Monelle lohjalaiselle ja salolaisellekin sekä lähialueen urheilua harrastaville tuttu kauppias Jari Parviainen on pitänyt urheiluvälinekauppoja jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäinen oma liike, Topsport laitettiin pystyyn jo 1999 Lohjan Laurinkadulle Minna vaimon kanssa appivanhempien avustuksella, ja aikoinaan yritys oli ketjun ensimmäinen franchising pohjainen liike. Ennen omaa kauppiasuraa Jari oli ehtinyt harjoitella myyntiä jo monella eri alalla ja toiminut mm. Helsingin Foorumin Intersportissakin töissä, ja jo silloin saanut Keskolta urheiluvälinekaupan koulutusta.

Kati, Janina ja Jari Lohjan Sportian kassala työn touhussa.

Tiesin kyllä osittain mihin olimme vaimoni kanssa ryhtymässä ja appivanhemmat Jorma ja Sinikka Iivonen olivat mukana ensimmäiset vuodet ja siitä pääsimme vauhtiin. Liikkeemme lähti hyvin käyntiin ja vuodet vierivät. Vuonna 2007 avasimme Salon liikkeen, joka osui Nokian alasajon vuosille. niistä vuosista ei ole hyviä muistoja.

Ketjumme edustajat kertoivat laskelmia Salon talousalueesta, jotka eivät isollakaan harpilla kohdanneet, mutta voi nykyään jo asialle voi nauraa. Taaksepäin on turha katsoa, vain se mitä nyt mietin, on tärkeätä.

Nykyään Jari vetää Lohjan Sportiaa ja Minna vetää Sellon Esprit liikettämme oman tiiminsä voimin.

Nämä vuodet ovat olleet kaikkea muuta kuin tasaisia. On ollut sekä kausivaihteluita että liiketoimintamuutoksia, mutta kyllä minä yhä vielä tekisin sen saman päätöksen kuin 1999, eli siirtyisin yrittäjäksi. Olen sanonut omalle pojalle, jolla oli vaikea kausi viimevuona HIFK:ssa. pelaaja mitataan vasta sitten kun on vaikeaa eikä meinaa mikään onnistua, silloin mitataan kaveri, pitää katsoa eteenpäin jatkaa hommia, niin se vain on.

Ruuhkavuodet ovat hiukan helpottaneet, mutta se että on ollut Yrittäjä on voinut lähteä töistä aikaisemmin hoitamaan muonitukset kotona valmiiks,i kun koulusta tullaan ja harkkoihin päästään tankattuna. Tytär Emilia 12 ratsastaa ja käy ensimmäisiä heppakisojaan läpi, ja isoveli Joonas opiskelee ja pelaa jääkiekon SM sarjaa Raumalla.

Kauppiaan elämä nykyään

Nykyään Jari hoitaa Lohjan liikettä loistavien ja palvelualttiiden nuorten myyjien kanssa. Apuna toimivat kuvassakin mukana olevat Kati ja Janina sekä kilpailemassa SM-kisoissa juuri ollut Tuukka, sekä vielä myös Juuso ja Emma.

Pidän erittäin tärkeänä, että meiltä lähtevä nuori on saanut paljon onnistumisen tunteita ja valmiuksia elämään. Se on yksi minun tehtävistäni auttaa nuoria eteenpäin.
Kaupan-ala elää ja muuttuu, kehitykselle ei voi mitään, sen mukana pitää vaan uskaltaa jättää jotain pois ja uskaltaa panostaa omiin vahvuuksiin kohtuudella.
Lohjan liikkeellä on menossa pieni konseptin muutos, jolla haetaan toiminta malli selvitä ja kehittyä tässä markkinatilanteessa. Vahvuutemme on ulkoiluvaatteet ja jalkineet, sekä pikkukaupungiksi kohtuullisen laaja välinepuoli, kertoo Jari.

Nettimyynti kasvussa mutta palvelevia liikkeitä tarvitaan

Jarillakin on oma verkkokauppa ja sen myynti on ollut vuosi vuodelta nousussa, mutta valikoimissa on tuotteita, jotka yhä vielä on parempi ostaa paikanpäältä.

On se vaan niin että kengät ja ulkoiluvaatteet on parempi ostaa liikkeestä. Täällä saat kokeilla rauhassa, vaikka kuinka monet kengät ja vaatteet. Se on myös ekologisempaa kuin lähetellä laatikoita ympäri maailmaa. Tässä myös säästyy itseasiassa aikaa, kun nimenomaan sopivat kengät oikeaan tarkoitukseen löydetään yhdellä käynnillä.

Meillä Team Sportia ketjussa osataan nykyään katsoa kaupunkikohtaisesti, mitä tuotteita menee. Totta kai jokaisella liikkeellä on samat perusvalikoimat, mutta meillä on jokaisella liikkeellä kaupunkikohtaisesti hieman erilaiset painotukset ja pyrimme aina tekemään entistä enemmän paikallisten seurojen kanssa yhteistyötä ja varmasti kannattaa kysyä meiltä tarjous seuravaatetuksesta, vinkkaa Jari.

Olen aina sanonut, että sovittaminen ei maksa mitään, Jari jatkaa.

Yrittäjän elämä on täynnä ylä- ja alamäkiä ja Jari sanookin, että muutaman pimeämmän ja huonomman vuoden jälkeen nyt on aika valoisempien vuosien.

Kauppiaan ajatuksia Lohjasta

Lohja tarvitsee kasvua ja siinä on oma paikkansa myös paikkakunnan yrityksillä. Jos lohjalaiset tilaisivat paikkakunnan omilta yrityksiltä, ne voisivat kasvaa ja palkata lisää henkilökuntaa alalla kuin alalla ja tulevaisuuden suuntaviivat tehdään kaupunginhallinnossa, jonne Jarikin laittaa viestiä menemään.

Lohjalla on hyvä asua ja perheille on harrastuksia joka lähtöön. Lisäksi täällä on kaunis luonto, ja järvi tietysti. Lohjalla on myös edullista asua ja joka suuntaan on lyhyet välimatkat. Asiakkaat ovat tietenkin parasta A-ryhmää.

Keskustan kehittäminen ”pienellä varauksella” on ollut hyvä asia.  Kaavoitus -ja kehityspäätökset ovat olleet sivustaseuraajana usein isojen ketjujen heiniä ja ajoittain ”Me ollaan hyviä henki” loistaa poissaolollaan. Jos Lohja käyttää lohjalaisia palveluita alasta riippumatta, Lohja voi tulevaisuudessa paremmin paljon paremmin, Jari vinkkaa

Jari näkee Team Sportin kanssa toiminnan selkeänä hyvänä asiana omalle kauppiasuralleen. Team Sportialla on selkeä näkemys, miten liikkeet toimivat ja jokaisella liikkeellä on liikkumavaraa liikkeen valikoimissa juuri oman alueen menekin ja harrastusten mukaisesti.

Kuten sanoin aiemmin, odotan seuraavien vuosien olevan enemmän valovuosia kuin pimeitä vuosia, vaikka liiketoiminnassa mikään ei ole koskaan varmaan ja yrittäjän on aina hyvä olla vähän epävarma ja peloissaan tulevasta.