Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Kävelypässit testasivat: Lohjan Eläkeläiset ovat hyväkuntoista joukkoa

liikunta

Liikunnallista luennointia. Antti Honkonen kertoi Harjulassa Kävelypässien toiminnasta ja IKINÄ-testistä.

 

Kävelypässit-ryhmä kävi viime viikolla kurssittamassa Lohjan Eläkeläiset ry:n väkeä ja puntaroimassa heidän suorituskykyään tasapaino- ja lihaskuntotestistöllä.

– Erittäin hyväkuntoista joukkoa, oli sosiaalineuvos Antti Honkosen arvio Lohjan Eläkeläisten jäsenistä, jotka uskaltautuivat suorituskykynsä mittaukseen Harjulassa torstaina 1.3. Honkonen kuuluu ikämiesten vapaaehtoisryhmä Kävelypässeihin, joka tekee kuntotestejä ikätovereilleen Uudellamaalla ja Helsingissä. Lohjan Eläkeläiset oli kutsunut ryhmän kerhotilaisuutensa kertomaan liikunnasta ja kuntotesteistä sekä tekemään halukkaille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Ikinä-testin. Se on yli 60-vuotiaille suunniteltu tasapaino- ja lihastesti, lähes ainoa laatuaan tälle ikäryhmälle.

– Testi on niin helppo, että sen voi tehdä melko pienen harjoittelun jälkeen myös huolellinen vertaistestaaja. Ryhmämme on tehnyt testin useille sadoille eläkeläisille. Useat seurantatutkimukset ovat osoittaneet testin kertovan luotettavasti, onko testatulla muutaman lähivuoden aikana suorituskyvyn heikkenemisen riski, Honkonen kertoo.

Lohjalla testatuista vain kolmannes oli miehiä.

– Se viestii siitä, että Kävelypässit tarvitsevat ikämiestovereidensa herättelemiseen vielä usein naisten viisasta apua.

 

Liikunta on tärkeä osa elämää

Testatut ovat pitäneet hyvänä sitä, että liikuntaharrastuksesta saa myös tällä tavalla palautetta. Myös Lohjan Eläkeläisten puheenjohtaja Esko Haanpää sanoo testin olleen hyvä kokemus.

– Minulle liikunta on hyvin tärkeä osa elämää. Kunto säilyy ja paino pysyy kurissa, Haanpää sanoo.

Hän kertoo kävelevänsä, keilaavansa ja käyvänsä kuntosalilla. Liikuntasuorituksia kertyy vähintään 3-4 viikossa. Kun siihen lisätään pihatyöt, täyttää suorituskertojen määrä myös ikäihmisten liikuntasuositusten tavoitteen.

– Yhdistyksenkin ohjelmaan kuuluu tuolijumppaa, vaikka muuten harrastamme enemmän kulttuuria, retkiä ja matkoja. Yhtä tärkeää on pelkkä yhdessäoloa ja ikätovereiden tapaaminen jokaviikkoisessa kerhossa, Haanpää kertoo.

Lohjalaisia testannut Kävelypässit-ryhmä on perustettu syksyllä 2014. Sen kahdeksan jäsenen keski-ikä on noin 70 vuotta. Ryhmän jäsenet harrastavat yhdessä ja erikseen liikuntaa, erityisesti kävelyä, ja rohkaisevat muitakin ikäihmisiä huolehtimaan kunnostaan ja hyvinvoinnistaan.

Ryhmä on tullut tunnetuksi kävelytempauksistaan. Lohjalla Kävelypässit kertoivat myös tämän vuoden teemastaan Tasa-arvoon yhteisvoimin – äijät ylös ja ulos omin koivin. Se muistuttaa, että ainakin yhdessä asiassa miesten tasa-arvossa on korjaamista. Heidän elinaikaodotteensa on nimittäin noin kuusi vuotta lyhempi kuin naisten. Sen korjaaminen vaatii toimia ennen kaikkea miehiltä itseltään, Kävelypässit tähdentävät.

Yhdistyksen puheenjohtaja Esko Haanpää tasapainotestissä. Suoritusta valvoo Aarno Jalonen Kävelypässit-ryhmästä.