Lohjan Museossa riittää katseltavaa ja tutkittavaa. Museo sijaitsee Lohjan vanhassa pappilassa vehreällä puistoalueella. Kartanomaisen päärakennuksen lisäksi nähtävää löytyy myös pihapiirin vanhoista talousrakennuksista. Asiakkaita palvelevat lisäksi museokauppa ja kahvila.
Kesänäyttely Koiramäen kartanolla on avoinna 27.9. saakka. Koiramäen kartanolla pääsee osallistumaan Koiramäen talon arkiaskareisiin ja puuhailemaan entisajan malliin. Koiramäen talossa voit paistaa leipää, leikkiä entisajan leluilla, askarrella käpylehmiä tai kutoa vaikka kangasta. Killeä hieman jännittää Koiramäen riihen luona, uskaltaisitko sinä mennä sinne sisälle? Tapaat myös Koiramäen talon tutut hahmot, jotka kuvataiteilija Päivi Sormunen on näyttelyä varten suunnitellut ja toteuttanut. Näyttely pohjautuu vapaaseen leikkiin ja Mauri Kunnaksen Koiramäen talossa -kirjaan ja se on Seinäjoen museoiden tuottama.
Avoinna ti, to ja pe klo 11–17, ke 11–19 sekä la ja su klo 12–16.

Johannes Lohilammen museo

Sammatissa sijaitseva Lohilammen museo on vanha rusthollitila 1700-luvulta. Autenttisessa museomiljöössä on maanviljelijä Johannes Lohilammen keräämä kokoelma talonpoikaisesineistöä. Esillä on myös muutamia Elias Lönnrotille kuuluneita esineitä, kirkollista esineistöä esittelevä kirkkohuone sekä kiertokoulua esittelevä kouluhuone.
Lohilammen museo on avoinna kesäkuussa la-su klo 12–16 (suljettu juhannuksena 19.– 21.6.), heinäkuussa ke-su klo 12–16 ja elokuussa 1.8.–2.8. klo 12–16.

Paikkarin torppa

Sammatissa Haarjärven kylässä Valkjärven rannalla sijaitseva Paikkarin Torppa on Kalevalan kokoojan Elias Lönnrotin synnyinkoti. Elias Lönnrot syntyi vuonna 1802 ja asui lapsuutensa torpassa, kunnes aloitti koulunkäynnin Tammisaaressa 14-vuotiaana. Torppa on sisustettu 1800-luvun esineillä ja sen pihapiiri on säilytetty 1800-luvun alun asussa.
Paikkarin torppa on avoinna 3.6.–2.8. ke-su klo 11–17. Avoinna juhannuksena 20.6.–21.6. Huom! käteismaksu.

Lohjan Museossa voi kesällä tutustua Koiramäen kartanolla -näyttelyyn.