Lohjan asemalla sijaitseva Baken Decor sai alkunsa, kun Susanna Lehtelä jaJohanna Tamminen yhdistivät voimansa.

–Päädyimme yhteen sattumien kautta. Susannalla oli KukkuCakes nimellä toimiva tilausleipomo ja hän kaipasi lisäkäsiä. Emme tunteneet toisiamme aiemmin, mutta asia tuli puheeksi. Minäkin olen leiponut paljon kotona. Lisäksi olin perustanut jo aikaisemmin leivontatarvikkeiden verkkokaupan, kertoo Tamminen.

Toimintansa Baken Decor aloitti viime lokakuussa. Alku on ollut lupaava.

–Asiakkaat ovat löytäneet meidät hyvin. Susannakin on nyt saanut paljon uusia asiakkaita, kun leipomo toimii julkisella paikalla. Ennen hän leipoi kotona, Tamminen sanoo.

Baken Decor toimii Lohjan asemalla Kukkatalo Muotikukan kanssa samassa rakennuksessa. Kakkuleipomon ja kukkakaupan yhteistyö on kuin luotu juhlia ajatellen.

–Sesonkeina meillä on yhteisiä settejä; voi ostaa leivosrasian ja kukkakimpun kukkakaupan verkkokaupan kautta. Settejä on tarjolla esimerkiksi ystävänpäiväksi ja naistenpäiväksi. Lisäksi voi hyödyntää pienen alennuksen, jos järjestää isommat juhlat ja ostaa tietyllä summalla kukkia ja tekee kakkutilauksen meille, Tamminen kertoo.

Kahvilaa Baken Decorin yhteydessä ei ole, mutta herkkuja voi kyllä ostaa mukaan.

–Hankimme alkuvuodesta konditoriavitriinin, josta saa esimerkiksi leivoksia, laskiaispullia, kakkupaloja ja smoothieita. Olemme panostaneet nyt tähän uutena juttuja, joten toivottavasti ihmiset löytävät sen, Tamminen toivoo.

Bake’n Decor on tunnettu etenkin fantasiakakuistaan. Kakun koristukseksi voidaan loihtia vaikka minkälaisia hahmoja.

Komeita fantasiakakkuja

Baken Decor tunnetaan erityisesti näyttävistä fantasiakakuistaan.

–Meidän leipomolta pyydetään paljon kakkuja, joissa on sokerimassahahmoja, koska ihmiset tuntevat meidät juuri niistä. Perinteisiä kakkuja tilataan vähemmän, kertooTamminen.

Kaikenlaisten kakkujen ja kahviherkkujen valmistus kuitenkin onnistuu.

–Teemme kaikenlaisia leivonnaisia, suolaisia piirakoita, kuppikakkuja…, Tamminen luettelee.

Sokerimassasta voi tehdä vaikka minkälaisia hahmoja, joten kakun koristelussa on vain mielikuvitus rajana. Jalkapallon ystävälle voidaan tehdä jalkapallokakku ja Ryhmä Haun fanille kyseisen teeman mukainen kakku. Joskus aihe on sellainen, että koristelu tuottaa päänvaivaa.

–Kerran teimme Singapore-kakun. Kakun tilaajalla oli jokin yhdistävä tekijä tämän maan kanssa, mutta meille maa oli ihan vieras. Koristelu piti silti toteuttaa. Se oli erikoinen ja haastava aihe, kertoo Lehtelä.

Monet hääkakut ovat melko perinteisiä; valkoisia kakkuja, joissa on aitoja kukkia koristeena. Erikoisempiinkin toiveisiin on silti törmätty.

–Olemme tehneet punaisen kakun mustilla valumilla. Koristeina oli hämähäkkejä, pääkalloja ja ruusuja, Lehtelä kertoo.

Koristelussa seurataan myös maailman trendejä ja uusia koristelutyylejä.

–Valumat alkavat nyt väistyä. Ne ovat olleet muodissa niin kauan. Nyt toivotaan paljon eri tekstuureja, rosoisempaa pintaa, kevyitä muotoja ja ilmavia materiaaleja, kuten riisipaperia. Muotoja ja kolmiulotteisuutta on enemmän, Lehtelä kertoo.

Päivänsankarin mielenmukaisia kakkuja toteutetaan monenlaisista aiheista.

Korona sai kakut kutistumaan

Koronapandemia on vaikuttanut juhlintaan, kun moni juhla on jouduttu perumaan, siirtämään tai muuttamaan erilaiseksi kuin ensin suunniteltiin. Miten pandemia on näkynyt kakkuleipomossa?

–Ihmiset kyllä tilaavat kakkuja, mutta niiden koko on pienentynyt. Kohti kevättä mentäessä tilatut kakut muuttuvat koko ajan isommiksi. Sormet ristissä odotamme, pienenevätkö ne vielä. Kakkuja on myös tilattu kotiovelle, vaikka juhlia ei olisi pidetty. Yksi koronakesä tässä on kuitenkin jo mennyt, joten uskon, että ensi kesänä häitä vietetään, mutta vähän pienemmällä porukalla, Tamminen veikkaa.

Hän kertoo, että korona on vaikeuttanut etenkin isojen juhlien järjestämistä, mutta esimerkiksi syntymäpäiviä on vietetty tilanteesta huolimatta.

SMS

Hääkakuissa suositaan perinteisesti valkoista väriä ja aitoja kukkia.