Vihdin Teatteri tuo naurua syksyn hämärän keskelle tunnetulla Juoruja-farssilla. Tarina lähtee liikkeelle isäntäpariskunnan 10-vuotishääpäivän juhlista. Kun vieraat saapuvat paikalle, ei isäntäparia tai palvelusväkeä näy kuitenkaan missään. Lopulta isäntä löytyy makuuhuoneesta luodin reikä korvassaan.

–Siitä se valehtelu alkaa, eikä kukaan lopulta tiedä, mitä on tapahtunut, kertoo ohjaaja Sixten Lundberg.

Farssikin ehtii loppua ennen kuin selvyys tapahtumiin saadaan, sillä lopullista totuutta asioihin tuntuu olevat kovin vaikea löytää.

–Siinä tämän farssin hauskuus onkin, että jokainen voi itse miettiä, mitä on tapahtunut ja kuka on tehnyt mitäkin, Lundberg sanoo.

Isäntäparin meno vaikuttaa erikoiselta, mutta toivomisen varaa olisi kyllä monen vieraankin suhdekuvioissa. Farssissa käsitelläänkin niin hyviä kuin huonojakin parisuhteisiin liittyviä asioita.

Kun eletään pinnallisesti juoruista, ei todenperäisyydellä ole aina niin merkitystäkään. Lundberg muistuttaa kuitenkin, että useimmiten valehtelija jää ennemmin tai myöhemmin kiinni. Hän toteaa, että vaikka farssi on kirjoitettu viihdemielessä, voi sen teemoista löytää paljon ajankohtaistakin valeuutisten ja disinformaation aikana.

Kun tarpeeksi valehdellaan, ei kukaan enää tiedä, miten asiat oikeasti menivät. (Kuva: Vihdin Teatteri)

Suosittu farssi

Juoruja on yksi Neil Simonin suosituimmista näytelmistä.

–Juoruja on erittäin hyvin kirjoitettu farssi, parhaita minun mielestäni. Siinä on ajoitettu kaikki loistavasti, Lundberg sanoo.

Hän tutustui Juoruihin jo 1980-luvulla näytellessään itse siinä. Nyt hän pääsi ohjaamaan saman farssin.

–Kun sain tilaisuuden tartuin siihen. Tämä on ensimmäinen ohjaukseni Vihdin Teatterissa. Kollegani sanoivat, että oletko hullu, kun tämä on niin vaikea farssi. Vihdin Teatteri kuitenkin halusi tämän, joten ajattelin, että mikä ettei. He ovat kovan luokan teatteriharrastajia, joilla on ammattimainen ote. Arvostan sitä, millä innolla ja palolla he tekevät tätä. Se innostaa ohjaajaakin.

Vaikka farssi on vaativa laji, Lundberg kertoo Vihdin Teatterin väen selviytyvät siitä hyvin. Hyvä niin, sillä hänen mielestä huonosti tehty farssi on kauheaa katsottavaa.

–Farssissa rytmi on nopeampi kuin komediassa, mikä tekee siitä vaativan. Taukoja ei paljon pidetä, vaan edetään vauhdilla ja hulluja asioita tapahtuu paljon. Kyse on tavallisista ihmisistä, joille vain tapahtuu hulluja juttuja. Tämä on ammattilaisillekin vaikea farssi, mutta Vihdin Teatterin väki tekee erinomaista työtä

Farssissa ei pidä lähteä hassuttelemaan ulkoisilla seikoille, kuten henkilöhahmojen vaatetuksella, vaan siinä ollaan tosissaan.

–Farssin tärkein sääntö on, että lirissä ollaan oikeasti, koko ajan ja uskottavasti, Lundberg tiivistää.

Muutama näytös on jo ehditty esittää ja vastaanotto on ollut hyvä. Alun perin Juorujen piti viihdyttää ihmisiä kesäteatterin puolella, mutta korona muutti suunnitelmat. Nyt esityksiä on luvassa 23.1. saakka.

–Toivon, että he saavat nyt näytellä ja yleisö uskaltaa tulla katsomaan. Koronavarotoimet on hoidettu hyvin Vihdin Teatterissa. Tämä on loistava esitys. Tällaisina aikoina nauru on aika terapeuttinen asia ja se helpottaa oloa, Lundberg vinkkaa.

10-vuotishääpäivän juhlinta alkaa erikoisissa merkeissä, kun isäntäpariskunta on kadonnut. (Kuva: Vihdin Teatteri)

Koronavarotoimet

Päällysvaatteet voi jättää naulakkoon tai mikäli haluaa välttää jonottamista viedä saliin ja asettaa vieressä olevalle tyhjälle istumapaikalle. Kukin asiakas saa käyttöönsä teatteriin tullessaan 2kpl kertakäyttöisiä kasvomaskeja. Salin ovet avataan 20–30 minuuttia ennen esityksen alkua ja asiakkaat ohjataan sisäänkäynnissä lipun osoittamaan katsomolohkoon. Katsomossa on käytössä joka toinen istumapaikka. Katsomon istumapaikkanumerointi ei nyt poikkeustilanteessa ole käytössä. Ohitusten välttämiseksi istumapaikat täytetään rivin keskeltä alkaen. Siksi lipussa oleva paikkanumero ei välttämättä toteudu, mutta paikan saa varatulta riviltä. Henkilökunta opastaa istumapaikkojen täytössä.

Esityksessä on normaalikäytäntöä pidempi väliaika ruuhkien välttämiseksi kahvilassa sekä wc:ssä käynnin sujuvuuden varmistamiseksi. Sali tyhjennetään väliajaksi. Salista poistutaan väliajalle ja esityksen jälkeen turvavälejä noudattaen rivi kerrallaan henkilökunnan ohjeiden mukaisesti.

Mahdollisen tartuntatilanteen jäljittämisessä tarvittavat, viranomaisten edellyttämät yhteystiedot tallentuvat lippujen ennakkovarauksessa teatterin järjestelmään. Lipputiskillä lipun ostavien yhteystiedot kirjataan ostotilanteessa. Näin saatuja tietoja käytetään vain mahdollisessa jäljitystilanteessa.

Sairauden takia käyttämättä jäänyt etukäteen maksettu lippu vaihdetaan kuluitta toiseen näytökseen. Peruutus pitää tehdä viimeistään kaksi tuntia ennen esityksen alkua.

SMS

Kommentoi kirjoitusta