Omenakylän pojan Jorma Kuosmasen kirja sukeltaa keskelle lohjalaista elämänmenoa. Uudet lohjalaiset voivat lukea kirjan sivuilta, kuinka Lohjalla eletään oikein ja pärjätään. Vanhat taas voivat hyristä tyytyväisinä ja todeta, kuinka Lohja on kehittynyt tai pysynyt ehkä sittenkin lähinnä ennallaan. Tärkeänä näkökulmana teoksessa on myös virkistyminen niin yksilön kuin yhteisöjenkin tasolla.

Jorma Kuosmanen on monelle lohjalaiselle tuttu mies. Hän on toiminut mm. luokanopettajana, matkailuyrittäjänä ja varastotyöntekijänä, mutta ehkä parhaiten hänet tunnetaan tapahtumista, joista lohjalaiset ovat päässeet nauttimaan jo vuosikymmeniä. Kuosmasen ideasta saivat alkunsa mm. Lohjan Menneen ajan joulumarkkinat.

Nyt Kuosmanen on kirjoittanut kirjan Huone huoneelta virkistyen Omenakylän Pojan paluu. Hän kertoo, että ajatus kirjasta sai alkunsa kauan sitten, mutta lähivuosina paine asioiden saattamisesta kansien väliin on kasvanut. Teos jakautuu kolmeen osaan.

–Tämä on monitahoinen kirja, jonka kolme osaa täydentävät toisiaan. Kirjassa on 40 vuoden ajalta ajatuksiani minua ympäröivästä yhteiskunnasta ja maailmasta sekä yksilön virkistymisestä ja pysymisestä mukana yhteiskunnassa, Kuosmanen avaa.

Virkistyminen yhdessä toisten kanssa antaa voimaa ihmiselle

Virkistyminen on teoksessa suuressa roolissa.

–Kirjassa käsitellään säätiötoiminnan (Virkistystoiminnan Ystävät Säätiö) käynnistymistä ja muuntumista. Siitä tulee kirjan nimikin. Huone huoneelta viittaa ihmiseltä ihmiselle antamiseen. Yksikö virkistyy toisten yksilöiden kautta. Porukalla virkistytään esimerkiksi, kun mennään syömään tai konserttiin yhdessä, Kuosmanen kertoo.

Hän haluaa osaltaan olla auttamassa ihmisiä.

–On ihmisiä, jotka syystä tai toisesta vetäytyvät syrjään. Olen yrittänyt patistaa heitä lähtemään mukaan virkistymään. Siinä yksilö antaa toiselle innoittavan kehotuksen lähteä mukaan. Joskus ihminen on kuitenkin niin lukkiutunut, ettei hän osaa lähteä virkistymään isompaan porukkaan. Silloin hän voi kaivata sitä, että vain yksi ihminen höpisee hänelle. Kun yksilö on painunut tarpeeksi alas ja on siinä mielessä henkihieverissä, hän ei enää osaa edes lähteä mukaan, vaikka pyydetään. Se on huolestuttavaa. Ketään ei voi kuitenkaan pakottaa ja sanoa, että poliisit tulevat hakemaan sinut virkistymään yhdessä, Kuosmanen pohtii.

Hän toteaa, että ihminen voi virkistyä hyvin yksinkertaisistakin asioista. Virkistymisen käsite on laaja.

–Piristyminen, latautuminen, energian saaminen. Se on ihmiselle elintärkeää, että hän pysyy henkisesti ravittuna, Kuosmanen tiivistää.

Yksi voi virkistyä ruokaillessaan yhdessä sadan muun kanssa. Toinen voi nauttia konsertista, jossa hän istuu yleisössä yhtenä 500 muun seurassa.

–Siinä tulee yhdessä olemisen kokemus, Kuosmanen toteaa.

Monet hänen järjestämistään tilaisuuksista ovat maksuttomia.

–Kun ihminen pyydetään mukaan syömään tai hänelle annetaan mahdollisuus osallistua konserttiin tai lähteä retkelle yhdessä toisten kanssa, hän kokee, että hänestä välitetään.

Omenakylän poikana tunnetun Jorma Kuosmasen kirjasta löytyy hänen mietteitään ja lohjalaista elämänmenoa 40 vuoden ajalta.

Oman kylän vireyden eteen voi jokainen tehdä jotain

Mielekäs elämä ja virikkeitä antava elinympäristö sekä perheiden hyvinvointi nostetaan myös esille.

–Avaan kirjassa ajatuksiani ympäröivästä maailmasta ja siitä, miten täällä olisi mielekästä, olla, asua ja elää, Kuosmanen sanoo.

Lohja nousee vahvasti esille niin kirjaan poimittujen lehtikirjoitusten kuin Kuosmasen ajatustenkin myötä.

–On monenlaisia elementtejä, jotka tekevät elämästä mielekästä. Olen niin itsepäinen, että kun kaupungissa, jossa elän, pitäisi tapahtua jotain, ajattelen, että voi olla monia muitakin, jotka ajattelevat samoin.

Hän kannustaa myös muita aktivoitumaan asuinalueensa ja ympäristönsä kehittämisessä.

–Kun potkin muita liikkeelle, minulle sanotaan välillä, että kyllä sinun kelpaa, kun olet kaikessa mukana. Sanon heille, että olen itsekin lähtenyt pienestä liikkeelle ja vähitellen mukaan asioihin, joista olen ajatellut, että niissä olisi mukava olla mukana ja tehdä jotain. Yksilökin saa paljon aikaan, kun lähtee mukaan tekemään ja ideoimaan. Ei yhteiskunta estä sitä.

Kuosmanen on saavuttanut ideoillaan ja kulttuuri-innollaan jo kylähullun diplominkin.

–Otin tuon uuden nimityksen vastaan kaikella kunnioituksella, hän toteaa tyytyväisenä.

Omenakylän poikana Kuosmanen haluaa tehdä töitä oman asuinalueensa vireyden ja kulttuurin eteen. Hän on aiemmin kirjoittanut kirjan Omenakylän poika. Viittaus tuohon teokseen on siis myös uuden kirjan nimessä. Nyt julkaistun kirjan kannessa on myös ensimmäisen kirjan kansikuva, mutta kuin usvan takana.

Kirjan nimi Huone huoneelta virkistyen viittaa ihmiseltä ihmiselle antamiseen ja yksilön toiselle tarjoamaan virkistymiseen.

Kuinka Lohjalla eletään oikein ja miten kaikki on kehittynyt ja pysynyt ennallaan?

Kirjan sivuilta voi seurata myös Lohjan kehittymistä vuosien varrella – tai kehittymättömyyttä.

–Vuosia Lohjalla asunut tai vasta tänne muuttanut voi äimistellä kirjaa lukiessaan, että onpa paikka. Että tuommoisiin asioihin täällä puututaan ja tuommoisia taas ei saada hoidettua. Olen kuunnellut paikallisia omituisuuksia lapsesta saakka sekä kerännyt kirjaan 40 vuoden aikana paikallislehdissä julkaistuja mielipiteitäni. Lukija voi todeta, että jostain aiheesta on kirjoitettu tuolloin, seuraavalla vuosikymmenellä on palattu samaan asiaan ja taas seuraavalla uudelleen. Asia näköjään makaa samassa kohdassa edelleen.

Esimerkeiksi Kuosmanen mainitsee Lohjan vanhan linja-autoaseman pylväät, jotka eivät kelvanneet kenellekään, vaan olivat aina jonkun tiellä. Niihin takerruttiin kuin tervaan. Pylväistä vallitsi niin yksimielisyys, mutta eräs vääntöä herättävä aihe puolestaan on Puu-Anttila, jolle povataan hävitystä vähän väliä.

–Lohjan tauti on hävitys. Porvoolla tai Tammisaarella ei ole sitä tautia, vaan siellä säilytetään, Kuosmanen toteaa.

Kenelle Kuosmasen kirja sopii luettavaksi?

–Kaikille lukutaitoisille, uusille ja vanhoille lohjalaisille. Tästä kirjasta saa paljon viisautta ja oppia siitä, kuinka Lohjalla eletään oikein. Kirjan luettuaan tietää, miten Lohjalla tulee elää, eikä sitten kaadu liian moneen ongelmaan tai täällä vallitsevaan mielipiteeseen.

Kuosmanen vinkkaa, että uusien asukkaiden kannattaa lähestyä vanhoja lohjalaisia ja heidän asioitaan hienovaraisesti.

–Ei kannata yrittää muuttaa Lohjaa liian voimakkaasti, hän opastaa.

Kirjasta saa kuitenkin myös toivoa tulevaisuudelleen lohjalaisena.

–Voi ajatella, että jos tämä kaveri on pärjännyt täällä, niin minullakin on toivoa.

Vuosikymmeniä Lohjalla asuneillekin kirjassa riittää tutustuttavaa.

–He hyrisevät tyytyväisinä, että näinhän tämä asia on. Kirjasta voi kerrata, miten kaikki on Lohjalla mennyt ja pysynyt ennallaan. Sen luettuaan voi tyytyväisenä todeta, että Lohjalla on kaikki hyvin ja keittää kahvit.

SMS