Käsityönäyttely pidetään vuonna 1863 rakennetussa Miinan mökissä.
Miinan mökissä kävijää tervehtii nyt oikea käsitöiden ystävän paratiisi, kun pystyyn on pistetty jo 33. käsitöiden myyntinäyttely. Katseltavaa ja ostettavaa riittää. Näyttelystä löytyy mm. pärekoreja, lapasia, villasukkia, kynttilöitä, pipoja, kortteja, saippuaa, patakintaita, keramiikkaa, korvakoruja, vaatteita, kasseja, puunkantotelineitä, puukkoja, koristeita, säärystimiä, huiveja ja virkattuja koreja. Anne Linnonmaa Sammattiseurasta kertoo, että viime vuonna kaivattiin mm. miesten ja lasten sukkia. Asia on nyt korjattu ja niitäkin on tarjolla.
Käsityönäyttelyt saivat alkunsa vuonna 1985, kun Sammattiseurassa ajateltiin, että käsityöteema sopisi hyvin Miinan mökkiin, koska Miina itse oli kova käsityöihminen, kertoo Reino Rannikko, joka on itse jo 13. polven sammattilainen, sillä hänen sukunsa on viihtynyt Sammatissa 1500-luvulta lähtien.
-Miinalle ja Lönnrotin suvulle myös kahvi oli tärkeä asia, mikä sopii perinteeseen. Meillä onkin täällä pieni kahvitus, joten näyttelyyn voi tulla vaikka retkelle. Tarjottavat tulevat Karstulta Eilan Juhlapalvelusta. Ne saavuttivat viime vuonna valtavan suosion, kertoo Linnonmaa.
Monipuolinen käsityökattaus
Yhteensä näyttelyssä on käsitöitä 23:lta tekijältä. Lisäksi näyttelyssä on paikallisten tekijöiden kirjoja: Liisa Laurilan Valkoisen talon aika, Eeva Joenpelto -seuran Kenen Suomi? Sammatti 1918 ja Toivo Haation Sammatin Suojeluskunnan neljännesvuosisata.
-Olemme yrittäneet löytää monipuolisen kattauksen erilaisia käsitöitä. Mukana on paljon vanhoja tekijöitä, joista osa on ollut mukana jo yli 20 vuotta. Osa taas on täällä nyt ensimmäistä kertaa, Linnonmaa sanoo.
Hän kertoo, että käsityönäyttely on varsin suosittu sekä käsityökansan että kävijöiden parissa. Tänä vuonnakin mökki täyttyi käsitöistä sitä rataa, että muutamien tuotteet eivät enää mahtuneet mukaan, vaan he jäivät varasijoille, sillä mukaan voidaan ottaa vain rajattu määrä tekijöitä.
-Ensimmäisinä näyttelypäivinä mökki on aivan täynnä, kun täällä käy satoja ihmisiä päivässä. Olemme päätyneet siihen, että yhteensä Miinan mökissä käy noin 2 000 vierailijaa kesän aikana, kun muutkin näyttelyt lasketaan mukaan, Linnonmaa sanoo.
Saippuamestari Sirli Lepson on mukana ensimmäistä kertaa. Puukkoja valmistava Timo Laurila puolestaan on osallistunut käsitöiden myyntinäyttelyyn jo vuosia.
Saippuaa ja puukkoja
Yksi uusista tulokkaista on saippuamestari Sirli Lepson.
-Teen sataprosenttisesti käsityönä luonnonmukaisia tuotteita, kuten saippuoita, kuorintavoiteita, vartalo- ja kasvovoiteita sekä huulirasvoja. Tuotteet ovat turvallisia myös lapsille, Lepson kertoo.
Tuotteet syntyvät Pusulassa Töllin kylässä. Innostus tuotteiden valmistamiseen käsityönä lähti, kun Lepson sai ensimmäisen lapsensa.
-Ajattelin, mitä hänen iholleen olisi kiva laittaa. Katsoin, mitä kauppojen tuotteet sisältävät, eivätkä ne sopineet minulle. Olen luonnon tyttö. Lapset ovat tärkein aarteemme, kertoo Lepson, joka tekee kotona käyttämänsä puhdistusaineetkin itse eteerisistä öljyistä.
Tuotteet sisältävät mm. luonnollisia rasvoja, eteerisiä öljyjä ja luonnonkukkia, joista Lepson kerää osan itse. Hän kertoo, että tuotteista saippuan valmistus on haastavinta. Näyttelystä löytyy mm. olutsaippuaa.
-Ennen oluella huuhdottiin tukka, koska se jättää kiillon. Itse laitan saippuaan puolet kirsikkamehua, niin tuoksusta tulee makeampi, Lepson esittelee.
Lepson pitää myös työpajoja tuotteiden valmistamista. Työpajassa voi esimerkiksi valmistaa persoonallisen aromaterapeuttisen tuoksun.
Yksi käsityönäyttelyn vanhoista konkareista puolestaan on kesäsammattilainen Timo Laurila.
-Olen tehnyt puukkoja vuodesta 1996. Yhteensä olen tehnyt niitä vähän vajaa 400. Puukkoja on hauska tehdä. Kun niitä alkoi kertyä, mietin, miten niistä pääsee eroon, Laurila kertoo.
Laurila huomasi, että ihmiset ovat kiinnostuneita käsityönä tehdyistä puukoista ja alkoi myydä niitä. Vuodesta 2011 hän on tehnyt myös terät itse. Myöhemmin hän lisäsi vielä hieman desingia; kuviota ja muotoilua. Jokainen puukko on oma yksilönsä, eikä esimerkiksi toisen puukon tuppi sovi toiseen. Kahvasta löytyy mm. poronsarvea ja tuppi on naudan nahkaa. Valmistusvaiheessa tuppeen voi tehdä vaikka nimikirjaimet. Vinkkejä Laurila on vuosien varrella hakenut puukonvalmistuksen SM-kilpailuista.
Näyttelyssä on laaja valikoima erilaisia käsitöitä villasukista patalappuihin ja keramiikasta korvakoruihin.
Miinan mökki
Sammatissa sijaitseva Miinan mökki rakennettiin Paikkarin torpan läheisyyteen vuonna 1863. Mökin rakensi itselleen ja vaimolleen Elias Lönnrotin vanhimman veljen tyttären mies. Tuolloin mökki oli nimeltään Rauhala. Miinan mökki siitä tuli, kun Elias Lönnrotin veljentytär ja taloudenhoitaja Serafia Wilhelmina Lönnrot asui siellä vuosina 1884 – 1915.
Nykyään mökin omistaa Sammattiseura. Tavoitteena on, että käsityönäyttelyn aikana paikalla on aina yksi seuran edustaja, jonka kanssa voi keskustella esimerkiksi mökin historiasta. Seura tekee parhaillaan myös uusia kotisivuja, joiden kautta voi tulevaisuudessa ilmaista kiinnostuksensa tulla mukaan toimintaan.
Käsityönäyttely on avoinna 8.7. asti joka päivä kello 10.00 – 17.00.
SMS