Hyvinkää–Hanko-ratavälin sähköistysurakka etenee aikataulussa. Siihen liittyne Karjaa–Hanko-osuuden henkilöjunaliikenne korvataan busseilla vuoteen 2024 saakka.

Väyläviraston hankkeessa sähköistetään Hyvinkään ja Hangon välinen rata noin 149 kilometrin matkalta ja parannetaan yhteysvälin tasoristeysturvallisuutta. Matkustajajunaliikenne on korvattu busseilla Karjaan ja Hangon välillä kesäkuusta 2021 alkaen. Matkustajaliikenteen korvaaminen busseilla jatkuu sähköisen junaliikenteen alkamiseen asti. Kokonaisuudessaan hanke valmistuu vuonna 2024.

Hyvinkää–Karjaa-ratavälin sähköistysurakassa on käynnissä sähköratapylväiden perustuksien asennustyöt. Karjaan ja Hangon välisellä rataosuudella on käynnissä sähköratapylväiden asennukset.

–Tällä hetkellä ratajohdon asentaminen on aloitettu Karjaan suunnalta kohti Hankoa. Hangon ratapihalla asennetaan kesän aikana sähköratapylväiden perustuksia. Hanke etenee suunnitellusti ja valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2024, kertoo projektipäällikkö Harri Sakki Väylävirastosta.

Karjaa–Hanko-rataosalla on kiskobusseilla hoidettavaa liikenne- ja viestintäministeriön ostosopimukseen perustuvaa henkilöliikennettä. Ratavälin henkilöliikenne on nyt korvattu bussikuljetuksilla, jotka jatkuvat vuoteen 2024 saakka.

–Henkilöjunaliikenteen korvaaminen busseilla jatkuu siihen saakka, kunnes sähköistysurakka on valmis Karjaan ja Hangon välillä ja sähköinen junaliikenne voidaan aloittaa. Tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa, mutta yhteysväli saattaa valmistua ennen koko hankkeen valmistumista. Meidän ei siis tarvitse odottaa Hyvinkään ja Karjaan välisten sähköistystöiden valmistumista, kertoo VR-Yhtymän pääsuunnittelija Sami Hovi.

Hovin mukaan päätöksellä henkilöjunaliikenteen korvaamisesta busseilla VR haluaa rauhoittaa rataosan sähköistystöille ja varmistaa, että tavaraliikenne pääsee kulkemaan rataosalla mahdollisimman hyvin.

–Tavoitteenamme on varmistaa, että tavaraliikenne pääsee kulkemaan jouhevasti ja että ratatyöt pääsevät etenemään suunnitellusti. Matkustajille haluamme tarjota selkeän ja yhtenäisen liikennemallin töiden aikana, jotta viimeistään vuonna 2024 pääsemme palaamaan matkustajaliikenteeseen, Hovi kertoo.