(Lasse Lehtinen. Kuva: Pekka Sakki)

 

Koko perheen kirjallisuustapahtuma Kirjakekkerit järjestetään lauantaina 10. maaliskuuta 2018 Karjaan kirjastossa. Lisäksi järjestetään 5.-10. maaliskuuta erillisiä kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia Karjaalla ja Pohjassa. Kirjakekkerit jatkaa kasvamistaan ja ohjelmaan osallistuu tänä vuonna noin 30 kirjailijaa ja esiintyjää 12 esiintymispaikassa.

-Tämän vuoden Kirjakekkerit on järjestyksessään kuudes ja tapahtuman teemat ovat riemu toivo ja rakkaus, kertoo Raaseporin suomenkielinen kulttuuriyhdistys Raasu ry:n puheenjohtaja Jorma Saaristo.

Yhdistys täyttää tänä vuonna 10 vuotta.

Mukana on jälleen nimekkäitä kirjailijoita, kuten vuoden 2016 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Jukka Viikilä, kirjailija ja käsikirjoittaja Selja Ahava, kirjailija ja kolumnisti Kati Tervo sekä toimittaja ja kirjailija Lasse Lehtinen.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua kirjallisuuden eri muotoihin ja tarjolla on proosaa, runoutta ja draamaa. Myös tietokirjallisuuden ystäville löytyy mielenkiintoista ohjelmaa. Paikallisista kirjailijoista mainittakoon tutkija ja tietokirjailija Aapo Roselius, joka maanantaina 5. maaliskuuta luennoi aiheesta ”1918 ja muiston muuttuva maisema”. Roselius on perehtynyt laajalti Suomen sisällissodan vuosiin. Paikallisarkisto Arestissa on esillä viikon 10 aikana näyttely ”Karjaa 1918 Karis”, joka koostuu sisällissodan aikaisista valokuvista ja asiakirjoista. Pohjan kirjastossa järjestetään torstaina 8. maaliskuuta kirjailijatapaaminen, jossa paikalliset luontokirjailijat Lars Sundström ja Kåre Pihlström esittelevät kirjojaan. Senioreille järjestetään keskiviikkona 7. maaliskuuta runo- ja musiikkimatineat Reijo Vähälän johdolla Villa Anemonessa ja Pohjan Mariakodissa. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille ja niissä on kahvitarjoilu.

Selja Ahava. (Liisa Valonen)

Lasten Kirjakekkerit
Lapsia viihdyttää muun muassa Sirkus Finlandian Klovni Sebastian. Jännitystä ja riemua tarjoavat Lilla Luckanin järjestämä musiikki- ja varjoteatteriesitys KeijuSirkus ja Lasten Salapoliisikierros. MLL Karjaa järjestää yhdessä Raasepori Priden kanssa herkkukahvilan lisäksi lasten Sateenkaari-puuhapisteen, jossa askarrellaan ilmapallo-otuksia ja kangaspainetaan omia kasseja. Tarjolla on myös kasvomaalauksia ja paljon muuta puuhaa Kirjakekkereiden pienille vieraille. Bio Pallaksen elokuvamatinessa esitetään elokuva Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset. Ilmaisia lippuja jaetaan Karjaan kirjaston lainatiskiltä viikosta 9 alkaen, niin kauan kuin lippuja riittää. Raaseporin suomenkielisten yläasteiden koululaisille järjestetään viime vuoden tapaan erillistä ohjelmaa Kirjakekkereiden yhteydessä. Iisalmelainen kirjailija ja äidinkielenopettaja Jyri Paretskoi vierailee kouluissa kertomassa suositusta kirjasarjastaan Shell’s Angels.

Raasu ry vastaa tapahtuman järjestelyistä yhteistyössä Raaseporin kaupungin kulttuuritoimiston, Karjaan kirjaston, Raaseporin nuorisotoimen ja Västnyländska kultursamfundet/Luckan Raseborgin kanssa. Tapahtumaa tukevat Raaseporin kaupunki, Bergsrådinnan Sophie von Julins Stiftelse, Karjaan-Pohjan Säästöpankkisäätiö, Raaseporin Osuuspankki, Tammisaaren Energia ja Osuuskauppa Varuboden-Osla. Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteista: kirjakekkerit.blogspot.fi ja facebook.com/Kirjakekkerit.