Keksijä ja jääkarusellimies Janne Käpylehto on sahannut aiemmin mm. maailman suurimman jääkarusellin, jäästä tehdyt rattaat ja maailma ensimmäisen pyörivän jääkiekko-ottelun. Nyt järjettömyydet menivät harppauksen eteenpäin, kun Käpylehto ystävineen sahasi Sammatissa maailman suurimman donitsin.

–Postasin Sammattin Facebook-ryhmään havainnekuvan ja kerroin, että tällaista hyvin vaikeaa, mutta toimiessaan erittäin ihmeellistä toteutusta aion yrittää. Vanhojen jääkarusellisahaajien lisäksi mukaan ilmoittautui lauma uusia ja päätin kokeilla tätä järjettömyyttä, Käpylehto kertoo.

Donitsin päällä seistessä näyttää siltä kuin saari olisi sahattu irti ja se pyörisi. Donitsin päällä juhlittiin ja mm. saunottiin kokoontaitettavassa Saunogo-saunassa. Maisemat vaihtuivat saunan ikkunasta: saari näkyi koko ajan, mutta jo hetken päästä saaresta näkyi sen toinen puoli.

Jäätä sahattiin yli puoli kilometriä. Donitsin ulkohalkaisija on 104 metriä ja massa noin 660 000 kg. Jään paksuun on noin 16 cm. Donitsi pyörii kahdella sähköperämoottorilla.

Janne Käpylehto ystävineen sahasi jäädonitsin saaren ympärille.