Tänään: 25.06.2024

Toimittaja

Kaikki mukaan maailman suurimpaan ilmasto-tapahtumaan

ympäristö

Lohjan kaupunki osallistuu tänäkin keväänä WWF:n maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan, jossa kaupungit, yritykset, yhteisöt ja yksityiset ihmiset sammuttavat turhat valonsa yhtäaikaisesti tunnin ajaksi lauantaina 24.3.2018 klo 20:30–21:30 paikallista aikaa. Kaupunki kutsuu kaikki lohjalaiset mukaan maailman suurimpaan ilmasto-tapahtumaan: näytetään yhdessä valomerkki ilmaston puolesta!

Maailman suurin kynttiläillallinen

Suomessa Earth Houria vietetään neljättä vuotta peräkkäin teemalla “Maailman suurin kynttiläillallinen”. Osallistujia haastetaan sammuttamaan valot, sulkemaan sosiaalinen media ja viettämään tunti kynttilänvalossa ilmastovastuullisen ruoan äärellä. Erityisesti ravintola-alan yrityksiä kannustetaankin osallistumaan tapahtumaan ja järjestämään asiakkailleen pieniä tai suuria ilmastoystävällisiä aterioita kynttilänvalossa joko tapahtumaviikolla tai varsinaisena Earth Hour -iltana.

Ruoka muodostaa noin viidesosan yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksista – saman verran kuin liikenne. Selkeästi suurin osuus ruoantuotannon ilmastovaikutuksista liittyy eläinperäisen ruoan tuotantoon. Helppo tapa vähentää ruokavalion ilmastovaikutuksia onkin syödä enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa. Parhaita vaihtoehtoja ovat kaudenmukaiset kasvikset ja kestävästi pyydetyt lähivesien kalat. Lisätietoa ilmasto- ja ympäristöystävällisestä ruoasta:

Useat lohjalaiset koulut mukana Earth Hourin vietossa

Earth Hour näkyy kuluvalla viikolla useissa lohjalaisissa kouluissa varsinkin torstaina 22.3.2018 kasvisruokapäivänä, jolloin Lohjan ruokapalveluiden työntekijät ovat valmistaneet koululaisille herkullista, ravitsevaa ja ilmastoystävällistä hernekeittoa. Kouluissa pidetään myös ilmastonmuutokseen ja kasvisruokaan liittyviä aamunavauksia, ja esillä on oppilaiden tekemiä erilaisia aiheeseen liittyviä töitä.

Earth Hour -konsertti Länsi-Uudenmaan musiikkiopistolla torstaina 22.3. klo 19

Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston oppilaiden perinteinen Earth Hour -konsertti järjestetään torstaina 22.3.2018 klo 19. Mäenpää-salissa (Kirkkokatu 6) pidettävään konserttiin on vapaa pääsy. Luvassa on niin rockia ja poppia kuin klassistakin musiikkia.

 

Hinku-kuntana ilmastonmuutosta torjumassa

Earth Hour ei ole sähkön- tai energiansäästötempaus, vaan valojen sammuttaminen on symbolinen ele, jolla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä. Huoli ei ole aiheeton – viime vuosi 2017 oli jälleen mittaushistorian kolmen lämpimimmän vuoden joukossa, ja mittaushistorian viisi lämpimintä vuotta ovat kaikki olleet 2010-luvulla. (Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA:n tiedote 18.1.2018: ”Long-Term Warming Trend Continued in 2017”.)

Lohjan kaupunki on mukana Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -hankkeessa ja se on asettanut tavoitteekseen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Lohjan kaupunki suhtautuu ilmastonmuutokseen vakavasti ja kannustaa Earth Hour -tapahtumaan osallistumalla kaikkia kaupungin asukkaita ja yrityksiä miettimään omia ilmastoon ja ympäristöön vaikuttavia arjen tottumuksiaan.