Sisarukset Jani Méling ja Anu Räikkönen viettävät ensi kesän hieman erilaisissa merkeissä kuin yleensä. He nimittäin ostaa täräyttivät Lauttaravintola Kaljaasin Seija ja Kari Virolaiselta. Miten siinä niin kävi?

–Tämä onkin hyvä kysymys, Méling sanoo ja nauraa makeasti.

–Minulla on ollut aina haaveena jonkinlaisen ravintolakahvilan pitäminen sivutyönä. Vuosi sitten keväällä suoritin anniskelu- ja hygieniapassit ja vinkkasin sitten Seijalle, että voin tulla auttamaan Kaljaasiin, jos on tarvetta. Autoin häntä sitten viime kesänä ja puhuimme Kaljaasin tulevaisuudesta ja siitä, että lauttaravintola on lohjalainen maanmerkki, Méling jatkaa.

–Kaljaasissa on älyttömän hieno, ihan omanlaisensa fiilis. Olen huomannut sen niin asiakkaana kuin työntekijänäkin. Kun kaikki tulevat tänne järven keskelle hyvällä fiiliksellä, ei työntekijäkään voi olla pahalla päällä. Hyvä mieli tarttuu.

Mélingillä on toinen päätyö, joten Kaljaasiin tarvittaisiin joku kaveriksi, jos hän mielisi alkaa vetää lauttaravintolaa. Pitkäaikainen haave kuitenkin kutitteli mielen taustalla ja innostus kasvoi. Kauaa ei kaveria tarvinnut etsiä, sillä pian innostus tarttui myös Räikköseen.

–Meillä on molemmilla muu päätyö, mutta tämä sopii kesäaikaamme paremmin kuin hyvin, Méling sanoo.

Anu Räikkösellä ja Jani Mélingillä on edessä ensimmäinen kesä lauttaravintolan omistajina.

Ainoa laatuaan

Kaljaasi on ainutlaatuinen lauttaravintola Suomessa.

–Tämä on Suomen ainoa lauttaravintola, joka kelluu paikallaan keskellä järveä. Liikkuvia ja rannassa olevia lauttaravintoloita löytyy muualtakin, mutta ei tällaista, Méling kertoo.

Vaikka lauttaravintola on nyt siirtynyt uusille omistajille, Virolaiset ovat luvanneet olla apuna kaikessa tarvittavassa. Päänvaivaa voi alkuun aiheuttaa esimerkiksi lautan siirto.

–On älyttömän hienoa, että he ovat luvanneet auttaa kädestä pitäen, Méling iloitsee.

Kevään aikana on heilutettu maalipensseliä ja järjestelty paikkoja. Kaikki alkaakin olla valmiina avajaisia varten, jotka pidetään vappupäivänä 1.5. kello 12.00–18.00.

–Ajattelimme ensin, että olisimme avanneet jo vappuaattona, mutta eivät ihmiset olisi ehtineet tänne töiden jälkeen, kun koronarajoitusten vuoksi ravintola täytyy sulkea jo kello 18.00 ja anniskelu lopettaa kello 17.00.

Toukokuussa Kaljaasi on avoinna viikonloppuisin ja koulujen päättäjäisviikonlopusta lähtien ti–su. Juhannuksen jälkeen avoinna ollaan joka päivä. Toukokuussa Kaljaasi on vielä Kalkkipetterin rannassa, mutta sinne tullaan silti veneillä, sillä kulku rannan kautta ei ole mahdollista. Kesäkuussa lautta siirtyy järvelle.

Koko perheen lauttaravintola

Méling ja Räikkönen kehittävät Kaljaasia entistä enemmän koko perheelle suunnatuksi paikaksi. Se näkyy niin tarjottavissa kuin aktiviteeteissakin.

–Tuotteet ovat muuttuneet hieman. Virolaisen perinteiset lihapiirakat kurkkusalaatilla ja paninit säilyvät valikoimassa, mutta lisäksi on tulossa uutta purtavaa. Pizzat ja ranskalaiset ovat ehkä enemmän lastenkin mieleen. Lisäksi meillä on pehmiskone, Méling esittelee.

–Aktiviteettien osalta on tulossa sup-lautojen ja vesijetin vuokrausta yhteistyössä Fun4Rentin kanssa. Lisäksi lautalta löytyy tv ja Nintendo-pelikonsoli. Muutakin on mielessä, mutta ei paljasteta niitä vielä.

Juomapuolella on uusittu mm. viinivalikoimaa. Oluttarjonnassa löytyy perinteisten oluiden lisäksi erikoisoluita.

–Hartwallin kanssa on pohdittu tämän hetken trendejä, Méling toteaa.

Irtohanoja on myös tulossa toiselle lautalle. Kun palvelupisteitä on kaksi, jonoja ei muodostu niin paljon ja turvavälit pystytään pitämään paremmin. Yhteensä Kaljaasi koostuu kahdesta katetusta lautasta ja kahdesta ulkolautasta.

Tulevalle kesälle riittää paljon suunnitelmia. Koronatilanteen kehittyminen ja voimassa olevat rajoitukset määrittävät lopulta sen, millainen kesästä tulee, mutta näillä näkymin näyttää ihan hyvältä.

–Bändejä on buukattu jo elokuun puoliväliin saakka. Tavoitteena on, että elävä musiikki soisi joka toinen viikko.

Kaljaasi on Suomen ainoa lauttaravintola, joka palvelee asiakkaita ankkuroituna järvelle. Muut lauttaravintolat sijaitsevat rannoilla tai seilaavat vesillä.

Vähän kuin menisimme kesämökille, mutta ilman ruohonleikkuria”

Tieto lauttaravinolan jatkosta on jo kiirinyt kylällä ihmisten korviin. Vastaanotto on ollut iloinen ja helpottunut.

–Olemme saaneet pelkästään positiivista palautetta. Tätä uutista on odotettu, että Kaljaasille on löytynyt jatkajat. Ihmisillä oli tiedossa, että Seija oli jo pidempään suunnitellut Kaljaasista luopumista, joten oli pelko, että Kaljaasi lopettaa kokonaan, Méling sanoo.

Kaljaasi jatkaa vanhalla, tutulla paikallaan ja venekuljetus onnistuu jatkossakin niin Vieremän kuin Lasitehtaankin rannasta. Lauttaravintolan puhelinnumerokin pysyy samana.

Kaljaasin uudet omistajat suhtautuvat tulevaan kesään innostuneesti.

–Teemme kumpikin paljon hallinnollisia töitä, joten tämä tuo ihanaa vastapainoa töihimme. Vähän kuin menisimme kesämökille, mutta ilman ruohonleikkuria. Eikös kaikille mökeille mennä puuhastelemaan. Meillä on lautan kyljessä henkilökunnan vene, jossa voi vaikka nukkuakin.

–Nyt toivotaan vain hyviä säitä ja sitä, että koronatilanne helpottaa entisestään, Méling sanoo.

SMS