KuvataiteilijaLaura Pajusen taidenäyttely Kipuestetiikka tuo kivun monet kasvot Galleria Lutsin seinille, sillä Pajunen käsittelee teoksissaan kivun kokemista ja ilmentymistä. Näyttely pohjautuu Pajusen omiin kokemuksiin. Hän on kärsinyt migreenistä lapsesta saakka. Sen lisäksi hän elää kroonisen päänsäryn kanssa.

–Teokseni ovat kehollisen kivun kuvausta. Ajattelin ottaa ensin muitakin mukaan, mutta näyttelystä tuli pitkälti hyvin omaelämäkerrallinen. Minulla todettiin migreeni lapsena ja olen elänyt sen kanssa siitä lähtien. Nyt yritän kuvata näyttelyssäni tätä henkilökohtaista asiaa. Tämä on ensimmäinen henkilökohtainen, julkinen ulostuloni taiteen puolella, Pajunen kertoo.

Migreeni voi aiheuttaa lamauttavaa kipua, joka katkaisee arjen toiminnot. Kroonisen päänsäryn myötä kipu on muutenkin läsnä Pajusen elämässä melkein koko ajan, mutta sen verran lievänä, ettei se haittaa Pajusta. Hän kertoo myös tottuneensa kipuun. Tämä vuosi on ollut aiempia helpompikin, eikä migreeni ole sotkenut elämää niin usein kuin aiemmin. Tilanne turhauttaa kuitenkin.

–Halusin kuvata kipua, koska minua ärsyttää elää sen kanssa, Pajunen tiivistää.

Kipu on nykyään myös osa hänen identiteettiään.

–Kipu on ollut pitkään identiteetin jatke, koska aina kun tutustun uuteen kaveripiiriin, tämä asia tulee jossain kohtaa esille, Pajunen toteaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kipua maalaamassa

Pajunen (1992) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta keväällä 2019. Etenkin öljyvärimaalaus on lähellä hänen sydäntään.

–Öljyvärimaalaus vain on intohimoni. En muuta tekisikään kuin maalaisin öljyväreillä. Palaan aina niihin. Ensimmäisen kerran sain tilaisuuden maalata öljyväreillä kuudennella luokalla, kun koulussamme oli taiteista pitävä rehtori, Pajunen kertoo.

Kivun kuvaaminen osoittautui mielenkiintoiseksi, mutta hankalaksi.

–Vatsassa velloi välillä, kun muistelin kiputiloja ja yritin tavoittaa sitä olotilaa, Pajunen kertoo.

Hänen oli tarkoitus tehdä näyttelystä harmoninen, eikä perinteistä kivun kuvausta. Toisin kuitenkin kävi.

–Yritin välttää esimerkiksi punaista väriä, jolla kipua klassisesti kuvataan, mutta kyllä se vaan puski läpi, en sitten tiedä intuitiosta vai opittuna.

Teoksia syntyi kivun eri vaiheista. Kivun jokainen vaihe piinaa nimittäin omanlaisilla oireillaan riippuen esimerkiksi siitä, onko migreeni vasta tuloillaan vai jo pahimmassa vaiheessa. Kyse ei kuitenkaan ole vain kehollisista tuntemuksista, vaan kipu vaikuttaa kokonaisvaltaisemmin elämään esimerkiksi pysäyttämällä normaalin arjen välillä.

–Migreenikohtaukseen voi mennä kolme päivää. Kivun jälkeen yksi päivä menee vielä migreenisumussa, jolloin on paha, vellova olo mahassa ja ajatuksista on vaikea saada kiinni, vaikka pää olisi jo normalisoitunut, Pajunen sanoo.

Hänellä on lääkkeiden lisäksi omia tapojaan lievittää kipua. Esimerkiksi kuuma suihku pimeässä pesuhuoneessa tai kylmägeelityyny helpottavat. Päänsärkyä voi myös yrittää ennaltaehkäistä mm. huolehtimalla verensokerista ja nukkumalla hyvin.

Pajusen kipua kuvaavia teoksia on ollut esillä myös Lahdessa Galleria Uudessa Kipinässä viime helmikuussa. Siellä teoksia myytiinkin jo pari, joten Pajusen piti maalata uusia Lohjan näyttelyä varten. Ihmiset ovat sanoneet Pajuselle, että hänen teoksensa säväyttävät ja niistä tavoittaa kivun tunnelman.

–Se on palkitsevinta, että ihmiset nappaavat kiinni teosteni tunnelmasta. Jotkut tulivat uteliaina katsomaan jo siinä vaiheessa, kun ripustin näyttelyä Lohjalla.

Pajunen haluaakin avata teoksillaan ihmisille sitä, millaista kipu on.

–Tämä on hankala aihe. Esimerkiksi migreeni tunnetaan huonosti, hän toteaa.

Kipuestetiikka on esillä Galleria Lutsissa 2.7. asti.

SMS

SAMSUNG CAMERA PICTURES