Keittiö on monelle kodin tärkein tila, jossa tehdään monia arkisia askareita. Sinne kutsutaan myös ystäviä, jotka kokoontuvat mukavaan illanviettoon. Hyvä keittiö on sekä viihtyisä että kunnollinen, jossa kaikki toimii. Joskus keittiö tarvitsee remonttia, joka pitää suunnitella huolellisesti. Remontti rahoitetaan joskus lainarahalla. Tämä artikkeli on sponsoroitu. 

Keittiö on rakas paikka, jossa luodaan muistoja. Muistot saattavat kehittyä herkullisista tuoksuista ja syvällisistä keskusteluista. Moni arjen askare suoritetaan keittiössä, ja moni on siirtänyt etätyöpisteen sinne. Kodin sydän on paikka, jonne perheenjäsenet vieraineen kokoontuvat mielellään viettämään aikaa. Siitä halutaan mahdollisimman viihtyisä ja toimiva, mikä saattaa vaatia pientä remonttia.

Keittiöremontti investointina

Keittiöremontti vaatii usein suuria taloudellisia ja henkisiä ponnisteluja. Se voi maksaa paljon ja siihen pitää yleensä sitoutua myös ajallisesti. Uusi keittiö voi olla ajoittain raskaskin prosessi, jossa koko perheen pitää tarvittaessa joustaa. Tämän takia keittiöremonttia pitää harkita tarkoin ja se pitää suunnitella huolellisesti.

Harkinnassa kannattaa huomioida muun muassa remontin välttämättömyys ja vertailla muita mahdollisuuksia keittiön parantamiseen. Kun remontin tarpeellisuudesta ollaan vakuuttuneita, pitää pohtia remontin tavoitteet ja miten niihin päästään. Keskustelun aiheena ovat myös ammattilaisten hyödyntäminen ja budjetti.

Keittiöremontti vaatii lähes ainakin jonkin verran rahaa, jolloin budjetti pitää tehdä erityisen huolellisesti. Moni saattaa ottaa sitä varten lainaa ja joillain talouksilla on käytössä useampi laina moneen eri tarkoitukseen. Yhdistelylaina saattaa auttaa lainojen kustannuksien hillitsemisessä, jos lainoja on useampi. 

Useampi laina saattaa nimittäin kerryttää kustannuksia, kun kuluja on monia. Kun lainat yhdistetään yhdeksi suuremmaksi lainaksi, on lainansaajalla maksettavanaan ja lyhennettävänään vain yksi laina. Tämä tuo helpotusta ja selkeyttä lainajärjestelyihin ja laina saadaan todennäköisemmin maksettua pois sujuvammin. Keittiöremontti pitäisi rahoittaa ensisijaisesti säästöillä tai valmiiksi olemassa olevalla varallisuudella. 

Miten keittiöremontti suunnitellaan?

Huolellinen harkinta ja suunnittelu ovat keittiöremontin ensiaskeleita. Remontti vaatii monta asiaa, jotka pitää ottaa huomioon. Niitä kannattaa ennakoida mahdollisimman hyvin, jotta kaikkeen voidaan varautua. Keittiöstä halutaan usein toimiva ja käytännöllinen kokonaisuus, jossa kaikki toimii ja ongelmat ovat tipotiessään. Keittiön merkitys on monipuolistunut viime vuosina, joten siitä halutaan myös viihtyisä ja tunnelmallinen. 

Kun keittiöremonttia aletaan suunnitella, pitää ensin tarkistaa esimerkiksi keittiön koko. Myös käytettävä tila on syytä ottaa huomioon. Keittiön käyttäjät voivat keskustella siitä, kuinka paljon keittiötä käytetään ja millä tavoin. Vastaukset vaihtelevat reippaasti riippuen elämäntilanteesta ja -tyylistä. 

Toisaalta perheen lukumäärä ei kerro automaattisesti keittiön käytöstä. Suurperheen pyörittäjä saattaa tehdä keittiössä vain välttämättömät askareet ja vastaavasti sinkkutaloudessa ruoanlaittoa harrastetaan usein ja intohimoisesti. Sen takia omaa keittiön käyttöä kannattaa pohtia perusteellisesti, jotta keittiöremontin raamit muodostuvat helpommin.

Älä jää suunnittelussa yksin 

Suunnittelua ei tarvitse eikä kannata tehdä täysin yksin. Ammattilaisen apu on hyödyllinen, koska sillä voi saada paremman tuntuman onnistuneelle keittiöremontille. Suomessakin toimii monia keittiöremontteihin perehtyneitä yrityksiä, jotka pyrkivät tarjoamaan laadukkaita ja toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja moneen eri tarpeeseen. Yritykset tarjoavat usein erilaisia ohjelmia ja sovelluksia. Niitä voi käyttää eri vaihtoehtojen vertailuun ja peilata niitä omaan keittiöön. 

Vaikka suunnittelu tulee tehdä huolellisesti, voi siinä heittää villejäkin ideoita pöydälle. Pohtiminen on usein maksutonta ja suunnittelu on yksi harvoja vaiheita, joissa ajatuksia voi joko työstää tai ne voi unohtaa. 

Joku on saattanut aina haluta itselleen turkoosia keittiötä, toinen taas toivoisi pitsaleipäuunia. Vaihtoehtoja saa pohtia, mutta nekin kannattaa huomioida tarkkaan. Kannattaa kysyä itseltään, onko kyseessä vain hetken huumasta, vai onko jokin ominaisuus lähes ehdoton uudessa keittiössä. Lisäksi kannattaa tarkistaa, miten väri- tai tekninen valinta vaikuttaa esimerkiksi asunnon jälleenmyyntiarvoon. 

Teetkö sen itse?

Keittiöremonttia suunnitteleva haluaa tehdä usein asioita mahdollisimman paljon itse. Syynä tähän ovat muun muassa säästöt, joita sillä voi saada aikaan. Tästä huolimatta omat taidot ja rajat kannattaa punnita rehellisesti. Pohdi siis, mitä osaisit ja voisit realistisesti tehdä – muut kannattaa jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Tämä säästää todennäköisesti ainakin aikaa ja vaivaa ja joissain tapauksessa budjettiakin.  

Remontin tekeminen itse ei ole myöskään välttämättä turvallista. Siinä saatetaan käyttää laitteita ja muita toimintoja, joita saa käyttää ainoastaan kokemuksella. Itse tehdyn remontin kestokin saattaa venyä, jolloin valmistuminen ottaa enemmän aikaa. Tämä saattaa nakertaa perhettä jollain tasolla henkisesti. 

Valinta ammattilaisen ja omien kädentaitojen välillä riippuu paljon tietenkin kokemuksesta ja remontin vaikeudesta. Jos perheestä löytyy alan ammattilainen, voi sisäistä tietotaitoa käyttää ja hyödyntää. Asiat kannattaa varmistaa kuitenkin ammattilaiselta, jotta remontin toteutus onnistuu mahdollisimman vaivatta ja sujuvasti.