Veli Pelkonen, Pasi Saarimäki ja Outi Fingerroos.

 

Vihdin Karjalaseura ry:n tutkimus- ja kirjahanke ”Vihdin karjalaiset – evakkotieltä Länsi-Uudenmaan rakentajiksi” käynnistyi varainhankinnalla kaksi vuotta sitten. Hankkeelle on löytynyt tukijoita, mutta lisää tukea kaivataan niin yksityisiltä kuin yhteisöiltäkin.

Tutkimus- ja kirjahankkeessa tutkitaan, miten karjalaiset evakot ja näiden jälkeläiset ovat vaikuttaneet Vihdin kunnan ja Länsi-Uudenmaan alueen yrityselämässä, kunnallishallinnossa ja -politiikassa, järjestötoiminnassa, kulttuurissa, urheilussa ja seurakunnassa. Tutkimushankkeesta syntyy kirja, kuva-arkisto, verkkomateriaalia ja erilaista oheistoimintaa. Tarkoitus on selvittää myös ns. perusvihtiläisiltä kokemuksia evakoista, näiden perheistä ja toiminnasta.

-Olemme tähän mennessä kartoittaneet henkilöitä ja yhteisöjä, joiden historian kautta voidaan selvittää evakkojen ja näiden perheiden asettumista uudelle kotiseudulle, kertoo Vihdin Karjalaseura ry:n puheenjohtaja Veli Pelkonen.

-Varainhankinnan lisäksi olemme tehneet erilaista perusselvitystä, aineiston koontia ja avanneet yhteistyösuhteita mm. Heinjoki – säätiön, Hiidenheimo -säätiön ja Vanjärvi – seuran kanssa, listaa Pelkonen.

-Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen kanssa on sovittu yhteistyöstä. Yhteistyöhankkeen vetäjänä on professori Outi Fingerroos ja tutkijaksi Vihtiin tulee tutkijatohtori Pasi Saarimäki.

-Fingerroos on korkeasti arvostettu Karjala -tutkija. Hänen tutkimuksensa ovat keskittyneet muun muassa muistitietotutkimukseen, etnisyyteen ja identiteetteihin, siirtolaisuuteen, poikkeusaikojen muistamiseen ja yhteiskuntaetnologiaan. Saarimäki on tutkijalahjakkuus, joka on viime aikoina tutkinut mm. keskipohjalaisia vaikuttajaverkostoja.

-Tutkimusosio on nyt lähtenyt käyntiin. Yhteisenä tavoitteena on saada aikaan niin merkittävää ja mielenkiintoista historiankirjoitusta, että se kiinnostaa muitakin suomalaisia kuin meitä vihtiläisiä, sanoo Pelkonen.