Toimittaja

Kesäteatteria yhteisvoimin

kesäteatteri, teatteri

Välinpitävä-esityksessä pohditaan poikkeusoloja ja niiden vaikutuksia.

Sammatissa päästään sittenkin nauttimaan kesäteatterista, vaikka hetken jo näytti siltä, ettei Sampomäen lavalle nousta tänä kesänä.Lohjalaiset teatterit ovat nyt kuitenkin yhdistäneet voimansa, jotta tällekin kesälle saadaan esitettävää. JOKO-teatteri, Lohjan Huoneteatteri ja Vaahterateatteri tuovat yhdessä Sammatin Sampomäen lavalle näytelmän Välinpitävä. Ensi-iltansa se saa 18.7.

–Ajatus yhteisestä esityksestä lähti liikkeelle, kun varsinaiset kesäteatteriesitykset peruuntuivat, mutta teatterit avautuivat silti 1.6. ja meillä oli mahdollisuus harjoitella. Mietimme Jonin (Pitkonen) kanssa asiaa ja seurasimme, miten tilanne kehittyy. Se ajatus oli vahvana, että jotain halutaan tehdä, jos se vain on mahdollista. Teatterit yhdistämällä voimme jakaa riskit ja vastuun. Yhdelle teatterille tämä olisi liian iso riski, kertoo ohjaaja Anna Rimpinen.

Välipitävä syntyy käsikirjoitusta myöten yhdessä koko työryhmän voimin.

–Esityksen tekstit on tehty työpajatyyppisesti. Koko työryhmä on ollut tekemässä niitä. Minä olen sitten koonnut teksteistä käsikirjoituksen. Olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten nopeasti saimme kasaan hyvää tekstiä, Rimpinen kertoo.

Hän arvelee, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Lohjalla toimitaan näin. Luvassa on muutenkin hieman erilaista kesäteatteria kuin yleensä.

–Tämä on kollaasiteatteria. Siinä ei ole yhtenäistä juonta, vaan esitys koostuu kohtauksista ja osista, joilla on yhdistävä tekijä.

Millaisia ajatuksia ja tunteita poikkeukselliset olot nostavat pintaan?

Välinpitävä nostaa esille poikkeusolot ja niiden herättämät ajatukset ja kokemukset. Koronaviruksella on osansa esityksessä, mutta siihen ei erityisemmin keskitytä.

–Käsikirjoittaminen lähti niistä ajatuksista, joita poikkeusolot ja erilaiset elämäntilanteet herättävät. Emme kuitenkaan halua tehdä koronateatteria, vaan olemme laajentaneet aiheen yleisesti poikkeuksellisiin tilanteisiin ja niiden herättämään elämänkirjoon iloa, surua, haikeutta, etsimistä, jostain luopumista ja asioita, jotka ovat naurattaneet tai liikuttaneet. Korona on läsnä, mutta esityksen ydin on muuttuvien tilanteiden vaikutuksessa elämään. Samaistumiskohtia löytyy varmasti, Rimpinen sanoo.

Kun teatteriväki pohti aihetta, esille nousi etenkin se seikka, ettei poikkeusaikana voi liikkua paikasta toiseen ja nähdä ihmisiä tavalliseen tapaan. Tuon kokemuksen jälkeen yhdessä olemisen ja tekemisen merkitys vain korostuu.

–Yhdessä tekeminen korostuu tässä ajassa. On mahtavaa, että pienessä kaupungissa on monta teatteria ja näyttelijät liikkuvat niiden välillä. Se on voimaa, että tehdään yhdessä, kun voidaan. Eihän sitä tiedä, vaikka yhteistuotantoja tehtäisiin jatkossakin, Rimpinen pohtii.

Esityksen nimi sai alkunsa yhteisen ideoinnin pohjalta.

–Sanoin, että ehdottakaa nimiä, jotka kuvaavat esitystä. Välinpitävä on meistä hauska nimi, vähän nurinkurinen ja tätä aikaa kuvaava sanaleikki.

Tunnelmaa esitykseen luo Joni Pitkosen säveltämä live-musiikki.

Anna Rimpinen ohjaa tänä kesänä Sammatin Sampomäelle lohjalaisten teatterien yhteisprojektin Välinpitävä. (Kuva: Risto Silvola)

Piknikille ja teatterista nauttimaan

Esitys kestää vajaan tunnin ja näytöksiä on vain neljä, sillä koronavirustilanne elää ja se voi muuttaa edelleen myös teatterilaisten suunnitelmia, jos rajoituksia joudutaankin ottamaan uudelleen käyttöön.

–Tarjoamme mahdollisuuden päästä katsomaan kesäteatteria, mutta koska tilanne voi muuttua, emme halunneet sitouttaa ihmisiä 2,5 tunnin näytelmään, jossa on 15 näytöstä, Rimpinen sanoo.

Tietty epävarmuus leijuu nyt monen asian yllä, mutta teatteriväen mieli ei ole masentunut.

–Ei ole tullut sellaisia näkemyksiä, ettei kannattaisi tehdä esitystä, vaan meillä on ollut valtava ilo ja eteenpäin menemisen energia.

Tällä hetkellä näyttää joka tapauksessa hyvältä ja teatteriväki odottaa yleisöä. Sampomäellä on hyvin tilaa, joten turvaväliä pystyy pitämään toisiin. Väliaika tarjoiluineen päätettiin tällä kertaa jättää väliin koronan muodostaman riskin vuoksi, mutta loistavana vaihtoehtona voi nauttia omat piknikeväät ennen näytöstä, sen aikana tai jälkeen Sampomäen maisemissa. Lisäksi lippuja myydään rajallinen määrä, jotta katsomo ei täyty liikaa. Rimpinen kertoo, että uutinen kesäteatterin toteutumisesta sittenkin, on otettu ilolla vastaan.

–On tullut viestiä, että ihmiset ovat ilahtuneita, kun teemme esityksen. Toivon, että ihmiset tulisivat nauttimaan teatterista ja käymään läpi tätä muutosta, jossa me kaikki olemme olleet. Haluamme tuoda ihmisille iloa ja toivoa, emmekä sellaista ajatusta, että kaikki pysähtyy. Nyt tehdään asioita niillä keinoilla kuin se on mahdollista. Tämä pätee niin näyttämöllä kuin elämässäkin. Poikkeusoloista huolimatta voi olla paljon iloa ja hyviä asioita, Rimpinen sanoo.

Välinpitävän esityspäivät ovat la 18.7. klo 17 (ensi-ilta), su 19.7. klo 17, ti 21.7. klo 19 ja ke 22.7. klo 19. Liput: NetTicket ja Prisma, lippuvaraukset: valinpitava@gmail.com.

SMS