Paikalliset majapaikat ja hotellit tarjoavat autenttisen ja rikkaan kattauksen paikallista kulttuuria, perinteitä ja kokemuksia. Ne tarjoavat mahdollisuuden uppoutua aitoon suomalaiseen kulttuuriin. Käsityöläistuotteiden, kotitekoisten herkkujen ja lähiruoan kautta saa kosketuksen paikalliseen elämäntapaan. Samalla tuetaan paikallisia yrittäjiä. Autenttinen, paikallinen ja historiaa henkivä kokonaisuus on esimerkiksi Karkkilassa Högforsin ruukin tuntumassa sijaitseva tunnelmallinen Tehtaan Hotelli.

Tehtaan Hotelli on läheisesti sidoksissa Karkkilan teollisuushistoriaan. Hotellin kartanotyyppinen ympäristö muodostuu Högforsin ruukin patruunoiden eri ajanjaksojen aikana pystyttämistä rakennuksista, jotka vehreine pihoineen ovat keskeinen osa kulttuurihistoriallisesti merkittävää ruukkialueen kokonaisuutta. Hotellikokonaisuus muodostuu neljästä maalauksellisen kauniista rakennuksesta. Pihapiirissä seisoo 200-vuotias tammi, ja joen rannassa sijaitsee tunnelmallinen sauna.

Tehtaan Hotellilla voi järjestää upeita juhlia, yritystilaisuuksia tai vain nauttia irtiotosta upeissa maalaismaisemissa. Hotelli ei ole pelkästään majoituspaikka, vaan kokemus. Se on paikka, jossa voi yöpyä mukavasti, nauttia herkullisesta ruoasta ja samalla uppoutua Karkkilan historiaan.

Tehtaan hotellin ympäristö tarjoaa myös kattavasti tehtävää ja nähtävää vierailijalle. Karkkilan 1800 -luvulta peräisin oleva ruukki- ja työläiskulttuuri luo oman elämyksellisen tunnelman alueelle. Hotellin pihapiiristä löytyy Suomen Valimomuseo, ja lähistöllä sijaitsee myös ihastuttavan idyllinen Fagerkullan työläisalue, joka on säilynyt aktiivisena kyläyhteisönä.

Myös luonnossa liikkujalle Tehtaan Hotelli on oivallinen tukikohta. Lähimetsistä löytyy luontopolkuja ja kävelyreittejä, sekä maastopyöräilyyn soveltuvia pyöräilyreittejä. Karkkilan vesistöissä on myös hyvät puitteet kalastukseen ja vaikkapa kanoottiretkille.

Karkkila tunnetaan myös harvinaisen vetovoimaisesta kulttuuristaan, johon kuuluvat muun muassa elokuvateatteri Kino Laika, jonka toisena omistajista toimii suomalaisen elokuvahistorian uranuurtajana tunnettu Aki Kaurismäki.

Ravintola Tammen alla on lähiruokaa arvostavan kulinaristin taivas

Tehtaan Hotelli koki tyylikkään kasvojenkohotuksen vuonna 2019, kun johtoon astui kokenut ravintola-alan pioneeri Leena Hasselman. Hasselman on aikaisemmin pitänyt miehensä Lasse Lindströmin kanssa Pariisissa Au Soleil de Minuit -nimistä suomalaisravintolaa. Pariskunta on asunut myös muun muassa Singaporessa, ja kokemusta ja näkemystä ravintola-alalta on karttunut jo vuosikymmenten ajan ennen kotipaikkakunnalle Karkkilaan paluuta.

Asiakkaat arvostavat ravintolakokemuksissa nykyään lähiruokaa ja lähellä tuotettua, ja myös Tehtaan hotellin Hasselman on myös huomannut asian.

-Trendihän on pidemmän aikaan jo ollut ravintolapuolella se, että lähiruokaa arvostetaan, Leena Hasselman toteaa.

-Meidän ravintolassamme, jossa ruoan laatu on suuressa roolissa niin toki halutaan myös tukea lähialueen tuottajia. Kun saadaan suoraan tilalta niin jää kaikki välikädet pois, ja ruoka saadaan tuoreempana, Hasselman kertoo.

Aikaisemmin elintarvike- ja ravintola-alalla puhuttiin enemmän luomusta, mutta nykyään kuluttajille ja asiakkaille merkkaa enemmän se, että tuote on peräisin läheltä. Läpinäkyvyys, eettisyys ja lähellä tuotettu on isommassa roolissa kuin se että tuote voidaan luokitella luomuksi, mutta tulee kaukaa. 

Tehtaan Hotellin ravintolaruoka on tyyliltään mutkatonta ja klassista. Laadukkaat raaka-aineet tulevat läheltä, ja ne valmistetaan huolellisesti intohimolla ja ammattitaidolla.

-Me halutaan tarjota hyvin valmistettua, klassista ravintolaruokaa, Hasselman linjaa.

Tyyliltään ravintola on keskieurooppalainen ja tunnelma henkii ajattomuutta. Vivahteikkaan elegantista ilmapiiristä huolimatta ravintola on helposti lähestyttävä, ja sinne ei tarvitse tulla parhaat päällä.

-Laadusta ei silti tingitä, Hasselman tähdentää.

Tehtaan Hotellin ravintola puhaltaa takaisin henkiin klassisen ravintolakulttuurin, jota ei Hasselmanin mukaan ole runsaasti jäljellä pienillä paikkakunnilla Suomessa . Erilaiset pikaruoka- ja streetfood -kulttuurit ovat saaneet enemmän jalansijaa suomalaisessa ravintolakulttuurissa, ja

-Onhan tämä aika kunnianhimoista, mutta me haluamme tavoittaa ruoasta ja elämyksistä kiinnostuneita ihmisiä, yrityksiä ja vierailijaryhmiä, Hasselman kertoo.

Hyvä ruoka on yksi Tehtaan Hotellin tarjoamista elämyksistä, mutta ei suinkaan ainoa. Historiallinen ja kaunis ympäristö, luonto ja palvelu tuovat vierailijoille uniikin ja autenttisen elämyksen upeassa miljöössä.

-Täällä voi ikään kuin hetken olla tehtaanjohtajan kengissä, Hasselman naurahtaa.

Asiakkailta on kuultu palautetta esimerkiksi siitä, että Tehtaan Hotellilla tuntuu kuin aika pysähtyisi. Kiireen tuntu häviää, kun pystyy nauttimaan kauniista ympäristöstä ja hyvästä ruoasta kaikessa rauhassa.

-Joku on joskus sanonut, että tuntuu kuin tulisi elokuvaan, kun tänne astuu, Hasselman muistelee.

Vieraanvaraisuus ja vanhan ajan ylellisyyden tuntu tuovat kohotteisen tunnelman Tehtaan Hotellin tiluksilla vierailijalle. Hasselman kertookin, että he pyrkivät tarjoamaan asiakkailleen tunteen siitä, että he ovat vieraanvaraisuuden kohteena, oli kyseessä sitten vapaa-ajan matkailu, yritystilaisuus tai juhlat.

Kotimaan matkailu on tullut jäädäkseen

Kotimaan matkailu on säilyttänyt vahvan viimevuosina kasvaneen suosionsa, vaikka ovet ulkomaille ovatkin avautuneet taas. Monet matkailijat arvostavat nyt yhä enemmän elämyksiä ja uniikkeja kokonaisuuksia, joissa pääsee kokemaan autenttisuutta. Suosimalla pieniä, paikallisia majoituspaikkoja matkailijat voivat myös vaikuttaa suoraan siihen, että matkailutulot jäävät alueelle.

Lopulta matkailussa on aina kyse ainutlaatuisten kokemusten luomisesta. Pienemmät majapaikat ja elämystilat tarjoavat persoonallisen, intiimin ja mieleenpainuvamman vaihtoehdon suurille hotelliketjuille. Tällaiset kokemukset jättävät pysyvän muiston ja antavat matkailijoille syvemmän ymmärryksen kotimaisesta historiasta, kulttuurista ja yhteisöistä. Tehtaan Hotellin kaltaiset majapaikat, ravintolat ja elämystilat ovatkin maakuntamatkailun aarreaitta. Ne tarjoavat ikkunan paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin, edistävät kestävää matkailua ja luovat unohtumattomia kokemuksia.