Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa asuntokauppamäärät ovat kasvussa ja väljempi asuminen kiinnostaa – Nurmijärvi-ilmiöstä puhutaan paljon. Ilmapiiri on luottavainen ja ihmiset ovat päässeet toteuttamaan asumisen unelmia. Asuntomarkkinoilla ei ole nähtävissä hintakuplaa, sillä tulojen kehitys suhteessa asuntojen hintojen kehitykseen on säilynyt ennallaan. OP Ryhmässä ennustetaan, että hinnat nousevat tänä vuonna keskimäärin 4,5 prosenttia ja ensi vuonna 3 prosentin vauhtia. Uudenmaan kehyskuntien asukkaat ovat ostovoimaisia ja alueen asuminen ja palvelutarjonta on laadukasta, kertoo OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Tuomas Tyrsky.

OP Koti näkee tärkeänä uudiskohteiden tuotannon, jolla on vaikutusta paikalliseen elinvoimaan ja työpaikkoihin. Asuntojen hintojen osalta koronapandemia ei ole muuttanut aiemmin nähtyä kehitystä: Suuremmissa kasvukeskuksissa hinnat nousevat, muilla alueilla laskevat. OP Koti Uusimaan toimialueen kokonaiskauppamäärä on vahvassa kasvussa ja loppuvuosi näyttää asuntokaupan osalta erittäin hyvältä.

OP Koti Uusimaan toimialueen nostot perustuen KVKL:n kauppamääräseurantaan:

  • Kokonaiskauppamäärä (kerrostaloasunnot, omakotitalot, rivitaloasunnot, vapaa-ajanasunnot, tontit) kasvoi 15,6 %.
  • Suurin muutos tapahtui tonttien kauppamäärässä, jossa kasvua peräti 49,4 %.
  • Myös kerros- ja rivitaloasuntojen kauppamäärässä tuntuva kasvu; Kerrostaloissa n. 26% ja rivitaloissa 14%
  • Omakotitalojen keskihinta on noussut noin 12 %. Toimialueella omakotitalon keskihinta on kuluneena vuonna ollut n. 308.000 € (vrt. 2020: 276.000 €).
  • Myytyjen talojen keskimääräinen pinta-ala on ollut 135 m2 (vrt. 2020: 133m2) ja rakennusvuosi 1987 (vrt. 2020: 1988)
  • Uudehkoille ja hyväkuntoisille omakotitaloille riittää kysyntää.

Digitaalinen asunto- ja kiinteistökauppa sekä OP Kodin asiakkaille tarjoamat stailauspalvelut ovat kasvattaneet edelleen suosiotaan. Lähes puolet asuntokaupoista toteutetaan jo digitaalisesti. Lohjan Asuntomessut onnistuivat hienosti ja Asuntomessut järjestetään nyt viiden vuoden sisään neljä kertaa Uudenmaan kehyskunnissa: Tuusulassa, Lohjalla, Loviisassa ja Keravalla. Asuntomessut ovat olleet erinomainen piristysruiske kasvavalle pääkaupunkiseudun kehysvyöhykkeelle. Asuntomessualueiden hintataso usein nousee, sillä Asuntomessut tuovat messupaikkakunnalle näkyvyyttä ja elinvoimaa. OP oli vahvasti mukana myös kesän 2021 Lohjan Asuntomessuilla. Yhteistyö Asuntomessuorganisaation sekä Lohjan kaupungin kanssa on sujunut erinomaisesti, kiittää Tuomas Tyrsky.

Asiantuntijat seuraavat tällä hetkellä myös, jääkö inflaation kiihtyminen väliaikaiseksi ilmiöksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tieto on tärkeä myös asuntovelallisille. Asuntolainanottajien kannattaa suojautua korkoriskiltä, varsinkin kun lainat ovat nykyään suuria ja laina-ajat pitkiä. Asiakkaat ovat olleet entistä kiinnostuneimpia turvatuotteista, joilla turvataan lainan maksu myös sairastumisen varalta tai korkojen noustessa, kertoo pankinjohtaja Satu Laamanen OP Uusimaasta.