Pusula on valmiina kesään – olivatpa kokoontumisluvat sitten mitä tahansa. Kesätapahtumia järjestetään edellä mainittujen lupien ja jo tehtyjen suunnitelmien mukaan. Pusula-seura on valmiina kesäkauteen avaamalla kirkonkylän museon heinäkuussa joka sunnuntai. Elokuun puolella pidetään vielä totuttuun tapaan museomäen laululuilta. Tänä kesänä avataan myös museon tiloissa eränäyttely. Eränkäynti eli metsästys ja kalastus ovat olleet Pusulan alueiden elinkeino menneinä vuosisatoina.

Ahjonsuun kauppamuseo puolestaan avaa ovensa jo 3.6. ja on avoinna neljänä torstaina kesän aikana. Salmen päivän kahvit -tapahtumakin järjestetään perinteisesti Salmen päivänä 5.8. Suunnitteilla on myös Pusulan kesäjuhla 17.7. Lions Clubin järjestämänä uimarannalla, MLL:n heinähärdelli koulun pihalla ja Töllin myllyllä Pusun sirkustapahtuma. Viime kesänä myös Neste järjesti eriaiheisia teematapahtumia, joista mieleenpainuvin oli runoilta. Näitä kaikkia odotellaan taas tälle kesälle eivätkä tässä suinkaan ole lueteltuna kaikki.

Tunnelmia Ikkalan kesätapahtumasta. (Kuva: Liisa Jääskeläinen)

Maamiesseuran Ahjolan remontti alkaa olla loppusuoralla ja tilat ovat kokeneet upean saneerauksen. Kyllä on taas Pusulassa juhlatilaa kerrakseen.

Pusula on saanut myös uuden yhdistyksen. Pusulan kyläyhdistys on perustettu 21.5. ja yhdistyksen ohjelmakin on jo valmiina. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Liisa Jääskeläinen. Yhdistyksen ensimmäiset toimet noudattavat Pusulan kyläsuunnitelmassa esitettyjä toimenpiteitä, jotka taas perustuvat talven kyläkyselyyn.

Ensimmäisenä on ryhdytty Pusulan uimarannan kehittämistöihin. Uimaranta on kaupungin virallinen uimaranta, joten toimista vastaavat sekä kaupunki että kyläyhdistyksen talkooporukka.

Uimarannan kehittäminen oli yksi pusulalaisten ykköstoiveista ja erityisesti tietenkin lasten. Sinne ollaankin saamassa pöytäryhmiä, grilli ja keinut lapsille. Venepaikat ovat tulleet jo aikaisemmin. Syksyllä saadaan vielä puuistutuksia rajaamaan venepaikkoja omaksi alueekseen. Toiveissa on ollut myös laituri, mutta sen saaminen on vielä epävarmaa tässä vaiheessa. Talkootyöllä rakennetaan kylän rantapolku.

Uimarantaa kehitetään pusulalaisten toiveiden mukaan. (Kuva: Liisa Jääskeläinen)

Kyläyhdistys tulee pitämään kesällä kyläkokouksen, jossa tullaan esittelemään kyläläisille kyläsuunnitelmaa ja kutsutaan väkeä yhteiseen yhdistykseen. Pusulan kirkonkylä ja lähialue tulevat samaan lähivuosina monenlaisia asukastyytyväisyyttä ja yhteistä hyvinvointia kohottavia tapahtumia ja asioita, joita suunnitelmassa on esitelty. Kylästä löytyy yhteistä tahtoa ja voimaa sekä hyvää mieltä. Eikä mikään ihme. Pusula on kokonaisuudessaan luonnonkaunis vapaa-ajan ja vakituisen asumisen paikka, jossa viihdytään ja jonka palveluihin ollaan tyytyväisiä. Uusiakin kyllä mielellään vastaanotetaan eikä nykyisistä haluta luopua. Pusulan kyläsuunnitelman voi lunastaa omakseen pikkuOmenasta vapaaehtoisella 2 euron painatuskulumaksulla. Tulkaapa tutustumaan Pusulaan!

Liisa Jääskeläinen

Pusulan kyläyhdistyksen puheenjohtaja nro 1

Kirkonkylän museon lauluilta järjestetään tänäkin kesänä. (Kuva: Liisa Jääskeläinen)