan ennen luovutusta, Långström sanoo.

Keräyksen järjestävät Suomen Nuorkauppakamari ry:n alaiset paikalliskamarit. Ne voivat itse päättää järjestävätkö keräyksen. Lohjalla keräyksen järjestää Lohjan Nuorkauppakamari ry.

–Lohjan Nuorkauppakamari toteuttaa projekteja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Joulupuu keräyksen tavoitteena on vähentää eriarvoisuutta yhteiskunnassamme. Joululahjan antaminen tukee tätä tavoitetta, sillä jokainen lapsi on lahjansa ansainnut, Långström päättää.

Keräyspisteen joulukuusessa on pakettikortteja, joihin on merkitty lahjan saajan ikä ja sukupuoli. Kortti poimitaan kuusesta, hankitaan sopiva lahja ja tuodaan paketti keräyspisteelle.