Taidetestaus alkoi Lohjalla 5.5. ensimmäisellä vierailulla. Lähialueen oppilaat saapuivat Laurentius-saliin PLAY! Pelimusiikin konserttiin. Ilman poikkeusjärjestelyjä ei kuitenkaan selvitty: paikkoja oli rajoitetusti, julkista liikennettä ei käytetty vaan kaikki matkat hoituivat tilausbussein, ja turvaväleistä ja käsihygieniasta pidettiin hyvää huolta. Sairaana matkaan ei lähdetty.

Korona pysäytti 2020 kevään ja syksyn Taidetestaajat-vierailut käytännössä kokonaan. Nyt keväällä 2021 vierailuja tehdään erityisjärjestelyin ja turvallisuus edellä. Taidetestaajat pyrkii tarjoamaan mahdollisimman monelle nuorelle korkealaatuisen taide-elämyksen poikkeuksellisen tilanteen asettamat vaatimukset huomioiden. Syksyn vierailuille osallistuvien koulujen rehtoreille on lähetetty kysely, jolla kartoitetaan osallistumismahdollisuuksia koulukohtaisesti.

–Elämme melkoisen haastavia aikoja, toteaa hankepäällikkö JoonasKeskinen.

–Taideorganisaatiot noudattavat toiminnassaan turvallisuusrajoituksia, ja kouluilla on omia ohjeitaan ja sääntöjään, joiden mukaan toimitaan. Koordinaatiotiimimme on tehnyt valtavan urakan räätälöidessään vierailuja sellaisiksi, että mahdollisimman moni kasiluokkalainen pääsee osallistumaan. Valtakunnallisen hankkeen toteuttamisen kannalta tilanne on monimutkainen. Kaikki vierailut, jotka voitiin syksyllä toteuttaa, toteutettiin ja osa siirrettiin keväälle 2021, kuten Lohjan kaupunginorkesterin PLAY! Pelimusiikin konserttikin.

Lohjalla testattiin pelimusiikkia

Game Music Collective on Euroopan ensimmäinen nuorista musiikin ammattilaisista koottu pelimusiikkiorkesteri. Lohjan Kaupunginorkesterin ja Game Music Collectiven yhteiskonsertissa pääsi kuulemaan klassikkopelien sekä uusimpien hittipelien musiikkia suuren orkesterin esittämänä.

Game Music Collective on noin 20 muusikosta koostuva orkesteri, joka täydentyy tarpeen mukaan kuorolla ja muilla vierailevilla tähdillä. Game Music Collective Band on puolestaan orkesterin jäsenistöstä koostuva seitsemän hengen yhtye. Game Music Collectiven ensikonsertissa Finlandia-talolla syyskuussa 2017 soitettiin pelimusiikkia laajasti useista eri pelisarjoista kapellimestari Eero Lehtimäen johdolla. Tämän jälkeen kollektiivi on tehnyt useita pelimusiikkiin liittyviä esiintymisiä konserttitaloissa, festivaaleilla sekä pelitapahtumissa.

Lohjan kaupunginorkesteri on runko-orkesteri, jossa työskentelee 12 vakituista muusikkoa. Monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu niin klassista kuin viihdemusiikkiakin. Orkesteria täydennetään sinfoniaorkesteriksi avustajia palkkaamalla aina soitettavan teoksen mukaan.

Lohjan kaupunginorkesteri on esiintynyt mm. Jose Carreraksen, Placido Domingon, Rolando Villazonin, Andrea Boccellin sekä Il Divo-tenoreiden kanssa. Taidetestaajat-hankkeeseen orkesteri pääsi mukaan ensimmäisen kerran vuonna 2020 ja Lohjan kaupunginorkesteri on valittu Taidetestaajiin jo myös vuodeksi 2022.

Taidetestaajientavoitteenapysyvätoimintamalli

Taidetestaajiin on lukuvuosina 2017–2020 osallistunut yhteensä lähes 180 000 kahdeksasluokkalaista sekä noin 18 000 valvojaa. Toiminnalle on saatu rahoitus myös lukuvuodeksi 2021–2022.

–Koulut saavat vierailut valmiina kokonaisuuksina sekä vinkkejä sisältöjen hyödyntämiseen osana opetusta. Malli on otettu hyvin vastaan niin taidekentän, opettajakunnan kuin nuortenkin taholta, kertoo Keskinen.

–Meillä on tavoitteena saada Taidetestaajista pysyvä toimintamalli. Suhteellisen edullisilla kokonaiskustannuksilla voidaan vahvistaa nuorten kulttuuristen oikeuksien toteutumista ja edistää tasa-arvoisia taidekokemuksia.

MikäTaidetestaajat?

Taidetestaajat vie kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset korkealaatuisen taiteen pariin. Suomen Kulttuurirahaston, Svenska kulturfondenin ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton yhteishanke jatkuu lukuvuonna 2021–2022 yhden vierailun mallilla, jossa luokat käyvät oman lähialueensa taidekohteessa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee hanketta.