Nora Kitinmäen näyttelyssä ”Kaikenkarvaisia eläimiä ja tarinoita maalauksissa” esille pääsevät niin pienet kuin isotkin eläimet oman kylän ketuista kaukaisten maiden sarvikuonoihin ja norsuihin.

–Osa maalauksista voi etäältä näyttää vain maisemamaalauksilta, mutta niistäkin löytyy joku tassuttelija, joka herättää kuvan eloon. Uskoisin, että näyttely voi olla mieluisa myös lapsille, joita eläimet kiinnostavat. Näyttelyssä on ripustettuna 25 öljyvärimaalausta, Kitinmäki kertoo.

Kotikulmien hiipivät ketut ja liitävät lokit, järvien ahvenet, hauet ja sorsat, ahertavat muurahaiset, peltojen uljaat hirvet ja kotoisat lehmät ja lampaat ovat eläimiä, joita voimme nähdä arjessamme. Näyttelyn töissä tassuttelee kuitenkin myös kaukaisempia tuttavuuksia, kuten leijonaemo hoivaamassa pentuaan, kaiken kokenut norsuvanhus, Antarktiksen leikkisiä pingviinejä, yksinäinen jääkarhu Arktiksen hämärässä valossa, naali lumipyryn keskellä ja sukupuuttoon kuolleet villasarvikuono ja Sudan-niminen viimeinen zairenleveähuulisarvikuonouros. Kaikilla Kitinmäen teosten eläimillä on oma tarinansa kerrottavanaan.

–Haluaisin, että eläimet heräisivät eloon katsojien silmissä, että ne pistäisivät miettimään, mitäköhän nämäkin eläimet ajattelevat, tuntevat ja mitä ne aikovat kenties seuraavaksi tehdä. Haluaisin, että muistaisimme arvostaa kaikkia eläimiä osana luontoa ja antaa niille tilaa, Kitinmäki sanoo.

Maalaukset ovat saaneet innoitusta niin kotikylän eläimistä kuin kuvistakin.

–Olen etsinyt kuvia kirjoista ja netistä ja käyttänyt näitä apuna maalatessani, kuitenkin niin että töistäni tulee itsenäisiä kuvia. Ne hetket, kun kohtaa eläimiä luonnossa, voivat olla niin ohikiitäviä eikä kameraa ole lähettyvillä, että ne pitää tallettaa vain verkkokalvolle ja sisimpään ja ammentaa näistä muistikuvista inspiraatiota maalauksiin, Kitinmäki sanoo.

–Tällainen hetki voi olla se, kun illan hämärässä näkee ohi ajaessaan tiensivussa sumussa seisoskelevan hirven tai kun yhtäkkiä huomaa mäennyppylän jälkeen, että keskellä tietä seisoo kolme ilvestä, jotka pinkaisevat metsän suojaan. Semmoinen hetki sykähdyttää ja jää mieleen, hän jatkaa.

Kaikki me. Elämää kuhisee kaikkialla niin yläilmoissa liidellen ja kukkuloita valloittaen kuin veden pintaa pitkin lipuen tai sen alla piilossa vaanienkin.

Eläimet ovat Kitinmäen lempimaalausaihe

–Olen aina rakastanut eläimiä. Jo pienenä haikailin oman koiran perään, mutta jouduin tyytymään akvaariokaloihin, koska olin allerginen karvaisille eläimille. Haaveeni kuitenkin toteutui vajaa 14 vuotta sitten, kun pystyinkin ottamaan oman koiran kokeiltuamme, että kestän appiukon spanielia ja uskaltauduimme sitten hankkimaan samanlaisen. Nyt ihana karvakorvani Nappi elelee viimeisiä hetkiään. Se on minulle todella tärkeä ja rakas, Kitinmäki kertoo.

Kitinmäestä olisi ihanaa työskennellä eläinten parissa, mutta onneksi hän voi ainakin synnyttää karvaturreja ja muita elukoita tauluihinsa niin omaksi kuin muidenkin iloksi.

–Eläimiä on niin monenlaisia ja niistä löytyy voimaa, haurautta, herkkyyttä, pelkoa, uhmaa ja urheutta, kauneutta, karuutta, lämpöä, hellyyttä ja kaikenlaisia tunteita, jotka kiehtovat. Niitä on niin pikkiriikkisiä muurahaisia kuin jättikokoisia sarvikuonoja ja kaikilla niillä on oma elämäntarina kerrottavanaan.

Kitinmäki katsoo asioita myös laajemmasta näkökulmasta.

–Ihminen jyrää ja valtaa vaan entistä enemmän tilaa tällä yhteisellä maapallollamme ja luonto ja eläimet jäävät jalkoihimme ja kärsivät. Niillä on tunteet niin kuin meilläkin, vaikka ne eivät osaa samalla tavalla ilmaista itseään, tai me emme osaa tulkita niitä. Osaisimmepa elää niin, ettei yhdenkään lajin tarvitsisi enää kuolla sukupuuttoon.

Hän yrittää saada eläinten tarinan ja sielun tallennettua kankaalle.

–Kuvillani yritän saada yhteyden eläimiin. Tärkein kohta työssä on yleensä eläimen silmä. Sen on onnistuttava niin, että se on uskottava, koska sitä kautta aukeaa yhteys eläimen sisimpään ja tunteisiin. Kun pystyy katsomaan eläintä silmään, tuntuu kuin se katsoisi takaisin, Kitinmäki sanoo.

Lumipyryssä.

Graafista suunnittelua ja tilaustöitä

Kitinmäki asuu Nummen kirkonkylällä ja tekee yrittäjänä graafista suunnittelua, kirjojen taittoja ja infografiikkaa. Hän maalaa myös tilaustöitä toiveiden ja kuvien perusteella.

–Maalaan sekä omista aiheista että teen tilaustöitä (piirrospaja.fi). Voin vaikkapa maalata taulun jonkun toiveen tai valokuvan perusteella. Olen esimerkiksi maalannut tilauksesta asiakkaan lapsenlapselle viidakon eläimet pelaamassa yhdessä jalkapalloa.

–Olen aina tykännyt tehdä käsilläni ja pienestä pitäen olen rakastanut piirtämistä ja maalaamista. Haluan, että töissäni on jokin tarina. Minusta ei riitä, että kuva on vain kaunis, sen pitää myös elää ollakseen kiinnostava. Vaikka aluksi maalaisinkin vain maisemaa, kuvaan pujahtaa useimmiten jokin pieni elukka tai hahmo kertomaan omaa tarinaansa. Eikä maalauksen kohteena olevan eläimen tarvitse olla söpö, myös iso, kömpelö ja elämän kolhima sarvikuonokin voi olla yhtä kiehtova, ehkä jopa kiinnostavampi kuin pieni pörröinen karvaturri, Kitinmäki pohtii.

Kitinmäen näyttely on esillä Galleria Lutsissa 3.4. saakka. Kitinmäki on paikalla tavattavissa näyttelyn viimeisenä päivänä kello 12.00–14.00.

SMS