Vihdin Teatterin syksyn ohjelmasta löytyy tällä kertaa lastennäytelmä Rölli ja metsänhenki. Ensi-iltansa se sai 26.10. ja esitykset jatkuvat 1.12. saakka. Allu Tuppuraisen käsikirjoittaman näytelmän on Vihdin Teatterille ohjannut Kari Sohlberg. Rölli ja metsänhenki on hänen ensimmäinen ohjauksensa, vaikka Sohlberg onkin viihtynyt teatterin parissa jo parikymmentä vuotta.

–Näytelmän valinnassa ja teatterin tekemisessä ylipäätään uskon yhdessä tekemisen voimaan. Rölli ja metsänhenki näytelmänä putkahti esille tuotantoja suunnittelevassa tiimissämme kevättalvella 2019. Näytelmän henki on humaani tarina hyvän ja pahan välisine taisteluineen ja sen kertominen tuntui ajankohtaiselta ja teatterillemme sopivalta juuri nyt, Sohlberg kertoo.

–Vihdin Teatterille on muodostunut perinne, jossa tuotamme lastenteatterituotannon joka syksyksi enkä varmuudella osaa edes sanoa, kuka varsinaisesti tiimistämme juuri tätä näytelmää ehdotti. Samassa tiimissä taisi syntyä ajatus, että teoksen ohjaaminen lankeaa minun tehtäväksi. Onneksi lankesi, sillä hauskaa ja palkitsevaa näytelmän ohjaaminen on ollut, hän jatkaa.

”Ei enää kiusaamista tai luulla päähän kalauttelua!”

Näytelmässä astutaan Röllin kanssa oikeaan Röllimetsään ja tutustutaan sen mielenkiintoisiin asukkaisiin, kuten peikkoihin, menninkäisiin ja keijuihin.

–Röllin kaksi repliikkiä: ”Kautta likaisten varpaitteni” ja ”Ei enää kiusaamista tai luulla päähän kalauttelua!” kiteyttävät minusta teoksen anarkistisen ja samalla rauhanomaisen teeman hienosti, Sohlberg sanoo.

Tarinaa kuljetetaan eteenpäin myös tanssin voimin. Yhteistyökumppaniksi teatteri sai Tanssiopisto Vinhasta nuoria tanssijoita.

–Tanssiopisto Vinhan kanssa yhteistyö on ollut luontevaa alusta alkaen. Rölli ja metsänhenki näytelmänä sisältää runsaasti käsikirjoittaja Allu Tuppuraisen säveltämää ja sanoittamaa musiikkia ja juuri musiikin runsaus tuntui tarvitsevan näyttämölle yhteistä liikunnallista ilmettä sekä tanssia. Ohjaukseeni sain tukea Vinhan kautta koreografilta sekä tanssijoilta, Sohlberg avaa.

Röllimetsässä voi tavata monenlaisia kummallisia kulkijoita. (Kuva: Sakari Kovasiipi)

Teatteria talkoo- ja harrastajavoimin

Sohlberg kertoo, että vaikka näyttämöllä nähdään seitsemän näyttelijää ja neljä tanssijaa, itse teoksen ja näytäntöjen toteuttamisessa nähdään ja kuullaan kuitenkin noin 50 harrastajan työpanos.

–Lavasteita on rakennettu talkoilla pitkin syksyä ja näytäntöjen sujumisesta vastaavat harrastajamme niin kahviossa, lipunmyynnissä kuin vahtimestareinakin. Valopöydän takaa löydämme valomestarimme, jolla on palava harrastus ja ikää 14 vuotta! Tässä näytelmässä on ollut paljon hommaa koko teatterillemme.

Sohlberg uskoo, että teatteria on tärkeää tehdä myös lapsille.

–Katsomossa on lupa itkeä ja nauraa. Tämä Vihdin Teatterin satsaus osaltaan alleviivaa mielestäni lasten teatterin merkitystä meille kaikille. On ihmeellistä, kun nuori yleisömme nauraa samoille jutuille kanssani. Lastenteatterissa aikuinenkin saa olla lapsi: ”Kautta likaisten varpaitteni!”

SMS