Tule Jokijuhlaan juhlistamaan Karkkilan upeaa jokiluontoa, koskia ja talkootoimintaa! Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) järjestää yhteistyökumppaneineen Suomen Luonnon Päivänä avoimen yleisötilaisuuden Karkkilan koskialueella ensi lauantaina 28.8. klo 12.00–16.00. Suomalaista luontoa juhlitaan lauantaina 28.8. ympäri maata.

Karkkilan kosket ovat Uudenmaan upeimpia perhokalastuskohteita. Jokijuhlassa halutaan nostaa esille Suomen upeaa virtavesiluontoa sekä talkootoimintaa sen kunnostamiseksi. Joet elinvoimaisine kalakantoineen tarjoavat virkistys- ja harrastusmahdollisuuksia, luontoelämyksiä sekä kotimaista kalaa ruokapöytään, minkä vuoksi jokien tilaan tulee kiinnittää huomiota.

Vastaava tapahtuma järjestettiin vuonna 2017 Karkkilan Pitkälänkoskella. Tuolloin kunnostettiin Karkkilan Pitkälänkoskea ja rakennettiin sinne mm. kutusoraikkoja kaloille. Myös tänä vuonna LUVY ja yhteistyökumppanit järjestävät monipuolista ohjelmaa tapahtumarasteilla.

Luonnontilainen ja elinvoimainen jokiluonto on mieletön voimavara, jota tulee juhlia. Talkootoiminnan ja kunnostusten avulla voimme saada merkittäviä parannuksia aikaan virtavesiluonnon hyväksi. Asiantuntijamme opastavat osallistujia paikan päällä, sanoo LUVYn hankepäällikkö Juha-Pekka Vähä.

Jokijuhlassa osallistujat pääsevät tutustumaan vesistökunnostuksiin, tutkimaan pohjaeläimiä ja kokeilemaan purokunnostusta. Esillä on runsaasti valokuvia jokiluonnosta ja kertomuksia joen merkityksestä. Lapsille on tarjolla mm. ongintaa ja luontoelämyksiä. Ohjelmassa on myös mm. koskireittikävelyä ja rentouttavaa kehonhuoltoa. Tapahtuman kummeina toimivat elokuva-alan konkarit Aki Kaurismäki jaAleksi Salmenperä.

On hienoa, että arvokkaiden rakennusten kunnostamisen lisäksi Karkkilassa kiinnitetään huomiota myös kauniin jokiluonnon ennallistamiseen tässä kulttuurihistoriallisesti merkittävässä miljöössä, sanoo Kaurismäki.

Mika Lätin ja Aki Kaurismäen Kino Laika -elokuvateatteri avaa ovensa juhlapaikan vieressä syksyllä.

Jokijuhla järjestetään lauantaina 28.8. klo 12.00–16.00. Tapahtuma järjestetään Karkkila-Högforsin ruukkialueella, jokirannassa Tehtaanpuiston ja Myllypuiston välissä, päälava on Tervasillan kupeessa Valurinkadulla. Yleisölle varatut pysäköintialueet löytyvät kaupungintalon pysäköintialueelta (Valtatie 26). Valurinkatu välillä Pusulantie – Ala-Emali on suljettu liikenteeltä klo 10.00–16.00.

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö

Vuoden 2017 Jokijuhlassa rakennettiin kutusoraikkoa Karkkilan Pitkälänkoskeen.